Stereo - upgrade do 5.1

gjozwiak

New member
Witam serdecznie!
Mam pytanie dot. mozliwości rozbudowania mojego zestawu STEREO (stary amplituner DENON DRA + zestaw BOSE satelity i sub). Mam w tej chwili podłączony ten zestaw do mojego nowego TV LG CX 65 OLED poprzez wyjście słuchawkowe. (gra bardzo dobrze i głosność jest sterowalna z pilota TV)
brak jednak przestrzeni przy filmach NETFLIX.

Jeśli dokupiłby takie urządzenie konwerter 5.1 SPDIF Toslink
1.png

i podłączył je do wyjścia optycznego TV - potem FRONTY do zestawu stereo a TYŁY do dwóch aktywnych głośników oraz 1x aktywny głośnik centralny to uzyskałbym przy oglądaniu np Netlixa namiastkę dźwięku przestrzennego (czy wtedy głośność byłby sterowalna z pilota) - może macie inny sposób na rozszerzenie mojego stereo do dźwięku przestrzennego.
Lub jakiś całkiem inny pomysł.

ps. Podłączałem również jakiś sounbar ze LG SL6 ale dzwięk jest dużo gorszy niż z mojego starego zestawu stereo.

gjozwiak

New member
tylko to trzeba 3-4 tysie wydać :( na yamahę jakąś
Chyba że, moglibyście coś budżetowego polecić z używanych na OLX + małe satelity na tył.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pełno masz ampli w tym budżecie, szczególnie używek.
Sprawdż chociażby Onkyo z serii 6, świetny stosunek ceny do jakości.
Do małych skrzynek, nic lepszego Ci nie potrzeba.
Z innym marek podobnie coś wybierzesz.

gjozwiak

New member
Pełno masz ampli w tym budżecie, szczególnie używek.
Sprawdż chociażby Onkyo z serii 6, świetny stosunek ceny do jakości.
Do małych skrzynek, nic lepszego Ci nie potrzeba.
Z innym marek podobnie coś wybierzesz.

Przepraszam, zatrzymałem się kilka lat temu w temacie i teraz nowy TV skłonił mnie do poszukiwań
czy to np taki sprzęt? - ONKYO TX-SR 600E - jest dostępny za około 500 zł używany
image.jpg

gjozwiak

New member
Tak właśnie zrobię chyba - tylko to już gruuube tysiące.
Musiałby mieć pewnie kilkanaście kanałów do tego jeszcze głośniki bo moje bose acuistmass się pewnie słabo nadają :(
Jest jeszcze system WiSA którego obsługuje mój tv lgcx ale widzę ze jest on tu mało popularny np. Platin Monaco 5.1

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zdecyduj co właściwie chcesz.
Zaczynasz od budżetowego rozwiązania, tak, aby rozwinąć stereo o dodatkowe kanały, a kończysz na Atmosowych projektach z kilkunastoma głośnikami ; )

gjozwiak

New member
Sam wiesz, że dylematy tak właśnie wyglądają. Mój zestaw stary Denon + bose acoustimass zadowala mnie - brakuje mi przestrzeni w filmach stąd moje pomysły rozbudowy.
Zastąpienie starego Denona modelem Onkyo przypadł mi do gustu.
Tutaj jednak budżet zbliża się do 2 tys.
Stąd pomysł nabycia nowego Aplitunera, który wykorzysta potencjał telewizora.
Dlatego taki rozrzut

Zdecyduj co właściwie chcesz.
Zaczynasz od budżetowego rozwiązania, tak, aby rozwinąć stereo o dodatkowe kanały, a kończysz na Atmosowych projektach z kilkunastoma głośnikami ; )

gjozwiak

New member
Ładowanie tysięcy złotych w sprzęt aby słyszeć Atmosa z Netflixa to przesada. Efekt nie jest tego wart. Moja tania propozycja na przestrzenny Netflix.
https://www.olx.pl/oferta/denon-avr-x-520bt-CID99-IDIeb6W.html#8c23bfb4d7
https://allegro.pl/oferta/kolumny-5-1-onkyo-subwoofer-zestaw-10132393489
Denona i Bose sprzedaj.

Czy taki Amplituner 5.1 Onkyo TX-NR509 HDMI - ok 850 zł to mniej więcej podobna klasa jak w/w Denon - do w/w głośników chętnie wziąłbym również Onkyo

Do góry