TCL 55P610 - opóźnione reakcje

arnoldzik

New member
Kupiłem telewizor TCL 55P610 i od początku mam problem z sygnałem z pilota. Po uruchomieniu telewizora przez kilka sekund nie raguje on w ogóle na pilota, potem zaś robi to z opóźnienieniem na niektórych przyciskach. Np. jak nacisnę przycisk zmiany kanału na następny to za pierwszym razem reakcję mam gdzieś po 3 sekundach dopiero, potem następne przyciśnięcia wchodzą już trochę szybciej ale nadal z irytującą przerwą koło 1-2 sekund. Przewijanie kanałów innym przyciskiem (strzałkami góra/dół) działa już wyraźnie szybciej, chociaż nadal ma ten początkowy lag za pierwszym razem. Z racji tego opóźnienia klikając kilka razy pod rząd połowa kliknięć gdzieś ginie i telewizor ich nie czyta (np. nacisnę 4 razy a wejdą tylko 2), przytrzymując zaś jakiś klawisz to albo przewijanie nie jest płynne i działa skokowo co kilka punktów (np. ustawianie głośności czy przewijanie list strzałkami) albo tak się zacina po każdym przeskoku, że już lepiej przeskakiwać pojedynczymi kliknięciami (np. zmiana kanałów przyciskiem od tego). Probowałem wymiany baterii i rozwiązań tego typu co na filmiku, ale nic to nie dało:
youtu.be/EfadVg5DycY

Oprogramowanie telewizora jest zaktualizowane, a w ustawieniach nie znalazłem żadnej opcji do kalibracji pilota czy przywrócenia ustawień fabrycznych telewizora (chyba że coś takiego kryje się pod nazwą "Reset sklepu", tego nie testowałem nie wiedząc co to).

Jeszcze wspomnę o innym problemie z opóźnieniem, otóż po włączeniu telewizora i włączeniu przewodnika kanałów mam przy wszystkich poza aktualnym kanałem notkę "brak informacji", zamiast nazwy aktualnie nadawanego programu, dopiero jak włączę jakiś kanał z danej platformy (tak mi się wydaje, być może chodzi po prostu o sąsiednie kanały z listy albo w jakiś inny sposób powiązane) to się odświeżają informacje o programach z tej platformy, a że jest ich kilka to żeby dostać pełną listę wszystkich lecących programów trzeba poprzełączac się między różnymi kanałami z góry na dół listy (samo przewinięcie listy i odczekanie chwili nic nie daje).

Może ktoś miał podobne problemy z telewizorami TCL i będzie mi w stanie pomóc, bo nie ukrywam, że trochę to uciążliwe i utrudnia bezstresowe korzystanie z telewizora.

firefl

Active member
Bez reklam
po aktualizacji producent zaleca w wykonanie reset shop i reset all w menu serwisowym. To kasuje wszystkie ustawienia.

Do góry