Szukam ok. 50 cali FulllHD (raczej) i 100Hz ze Smart

kajojek

New member
Witam,

Szukam telewizora 49-55 cali do oglądania tv z naziemnej i surfowania po necie. Dla rodziców.
Skłaniam się raczej do FullHD niż 4K, bo obawiam się, ze kanały SD na 4K będą wyglądały biedniej niż na obecnym Sharpie fullHD z 2008 r.

Oprócz jak najlepszych wrażeń wizualnych oczekuję szybkiego działania samego telewizora: przełączania między kanałami, szybkiej reakcji na jakiekolwiek polecenia (jestem niemile rozczarowany swoim Sony 46EX500, który mam od 6 lat i choć obraz jest nadal ok, to telewizor pod względem funkcjonalności, szybkości i softu najchętniej wyrzuciłbym przez okno, jest wolny jak żółw, menu samego telewizora jest w sd...).

Cena nie gra dużej roli, choć wolałbym wydać w granicach 3-4 tys. Telewizor dla rodziców i na pewno na kilka lat (o ile wcześniej nie wysiądzie).

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 25m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3.5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 os.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? z boku z lewej
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sharp 46 cali jakiś z 2008 r.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - najlepszy obraz, 100-120Hz, dużo funkcji smart i żeby nie mulił przy obsłudze,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? antena naziemna, z czasu hdmi z kompa lub filmy z usb
10.Jakie urządzenia ? żadnych
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6 godzin i więcej(!)
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, filmy, sport, internet
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? zdecydowanie tak
15.Czy zamierzasz grać w gry ? nie
16.Preferencje co do marki ? bez znaczenia, choć jestem rozczarowany swoim Sony
17.Preferencje co do wielkości ? 49-50-55 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? jak są powolne, słabo pokazują obraz sd, mają clouding
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł, ale jak będzie jakiś super hiper lepszy za np. 4500 zł to tak
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie musi

Pomijając, że nie jestem zdecydowany czy nadal pchać się z fullHD (jednak będzie to głównie telewizja z naziemnej), to obawiam się słabego upscallingu w telewizorach 4K. Więc mimo wszystko skłaniam się ku następującym modelom:

Samsung 50J6240 - jaką to ma w końcu matrycę? 100 czy 60Hz?

Samsung 50J6200 lub J6300

Sony KDL-50W755 (trochę obawiam się tego modelu, w opiniach piszą, że mają problemy z softem i w końcu nie wiem czy można nagrywać na USB czy nie. Mój obecny Sony 46EX500 popieprzył się do tego stopnia, że po 3 latach nie wykrywał łącza internetowego po kablu, a aktualizacja softu nic nie pomogła, więc jestem trochę zrażony do marki i ogólnie szybkości samego telewizora)

i... Samsunga 49KS7000 (i tu obawiam się rozmytej pikselozy przy oglądaniu telewizji w sd i żałowania, że jakieś 1,5 tysiąca zł poszło na marne. Na razie nawet FHD nie jest standardem w telewizji, a co dopiero 4K...)

Będę wdzięczny za porady!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli chcą serfować w necie i to z tej odległości to o modelach 50" zapomnij.
Z daleka na małym ekranie sobie nie poserfują.

Faktycznie jak w tytule powinni brać 55" tym bardziej że wystarcza na extra modele 4K, 100 Hz, HDR, VP9, Android, Kodi, MxPlayer, Ambilight.
- Philips 55PUS6561 za 3599 zł
- Philips 55PUS7101 za 4099 zł
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Jak się zalogujesz w klubie HDTV to masz jeszcze kalibrację gratis.

Co ile lat rodzice wymieniają telewizor w domu ?

Do góry