Szybka decyzja w sprawie TV: 47PFL6007K vs 47LM660S

evolucja

New member
Dzisiaj muszę któryś zakupić. Dotychczas byłem przekonany do LG, ale z ciekawości sprawdziłem raz jeszcze cenę Philipsa i spadł już do mojej granicy 4000zł. Dostałbym 200zł cashbacku więc te 3800zł to aż taka powalająca cena nie jest. Dużo, ale dam radę przeżyć.
Odległość oglądania do 3m. Wolałbym coś >50 cali, ale nie da rady z takim budżetem.
W LG spodobał mi się pilot magic remote. W Philipsie zaś ambilight(na szaro-zielonej ścianie to się sprawdza?).

Więc który z tych dwóch modeli wybrać i dlaczego?

P.S - a może opłaca się czekać do świąt? Jak ceny spadały w poprzednim roku?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja bym brał philipsa:), a w opcjach ambilight wybierasz sobie kolor ściany na jakim ma świecić, u mnie ściana brązowa:)

evolucja

New member
ja bym brał philipsa:), a w opcjach ambilight wybierasz sobie kolor ściany na jakim ma świecić, u mnie ściana brązowa:)
Okej, a powiedz mi jeszcze jak ma się sprawa z ambilight w przypadku gdy tv wisi na ścianie? Dotychczas myślałem by umiejscowić go jak najbliżej ściany, z uchwytem np. 3cm, ale doczytałem teraz, że dla dobrego efektu w instrukcji pisze, że zalecana jest 25cm(SIC!) odległość od ściany!

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
u mnie wisi od ściany 9cm. Zastosowałem tulejki będące w zestawie wieszaka. Producent podaje 25cm, ale na taką odległość od ściany wieszać tv to trochę nieporozumienie, po prostu brzydko to wygląda i u mnie na 9cm juz jest bardzo dobry efekt no i tv dobrze się prezentuje. Pewnie jak by był dalej efekt był by jeszcze lepszy, ale za to już gorzej się tv prezentuje jak jest dalej od ściany :)

evolucja

New member
Ja kupiłem taki uchwyt: Uniwersalny naścienny uchwyt TV 23-42'' MC-579 50k (2773382571) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., ale zrezygnowałem z wieszania telewizora. Na razie stoi na szafce RTV o wysokości 40cm i nie wydaje mi się aby był za nisko. Może z czasem zmienię zdanie.

Sam telewizor.. poprawny, choć nie powalił mnie funkcjami smart. Menu mimo wgrania najnowszej aktualizacji menu dalej nie chodzi idealnie, aplikacje wieszają się, korzystanie z nich przy pomocy pilota to porażka. Wifi gubiło hasło na początku, teraz wydaje się okej, choć nie wiem, nie korzystam za często. Długo się włącza - od kliknięcia ON do możliwości przełączenia kanału mija jakieś 10 sekund.

Cieszę się zatem, że mam dekoder HD z kablówki, na którym wszystko chodzi o niebo płynniej i lepiej.

Brak możliwości konfiguracji napisów, dla mnie są za małe. Problemy z czytaniem nawet SRT. Nie obsługuje dźwięku DTS w plikach .mkv, trzeba konwertować na AC3.

Na duży + Ambilight i 3D(konwersja fajna sprawa).

Do góry