Witam. Przez 4 lata byłem szczęśliwym posiadaczem plazmy NeoPDP Panasonica TX-P46G20E. Niestety pewnego letniego dnia załatwiła go burza. W serwisie wstępnie oszacowano koszta na ok. 800 zł więc stwierdziłem, że może nie opłaca się pchać już tyle pieniędzy w ten sprzęt, a warto poszukać czegoś nowego. Przy okazji, jeśli jest ktoś chętny na wspomniany TV to zapraszam na PW (uszkodzony moduł główny czy coś w ten deseń).
Wracając do tematu. Przeglądając intensywnie forum natrafiłem na 2 Waszym zdaniem bardzo dobre modele Panasa. TX-48AS640 oraz TX-47AS650. Czym różnią się te telewizory (pomijając przekątną ekranu)? Który lepszy?
Czego potrzebuję? Przede wszystkim dobrej jakości obrazu, abym się nie zawiódł po użytkowaniu starej plazmy. Full HD to wiadomo. 3D mile widziane, ale niewymagane. Bogaty katalog aplikacji (IPLA, TVN Player, Skype, itd.). Wi-Fi może być, ale mam możliwość podłączenia kablem więc tak też pewnie zrobię. Powłoka antyrefleksyjna również mile widziana, bo czasem słońce potrafi ładnie przyświecić.
Cena jak w temacie: Do 3000 zł i nie chciałbym przekraczać tej kwoty.
Co do firmy nie mam żadnych zastrzeżeń. Sprzęt bardzo solidny, korzystam również z ich kina domowego. Z softwarem i menusami jestem zaznajomiony, a widzę, że dużo się w nowych modelach nie zmieniło od czasów mojej plazmy także jak najbardziej na plus. Oczywiście, jeśli są jakieś modele innych producentów, które są godne polecenia w tej cenie to jak najbardziej.
Dorzucam jeszcze ankietę i liczę na Waszą pomoc.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - ok. 20 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ok 3 / 3.5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem: - 2 / 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - od prawej strony (patrząc na TV), okno południowe
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - Panasonic TX-P46G20E oraz LG 39LA620S
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - Patrz wyżej
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - Satelita (NC+), może kiedyś dvb-t
10.Jakie urządzenia ? - NC+, Kino domowe (Blu-Ray)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - ok. 5 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - raczej matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - sport, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - może w przyszłości gdy zakupię konsolę.
16.Preferencje co do marki ? - raczej obojętne
17.Preferencje co do wielkości - 46-50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - hmm, nierówne podświetlenie, pikseloza... ogólnie wszelkie niedoskonałości w obrazie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000
Wracając do tematu. Przeglądając intensywnie forum natrafiłem na 2 Waszym zdaniem bardzo dobre modele Panasa. TX-48AS640 oraz TX-47AS650. Czym różnią się te telewizory (pomijając przekątną ekranu)? Który lepszy?
Czego potrzebuję? Przede wszystkim dobrej jakości obrazu, abym się nie zawiódł po użytkowaniu starej plazmy. Full HD to wiadomo. 3D mile widziane, ale niewymagane. Bogaty katalog aplikacji (IPLA, TVN Player, Skype, itd.). Wi-Fi może być, ale mam możliwość podłączenia kablem więc tak też pewnie zrobię. Powłoka antyrefleksyjna również mile widziana, bo czasem słońce potrafi ładnie przyświecić.
Cena jak w temacie: Do 3000 zł i nie chciałbym przekraczać tej kwoty.
Co do firmy nie mam żadnych zastrzeżeń. Sprzęt bardzo solidny, korzystam również z ich kina domowego. Z softwarem i menusami jestem zaznajomiony, a widzę, że dużo się w nowych modelach nie zmieniło od czasów mojej plazmy także jak najbardziej na plus. Oczywiście, jeśli są jakieś modele innych producentów, które są godne polecenia w tej cenie to jak najbardziej.
Dorzucam jeszcze ankietę i liczę na Waszą pomoc.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - ok. 20 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ok 3 / 3.5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem: - 2 / 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - od prawej strony (patrząc na TV), okno południowe
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - Panasonic TX-P46G20E oraz LG 39LA620S
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - Patrz wyżej
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - Satelita (NC+), może kiedyś dvb-t
10.Jakie urządzenia ? - NC+, Kino domowe (Blu-Ray)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - ok. 5 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - raczej matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - sport, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - może w przyszłości gdy zakupię konsolę.
16.Preferencje co do marki ? - raczej obojętne
17.Preferencje co do wielkości - 46-50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - hmm, nierówne podświetlenie, pikseloza... ogólnie wszelkie niedoskonałości w obrazie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000