Na wstępie witam uprzejmie wszystkich jako nowy użytkownik forum, o takim sobie pojęciu o nowoczesnych technologiach w telewizorach.
Będę szukał telewizora (najpewniej 85") do salonu, ale zanim poproszę o poradę potrzebuję pomocy w kwestiach które nie do końca ogarniam czytając ich specyfikacje.
Chodzi mi w szczególności o podanie co w naszych polskich realiach ma sens, a na co nie zwracać uwagi - jednak aby mój wybór był przyszłościowy.
I teraz kolejno:
A. - Tuner:
DVB-T2 (HEVC/H.265), DVB-T (MPEG-4), DVB-S2, DVB-S, DVB-C, analogowy
B. - Technologia i format HDR:
Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HLG (Hybrid Log-Gamma), i jeszcze zgodne z IMAX (nie pamiętam dokładnej nazwy)
C. - System dźwięku przestrzennego:
DTS Play-Fi - bezprzewodowa transmisja audio
Dolby Digital
Dolby Atmos
D. - System operacyjny - jeśli trzeba któryś wykluczyć to proszę o takie informacje, a obecnie korzystam z tych platform:
Canal+
MAX
Amazon Prime Video
Netflix
YouTube
Disney+
SkyShowTime
polskie: TVP VOD, Ninateka, Player
Będę szukał telewizora (najpewniej 85") do salonu, ale zanim poproszę o poradę potrzebuję pomocy w kwestiach które nie do końca ogarniam czytając ich specyfikacje.
Chodzi mi w szczególności o podanie co w naszych polskich realiach ma sens, a na co nie zwracać uwagi - jednak aby mój wybór był przyszłościowy.
I teraz kolejno:
A. - Tuner:
DVB-T2 (HEVC/H.265), DVB-T (MPEG-4), DVB-S2, DVB-S, DVB-C, analogowy
B. - Technologia i format HDR:
Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HLG (Hybrid Log-Gamma), i jeszcze zgodne z IMAX (nie pamiętam dokładnej nazwy)
C. - System dźwięku przestrzennego:
DTS Play-Fi - bezprzewodowa transmisja audio
Dolby Digital
Dolby Atmos
D. - System operacyjny - jeśli trzeba któryś wykluczyć to proszę o takie informacje, a obecnie korzystam z tych platform:
Canal+
MAX
Amazon Prime Video
Netflix
YouTube
Disney+
SkyShowTime
polskie: TVP VOD, Ninateka, Player