technologicznie

cyberpooh

New member
Witam
Powolutku mysle nad zlozeniem kina, wiec zaczynam od ampli.
Powiedzcie mi, jakie opcje beda potrzebne w przyszlosci, np.
obecnie nie mam blue-ray ale w przyszlosci bedzie, czy w zwiazku z tym powinienem szukac odrazu amplitunera z DTS-HD lub dolby trueHD ?
Jezeli ampli tego nie bedzie miec, bardzo odczuje roznice? A moze wogole jej nie odczuje bo i tak wystarcza dotychczasowe systemy DTS ?

Czy sa jeszcze inne takie podstawowe technologie o ktorych trzeba juz teraz pomyslec zeby nie kupowac nowego ampli za rok ?

Pozdrawiam

armi

New member
Bez reklam
przede wszystkim to ważne jakie masz / będziesz miał kolumny do tego...

dekodery HD to dobra rzecz ale można się bez tego obejść jeśli się kupi BlueRay z wyjściem analogowym 7.1 i w ten sposób przekaże sygnał do ampli

klasę czy 'półkę' ampli trzeba dobierać do kolumn

ps
co Ci po dekoderach jak np brzmienie sprzętu nie będzie Ci pasować :)

asoz

New member
Musisz też liczyć się z tym, że wielokanałowce starzeją sią baaaardzo szybko. Podaj kolumny i przede wszystkim klasę cenową.

cyberpooh

New member
kolumn jeszcze nie ma, dopiero sobie rozpracowuje co powinien miec zestaw.

tym bardziej ze calosc bedzie pewnie dopiero pod choinke :) kupowana wiec zadnych jeszcze modeli konkretnych nie przegladam.
pulap cenowy, bez szalenstw 2-2,5k

chodzi mi o takie rzeczy/kruczki jak np. na poczatku nie wszystkie odtwarzacze dvd czytaly divx i mogl sie ktos wkurzyc po miesiacu uzytkowania ze nia ma danej funkcji.

tym bardziej ze chcialbym zeby ten sprzed posluzyl dluuugo.

cyberpooh

New member
juz troche poczytalem i wiem ze takie zestawienie jest dobre :)
ale poniewaz jak mowilem, zakup za jakies 2 m-ce to ceny moga sie pozmieniac, moze cos nowego wejdzie.
dlatego pytam narazie tylko o technologie/rozwiazania jakie powinien miec taki amplituner... ?

armi

New member
Bez reklam
no w tej cenie to się nie zaszaleje...

ten podany zestaw też przekroczy cenę... już nie mówimy nawet o zestawie 5.1 ani ampli który miałby nowe dekodery

pomyśl nad sporym zwiększeniem budżetu tak do ok 4 tys albo nad zmniejszeniem aspiracji

armi

New member
Bez reklam
no wystarczy 4k :) ale to jest tak że sprzęt to nie tylko 'znaczki' na ampli - liczy się też brzmienie - co Ci po dźwięku HD jak będzie to grało gorzej niż tania wieża ...

Do góry