Telewizor 37" do filmów i PS3

sicdom

New member
Witam,
poproszę o pomoc w wyborze telewizora, moja ankieta:
1. Odległość od ekranu? 2-3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? umiarkowane (z prawej strony telewizora)
3. Jak duży jest pokój? 5x4
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy i sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? przytłumione światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 37"
12. Preferowana marka? brak preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach? nie wiem
14. Jakie urządzenia będą podłączone? PS3, laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? głównie filmy z płyty/kompa/usb/karty pamięci i PS3, w tej chwili brak telewizji
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? tak
22. Ma mieć 3D? nie
23. Ma mieć slot na karty SD ? raczej tak
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI (komp i PS3)
26. Jaki masz sygnal? ewentualnie cyfrową telewizję naziemną
27. Ile programów HD? -
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: full hd
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu i małe opóźnienia dla gier
31. Ile osób ogląda: 1-2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 1-2h
33. Jaka klasa cenowa ? do 2300

W tej chwili zastanawiam się nad następującymi modelami:
- Samsung UE37ES6100
- Panasonic TX-L37ET5E
- LG 37LM620S
- Philips 37PFL4007K
który według Was byłby najlepszy do moich wymagań? Może jest coś innego wartego polecenia?

Pozdrawiam
Dominik

sicdom

New member
Postanowiłem jednak zmienić trochę wielkość na 40" i powiększyć budżet do 3k by kupić coś porządnego. Co myślicie o Sony KDL-40HX750?

WojtR

Member
Bez reklam
Dobre skalowanie i kolory, trochę smart tv też tam znajdziesz - ogólnie dobry wybór.

to trochę to znaczy , że w pozostałych oprócz sony i samsunga smart TV to chyba tylko napis na pudełku czemu wprost nie piszecie, że na większości TV nie ma ani TVP ani TVN player-a czyli w zasadzie podstawowych aplikacji dla polskiego użytkownika :grin:

już pomijam jak ktoś się nie wczyta jakie jest bagno odstawiane przez producentów z matrycami ...

polecany Philips cud miód malina .... oprogramowanie tragedia ale jest dużo lepszy od Samsunga ES61000 o którego często gęsto pytają się użytkownicy tylko zaraz nie sprawdzisz sobie naklejki na kartonie to za chwilę masz tą samą matrycę w tym samsungu to zarąbistym smużeniem no ale zawsze jest to lepszy traf 1 z 2 niż 6- 7 trafów matryc w samsungu itd. itd.

jak się na to patrzy z boku to jest to lekka patologia ale to oczywiście moje subiektywne zdanie

Ostatnia edycja:

sicdom

New member
Ale do jakiej kwoty max nowy zakup ?
do około 3000, pisałem powyżej:
Postanowiłem ... powiększyć budżet do 3k ...
nawet myślałem o KDL-40HX751, który jest dostępny w saturnie za 3200

to trochę to znaczy , że w pozostałych oprócz sony i samsunga smart TV to chyba tylko napis na pudełku czemu wprost nie piszecie, że na większości TV nie ma ani TVP ani TVN player-a czyli w zasadzie podstawowych aplikacji dla polskiego użytkownika :grin:

już pomijam jak ktoś się nie wczyta jakie jest bagno odstawiane przez producentów z matrycami ...

polecany Philips cud miód malina .... oprogramowanie tragedia ale jest dużo lepszy od Samsunga ES61000 o którego często gęsto pytają się użytkownicy tylko zaraz nie sprawdzisz sobie naklejki na kartonie to za chwilę masz tą samą matrycę w tym samsungu to zarąbistym smużeniem no ale zawsze jest to lepszy traf 1 z 2 niż 6- 7 trafów matryc w samsungu itd. itd.

jak się na to patrzy z boku to jest to lekka patologia ale to oczywiście moje subiektywne zdanie
zmieszało mnie to trochę :niewiem: ... O co chodzi z tym smart TV i matrycami? Poproszę o jakieś źródło to sobie poczytam

Pozdrawiam
Dominik

WojtR

Member
Bez reklam
do około 3000, pisałem powyżej:
nawet myślałem o KDL-40HX751, który jest dostępny w saturnie za 3200

zmieszało mnie to trochę :niewiem: ... O co chodzi z tym smart TV i matrycami? Poproszę o jakieś źródło to sobie poczytam

Pozdrawiam
Dominik

źródło przebrnij przez temat danych TV w markach na tym forum

z matrycami .. wygląda tak , że wychodzi TV jest testowany i niby jest pięknie za chwile odzywa się iluś użytkowników , że ten ma inny odcień tamtemu smuży itd . i się nagle okazuje , że producent cudownie zaczyna pchać różne matryce od rożnych producentów w ten sam model TV

smart TV to takie magiczne pojęcia jak auta klasy premium :lol:

powinny być dostępne usługi internetowe , przeglądarka , ipla , YT duża cześć uzytkowników korzysta z tvp i tvn playera - duża zbiór materiałów z tych stacji seriale itd . niestety bardzo duża ilość modeli ma przeglądarkę YT i jakieś gó ...a zagraniczne w dodatku w cześći modeli to działa bardzo wolno zawiesza się itd .. ale to też musisz sobie sam doczytać w komentarzach użytkowników a nie wpisów sprzedawców lub marketingu danego producenta na ceneo czy sklepach typu euro :grin:

patrzą

sicdom

New member
źródło przebrnij przez temat danych TV w markach na tym forum

z matrycami .. wygląda tak , że wychodzi TV jest testowany i niby jest pięknie za chwile odzywa się iluś użytkowników , że ten ma inny odcień tamtemu smuży itd . i się nagle okazuje , że producent cudownie zaczyna pchać różne matryce od rożnych producentów w ten sam model TV

smart TV to takie magiczne pojęcia jak auta klasy premium :lol:

powinny być dostępne usługi internetowe , przeglądarka , ipla , YT duża cześć uzytkowników korzysta z tvp i tvn playera - duża zbiór materiałów z tych stacji seriale itd . niestety bardzo duża ilość modeli ma przeglądarkę YT i jakieś gó ...a zagraniczne w dodatku w cześći modeli to działa bardzo wolno zawiesza się itd .. ale to też musisz sobie sam doczytać w komentarzach użytkowników a nie wpisów sprzedawców lub marketingu danego producenta na ceneo czy sklepach typu euro :grin:

patrzą
Czy te opisane przez Ciebie wałki z matrycami dotyczą wszystkich producentów?

Rozumiem, że te wszystkie bajery smart TV różnią, ale są stałe dla konkretnego modelu. Czy w tym przypadku też jest podobnie jak z matrycami, że dla modelu X z jednego pudełka jest różnica z drugim pudełkiem różniącym się naklejką

zibciu

Member
Jeżeli chcesz korzystać z kompa i tak Smart Tv będzie dla Ciebie bajerem. Wygoda klikania pilotem vs klawiatura, mysz i pelna przeglądarka powoduje, że opcje internetowe są jak 3d. Po prostu fajny bajer.
Co do wyboru telewizora pod kompa upewnij sie, źe obsluguje tzw. Chroma subsampling (powinienes wygooglac co to takiego). Chyba, źe nie zaleźy Ci na ostrości i czytelnosci)

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Posłuchaj tych co kupili i żałują że nie wybrali do potrzeb.
Twój cel nr 1 to model który podałem.
Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Do góry