Stereo Yamaha - która konfiguracja lepiej zagra?

kingofswing

New member
Witam wszystkich,

jakiś czas temu postanowiłem sprawić sobie zestaw stereo - słuchanie muzyki za pomocą mojego aplitunera 5.1 nie do końca mnie satysfakcjonuje.

Bardzo istotną funkcją z mojego punktu widzenia jest obsługa airplay - czyli odtwarzanie sieciowe.

Zdecydowałem się na sprzęt firmy Yamaha zastanawiam się tylko na 2 konfiguracjami i bardzo chciałbym Was prosić o radę - która zagra lepiej.

Wariant A) "tradycyjny" wzmacniacz R-S500 + sieciowy odtwarzacz CD-N301

Wariant B) sieciowy wzmacniacz R-N500 + zwykły odtwarzacz CD-S300

Cenowo oba wychodzą bardzo podobnie.

Z góry dziękuję za cenne uwagi :)

popej

New member
R-N500 to jest taki amplituner KD po usunięciu najciekawszych funkcji. A pozostała konstrukcja jest taka jak w KD, może końcówka mocy trochę gorsza.

kingofswing

New member
Czyli wariant z R-S500, czy to też to samo tylko, że obcięte o sieć? Jeszcze szperając po forum wpadłem na Yamahę A-S500.

Także ew. 3 wariant to A-S500 + CD-N301.

Która z tych 3 konfiguracji byłaby najciekawsza?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zamiast amplituner? Chodzi mi o wariant A. Zamiast R-S500 możesz pomyśleć o A-S501.

edit. Uprzedziłeś mnie. A-S501 powinien zagrać lepiej.

kingofswing

New member
a tak jeszcze z czystej ciekawości (bo chyba faktycznie zdecyduje się na a-s501) czy jedna różnica między R-S500 i R-N500 to funkcje sieciowe?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Różnice w wyposażeniu między R-S500 i R-N500 to funkcje sieciowe. Brzmieniowo Ci nie powiem bo ich nie słyszałem. Kup lepiej klasyczny wzmacniacz (A-S501) i do tego odtwarzacz sieciowy.

Pan_Borowik

New member
Warto pamiętać, że CD-N301 nie posiada opcji odczytu "gapless" - jak dla mnie cecha dyskwalifikująca urządzenie, skądinąd bardzo fajne.

Mam od 2 miesięcy A-S 501 wzmacniacz jest spoko, do tego stopnia że idę
krok dalej . Jak tylko znajdę kupca na A-S 501 to kupuje A-S 2100.
Wcześniej A-S 501 pracowała z Dune Base 3D i Yamhą BD-A 1010,teraz kupiłem Oppo 105D i chcąc nie chcąc muszę się przenieść na lepszy wzmacniacz. Śmiało kupuj A-S501 będziesz zadowolony.

Whiplash

New member
Bez reklam
JA kiedyś sluchalem podstawowego wzmacniacza Yamahy, jeszcze model AS300 i potem podlaczylem amplituner stereo sieciowy RN500 i brzmial gorzej. Tak jak amplituner kinowy czyli dość sucho i plasko. Wzmacniacz gral typowo muzycznie.

Moim zdaniem jesli zalezy Ci na jakości to kupuj klasyczny wzmacniacz AS501, ktory posiada już wejscia cyfrowe wiec dekoder czy blu ray spokojnie podlaczasz. Sluchalem tez poprzednika AS500 i powiem Ci ze to sa fajne wzmacniacze. Graja szczegolowo, maja spory zapas mocy. Radio mozesz miec z dekodera TV.

Moja propozycja to AS501 + CD N301

Ostatnia edycja:
Do góry