Szukam dobrego TV do 3000 zł

majkelof

New member
Witam, czy mógłbym Was poprosić o wsparcie przy wyborze TV? Przeglądam wszystko co się da w sieci i mam taki bałagan w głowie, że im więcej czytam, tym mniej wiem... Pomóżcie:)
"Wymagania" mam takie jak poniżej:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,8 m.
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Różnie, głównie na wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Jest jedno okno północne, jedno okno wschodnie (przylegające krawędzią do północnego - po prostu narożne) i są jeszcze drzwi balkonowe na ścianie południowo wschodniej (umiejscowione skośnie względem ściany wschodniej). Telewizor będzie stał na ścianie wschodniej, pomiędzy oknem narożnym, a tymi właśnie drzwiami balkonowymi. Schemat pokoju w załączniku:)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sony CRT 25" (zepsuty)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Hmmm, minimum te 100Hz? Żeby czytał MKV i polskie znaki, żeby była możliwość WiFi (czyli Internet), nie interesuje mnie 3D.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Na razie mam UPC analogowe, ale z czasem pojawi się pewnie cyfrowy sygnał od UPC.
10.Jakie urządzenia ? DVD, ewentualnie jakieś PS3 niebawem.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-5.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Chyba raczej mat, nie mam doświadczenia.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Wszystkiego po trochu, takie codzienne używanie do wiadomości, discovery, piłka nożna, boks, no i filmy.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Tak, ale nie nałogowo, nie jest to dla mnie najważniejsza funkcja w telewizorze.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, np. w COD, lub jakieś samochodówki. Zdecydowanie nie częściej niż 2x w tygodniu.
16.Preferencje co do marki ? -
17.Preferencje co do wielkości ? 40?
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Kiepski obraz, powolne działanie, piszczenie dobiegające nie wiadomo skąd.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3200zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie lubię technologii 3D na razie. Jeśli mam za to płacić, to nie chcę 3D. Jeśli będzie konieczne kupienie telewizora z 3D tylko dlatego, że ogólnie posiada bardzo dobrą jakość obrazu, to jakoś się z tym pogodzę:)

Na razie szukałem telewizorów 40", bo uznałem, że taka przekątna będzie w miarę odpowiednia, więcej chyba nie ma sensu. Co do marek to widzę, że przewija się najczęściej Sharp, Toshiba i Samsung, ale nie jestem zafixowany na nic konkretnego. Ratujcie :)

Pomyślałem, że może np. coś takiego? :
1. Toshiba 40TL933
2. Samsung UE40ES5500
3. Philips 40PFL5507K/12
?

Link do schematu mojego pokoju, można sobie zwizualizować jak to wygląda:
dl.dropbox.com/u/60238680/schematPokoju.jpg

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
1. Toshiba 40TL933
2. Samsung UE40ES5500
3. Philips 40PFL5507K/12
1. Zostawić
2. Wyrzucić
3. Jeśli nie chcesz 3D, to lepiej 40PFL5007, ma niemal identyczne parametry, oprócz tego 3D.

Do porównania z ciekawych TV zostawię Ci jeszcze
Sharp LE630 / LE540

Samsung miałby sens tylko i wyłącznie wtedy, kiedy na głównym planie stały by dla Ciebie funkcje internetowe. Przy podobnej cenie - odstaje jakościowo od konkurencji.

paeru

New member
Bez reklam
3D w niczym nie przeszkadza, a cena wcale nie jest przez to wyższa w modelu TL933.

Reszta podanych przez Karpaja również godna uwagi, oprócz LE540 - beznadziejna matryca, beznadziejne kąty, beznadziejne umiejscowienie gniazda antenowego - trzeba się nagimnastykować, żeby podłączając antenę po lewej stronie telewizora, gdzie znajduje się gniazdo, kabel nie był widoczny. Poza tym TV ma jedynie dostęp do youtube'a, chociaż Sharp do niedawna chwalił się, że w tym modelu występuję przeglądarka.

Karpaj

New member
Bez reklam
Umiejscowienie gniazda - rzeczywiście jest tam źle, ale nie czepiał bym się kątów i matrycy - są w porządku, może nie rewelacyjne, ale dają radę :)
Czekam tylko na testy od kikiego modelu Toshiby VL963, bo zapowiedzi są obiecujące, a sam nie miałem jeszcze możliwości testować go. Bo być może to też będzie godny TV do polecenia :)

majkelof

New member
A jak w tej Toshibie TL933 z przeglądaniem Internetu? Jest jakas sensowna przeglądarka, czy są problemy? Korzystał ktoś z Was z tego adaptera WiFi? Droga zabawka?

majkelof

New member
Mam w zasadzie wszystkie 3 telewizory dostępne do kupienia dzisiaj od ręki:
1. sharp LE630 ~ 2500 zł
2. toshiba TL933 ~ 2600 zł
3. philips 40PFL5007K ~ 2400 zł

Co Waszym zdaniem będzie najlepszym wyborem z tych 3 sprzętów?
Pojadę oczywiście dzisiaj porównać ich sobie na żywo, ale chciałbym poznać Waszego faworyta:)

majkelof

New member
Oglądałem w euro...
Sharp niestety nie zaprezentował się za dobrze, jakość wykończenia moim zdaniem zdecydowanie niższa niż Philips czy Toshiba. Raczej go skreślam, jakieś walory estetyczne to pudło też musi mieć - kwestia gustu.
Zostaje Philips i Toshiba - czy oprócz WiFi w standardzie w Philipsie coś więcej jeszcze przemawia na jego korzyść? Zaznaczam jeszcze raz, że 3D mnie nie interesuje, więc Toshiba nie zbierze tu punktów.

Pomocy:)

Kiki, jaki jest ten Twój faworyt i dlaczego? Bo ja się aktualnie skłaniam chyba bardziej do Philipsa, kusi to WiFi. A który fajniejszy w obsłudze? Philips nie ma problemów z mkv + polskie napisy?

majkelof

New member
Wzialem Philipsa 5007 na 3D mi nie zależało, a chyba tylko tym się one różnią?
Na razie mam go 1 dzień, więc nie wiele mogę powiedzieć, ale już mam pierwsze spostrzeżenia:
1. Na analogu obraz po zmianie kanału chwilę się "dopasowuje" do rozmiaru ekranu - tak ma być? rozumiem, że jak podłącze cyfrowy będzie ok. Ogólnie jest nieźle jak na analog :) całkiem sporo trybów wyświetlania obrazu i każdy coś wnosi.
2. Dźwięk nie powala, za dużo wysokich tonów, zakładam, że podłączę dobry sygnał i będzie lepiej?
3. Dość powolna praca szczególnie w tych funkcjach Smart TV, a już w szczególności YouTube :)
Czy są jakieś możliwości upgrade'u softu? To się robi z pendrive, czy można jakoś online go zaktualizować?

Do góry