Żródło KRRiTKrajowa Rada Radiofonii i Telewizji (KRRiT) przygotowała projekt uruchomienia w Polsce telewizji cyfrowej, który w czwartek ma być podpisany przez prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Zgodnie z projektem uruchomienie pierwszej wyspy telewizji cyfrowej nastąpi we wrześnie 2009 r.
Na pierwszym, jak i na drugim multipleksie będzie po siedem miejsc dla nadawPrzewodniczący KRRiT zapowiedział przygotowywanie konkursów na drugi multipleks. Docelowo ich liczba ma wynieść sześć.
ców w standardzie MPEG 4.
Wyłączenie telewizji analogowej nastąpi 31 lipca 2013 rokuł.
Pierwsze "wyspy cyfrowe", czyli obszary na których będzie można odbierać naziemną telewizję cyfrową, powstaną we wrześniu tego roku w Zielonej Górze, Żaganiu, Warszawie i w Poznaniu.
No dokładnie.. W zasadzie dużego wyboru nie ma ale i tak przez ładnych parę lat trzymam się tych 7 standardowych programów.. trochę szkoda że nie ma w TnK: TV4 i Słoneczka - Roberta sobie nie pooglądam .. chyba że są jakieś "sposoby niekonwencjonalne" ale że są dwa stricte sportowe to w ogóle nie przypuszczałem A propos DVB-T, Cintal możesz rzucić okiem na stronkę RADIOPOLSKA.pl i Wykaz DVB-T - wykaz cyforwych stacji telewizyjnych ? (niestety jeszcze nie mogę dać linka bo mam za mało postów ) Czy wobec powyższego w Krakowie odbiór takiej telewizji jest możliwy?cintal napisał:Telewizje na karte podlaczasz do telewizora euro-zlaczem bo rylko takie wyjscie jest w dekoderze (niestety nie ma HDMI ale jakos przez euro-zlacze jest dobra). DVB-T na razie u nas sie nie przyda ale to kwestia czasu. Jesli chodzi o programy z telewizji na karte to jest tak jak napisales sa te wszystkie z TVN-u i TVP. Sa tez dwa kanały muzyczne VIVA POLSKA i 4funTV ale i tak odlada sie tylko 2-3 ktore przypadna do gustu najbardziej. Im wiecej jest kanalow w sumie to po czasie dochodzi sie do wniosku ze i tak w tej TV nie ma co ogladac
a4tech napisał:@bluray
"We wrześniu..........". Obyś miał rację
Lecz do września i tak jeszcze trochę czasu...
I tu właśnie sprawdzi się TNK k:
Jak wejdzie DVB-T i będzie miała sensowne kanały, to Ludziska sami sobie wybiorą co chcą oglądać i za co płacić.
I tak powinno być k:
Pozdro.