TCL czy Philips?

Klonar

New member
Witam ;) chcę kupić TV, 43 cale, maks do 1700 zł. Waham się między modelami TCL U43P6046, a PHILIPS 43PUH6101, pierwszego mogę dostać za 1699 zł, drugiego za 1399 zł (nówki z 2-letnią gwarancją). Pokój, w którym będzie stał telewizor ma około 18 m2, okno jest od południa, a TV będzie stał na zachodniej ścianie, także w lecie późnym popołudniem nie ma problemu ze słońcem, natomiast trochę gorzej jest w godzinach rannych i okołopołudniowych.

Z telewizora będzie korzystać czasami jedna osoba, a czasami 2, lub 3. Nowy TV zastąpi stojący na meblościance stary, 32 calowy HD Ready firmy Loewe. Stoi on niemal idealnie w połowie ściany, pół metra nad ziemią, metr przed nim, niemal na środku pokoju, "zaczyna się" łóżko elektryczne z chorą osobą (żeby można było wokół niej swobodnie chodzić). Tył łóżka jest przesunięty o jakieś pół metra w kierunku wspomnianego już okna, a samo łóżko jest na wprost telewizora, tyle że pod lekkim kątem, ze względu na to zbliżenie jego tyłu do okna.

Chory z łóżka, powiedzmy że co drugi dzień, może oglądać TV, głównie wieczorami przez 2, 3 godziny, natomiast reszta osób, pod kątami, z lewej i prawej jego strony. Myślę, że wszystkie kąty, z których można oglądać, dają razem jakieś 70 stopni, symetrycznie, od 35 stopni względem prostopadłej do TV, z jednej strony, przez sam środek (na wprost TV), do 35 stopni z drugiej strony.

Na TV będzie oglądane wszystko, trochę filmów, seriali, sportu, koncertów, programów informacyjnych, itd., z darmowej telewizji naziemnej. Do tego czasem coś w wyższych rozdzielczościach z pendrive, lub Smart/Android TV. Generalnie Smart TV/Android TV, to nie jest przymus, skoro teraz za około 50 dolarów można mieć jakiegoś TV Boxa, lub Dongle'a z Chin, który "zjada na śniadanie" te wbudowane w TV, ale jak dają, to niech jest :D

Na początku byłem zdecydowany na tego TCL'a, ale zobaczyłem go w sklepie odpalonego razem z kilkunastoma innymi telewizorami i rzuciły mi się w oczy te słabsze kąty widzenia, myślałem, że nie będzie tego aż tak widać. Na wprost i pod nieznacznym kątem, ma bardzo dobry obraz, obok stał Samsung UE43m5502 i ten z TCL'a był ostrzejszy, mimo że rozdzielczość puszczanego materiału na wszystkich była taka sama, Full HD, dodatkowo obraz na Samsungu był zbyt jasny (tak jakby prześwietlony). Ale wystarczyło odchylenie 20, 30 stopni i względem wszystkich pozostałych telewizorów obraz wyglądał już inaczej, kolor pomarańczowy robił się prawie żółty, kolory zmieniały się trochę, lub blakły, a patrząc trochę z góry, ciemniały. Jasność też nie jest zbyt duża, była nastawiona na maksimum, nie dało się już rozjaśnić obrazu, nie ma w tym względzie rezerwy.

Wiem, że to przez rodzaj matrycy (VA), kolory w tym TCL'u, zmieniają się pod kątem. Na forum jest spory wątek poświęcony TCL'om z tej serii i się zastanawiam, czy wszyscy, którzy kupują te modele, oglądają ekran głównie na wprost, czy to może ten egzemplarz ze sklepu miał tak słabe kąty widzenia. Da się to jakoś poprawić?

Odnośnie tego TCL'a mam jeszcze 3 konkretne pytania:

1. Czytając ten długi temat na forum, poświęcony serii P60, trafiłem na wątek z jakimiś czarnymi artefaktami, które pokazują się w tej serii, naprawiono to przez aktualizację, czy jeszcze nie? Doszedłem do 90 strony, a temat ma ponad 270, także nie wiem, czy zdążę go przeczytać. Pojawiły się jeszcze jakieś problemy z tą serią w międzyczasie?

2. Sprzedawca ze sklepu twierdzi, że Android TV da się włączyć tylko wtedy, kiedy TV jest połączony z internetem, prawda to, bo aż nie chce mi się wierzyć?

3. Sprzedawca twierdzi także, że podpinając pendrive z filmami, można dokonać wyboru filmu, tylko po podpięciu pena, bo nie ma w ustawieniach jakiegoś menu USB, do którego można by wejść już po wyborze, co prowadzi do tego, że jak się chce zmienić odtwarzany film, to trzeba odpiąć pena i podpiąć go znowu. Facet ma rację, czy nie, bo znowu mi się nie chce w to wierzyć?

Co do tego Philipsa, to widziałem go w innym sklepie, matryca w nim, to chyba IPS, bo kąty fajne, obraz w sumie też, kontrast na wprost pewnie będzie gorszy od tego TCL'a, a sam TV jest bardzo smukły z tego co widziałem. Jutro będę miał możliwość porównać oba telewizory, w jednym sklepie, obok siebie i do jutra muszę dokonać wyboru, co poradzicie?

No chyba, że jest jeszcze jakaś trzecia opcja?

Klonar

New member
Oba były dostępne w sklepie internetowym Carrefoura (już ich nie ma) i są jeszcze w niektórych sklepach stacjonarnych, w tym u mnie w mieście. To promocja czasowa, dlatego muszę się spieszyć, w sklepie są tylko 2 TCL'e.

Boję się tych kątów widzenia w TCL'u ze względu na tą specyficzną sytuację u mnie w domu. Jak było w tych egzemplarzach co testowałeś, przy odchyleniu około 20, 30 stopni od prostopadłej do płaszczyzny ekranu?

Dasz radę odpowiedzieć, na któreś z tych 3 pytań?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Obawiam się że to może być TCL 43P6006 .
Bo 43P 6046 jest na Androidzie i kosztuje 1850 zł
Kalibracja gratis
Pilot głosowy gratis.

Do góry