Systemy TV - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

j&e

New member
Na wstępie witam uprzejmie wszystkich jako nowy użytkownik forum, o takim sobie pojęciu o nowoczesnych technologiach w telewizorach.

Będę szukał telewizora (najpewniej 85") do salonu, ale zanim poproszę o poradę potrzebuję pomocy w kwestiach które nie do końca ogarniam czytając ich specyfikacje.
Chodzi mi w szczególności o podanie co w naszych polskich realiach ma sens, a na co nie zwracać uwagi - jednak aby mój wybór był przyszłościowy.
I teraz kolejno:

A. - Tuner:
DVB-T2 (HEVC/H.265), DVB-T (MPEG-4), DVB-S2, DVB-S, DVB-C, analogowy

B. - Technologia i format HDR:
Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HLG (Hybrid Log-Gamma), i jeszcze zgodne z IMAX (nie pamiętam dokładnej nazwy)

C. - System dźwięku przestrzennego:
DTS Play-Fi - bezprzewodowa transmisja audio
Dolby Digital
Dolby Atmos

D. - System operacyjny - jeśli trzeba któryś wykluczyć to proszę o takie informacje, a obecnie korzystam z tych platform:
Canal+
MAX
Amazon Prime Video
Netflix
YouTube
Disney+
SkyShowTime
polskie: TVP VOD, Ninateka, Player

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok. ale zacznijmy od tego ile masz max kasy ?
Jaki masz teraz telewizor ?
Jaką masz odległość od telewizora ?

j&e

New member
Tak, nie bardzo rozumiem co ma ilość kasy do wyjaśnienia które technologie mają sens przy wyborze a które nie? :)

Ale ok, założyłem sobie pułap max. 10 tys. zł. Obecnie mam plazmę Panasonica 55" i soundbar Denon. Odległość do telewizora jest 5-6m, ale większy nie wchodzi w grę bo musi się zmieścić we wnęce. Salon dość nasłoneczniony, ale mam łatwość szybkiego zaciemnienia okien. Nie gram w gry. Telewizja sporadycznie (w ramach Canal+ online).
Podstawa to aplikacje które wymieniłem i czasami Blu-ray.

Upatrzyłem sobie do rozważań takie modele (w nawiasie aktualna cena sklepowa z internetu):

TCL 85C855 (ok. 11 tys) - niestety przekracza budżet

TCL 85MQLED85 (ok. 8 tys)

Philips 85PML9019 (ok. 9 tys) - Titan OS, ale doliczyłem się prawie wszystkich aplikacji z których korzystam

Hisense 85U7NQ (ok. 10 tys)

Samsung QE85QN85D (ok. 10 tys)

i jeszcze rozważam
Xiaomi TV S Pro Mini LED 2025 85-calowy model który ma 2880 stref/3000 nitów, ale który będzie najtańszy z całej stawki (ma być dostępny w pierwszym kwartale 2025).
Widziałem w sklepie Xiaomi TV S Mini LED 2025 75" który niedawno się ukazał i który bardzo mnie zaskoczył jakością obrazu w stosunku do poprzednich generacji A i A Pro, itd.

Do góry