ST60 czy hx850 ? help! :)

juicepp

New member
Dzień Dobry :)
Wczoraj urodził mi się pomysł zakupu tv, więc już jakieś 8h siedzę i czytam…
I teraz mam dylemat taki, wczoraj na 90% obstawiałem model 50″ st60, ale jakiś czas temu gdy szukałem TV dla koleżanki w pracy, poleciłem jej Sony HX850 i jest mega zadowolona, czytałem teraz parę recenzji i faktycznie tv zbiera same pochwały… st60 to plazma a soniak nie…i teraz nie wiem co zrobić bo st60 kosztuje 3800 pln 50″ a Sony HX850 5000zł a wersja 40″ nawet 3200PLN!!! też nie wiem czy warto dokładać 2000 by mieć 7″ więcej, odległość z której będę oglądał to około 2-2.5metra… TV potrzebuje głównie do filmów, czytałem że czerń w soniaku nie jest zła… jednak to co mnie przeraża w plazmie to te jakieś dziwne wypalenia, które już podczas kalibracji mogą wystąpić… faktem kolejnym jest także to, że nie potrzebuje w ogóle 3D więc w sklepie mi poradzili model sony 42″655 za 2700pln… czyli prawie połowe ceny modelu 850… czy faktycznie jest warto dokładać tyle kasy?
Czy po prostu kupić tą plazmę jako najlepszy wybór cena/jakość?
Potrzebuję rady po pierwsze co do wielkości, czy 40″ będzie wystarczające gdy się ogląda z 2.5metra? wtedy soniak 850 za 3000pln…
po drugie czy lepiej niż ten soniak kupić plazme cena około 3800pln…
i w końcu czy jest sens dokładać do wersji 47″ soniaka 850 za 5000zł…
i w końcu czy ewentualnie na coś innego zwrócić uwagę co nie ma 3d?

Dziękuję.

pantomima

Banned
Bierz ta plazme Panasonica - do filmow z tych tv ktore namierzyles to najlepsza opcja .

Zapomnij o stalych wypaleniach ! Ja mam 2 plazmy Panasonica i nie mam jak do tej pory zadnego wypalenia .
Musial bys naprawde ostro katowac takie programy jak powiedzmy np. tvn 24 zeby na stale cos wypalic , w trakcie normalnego uzytkowania tego typu zjawisko nie ma miejsca, powidoki tak ale to chwilowe szczatkowe duszki wyskakujace pojawiajace sie tylko pod warunkiem ze ogladasz dosyc dlugo jeden program z mocno swiecacym logo .
Nie sluchaj glupot o tym glosnym bzyczeniu,pracy wentylatorow itp - jesli miales styk z ps3 to wyobraz sobie ze ta konsola wydaje wiecej halasu niz tv .Kiedys wlasnie zaraz po kupnie 1 wszej plazmy to sprawdzilem podczas gry - wyciszylem tv i sie tak wsluchiwalem - wynik jak wyzej - wyraznie glosniej pracuje konsola niz tv ktorego praktycznie nie slychac .

Co do czerni - Sony ma dobra czern ale napewno nie tak dobra jak st60 ;)

Zapewne niebawem Digitalus dorzuci cos wiecej od siebie , o ile trafil na Twoj post - lepiej naswietli temat czemu bardziej warto wybrac st60 od tego Sony o ktorym wspominasz .

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie Plazma Panasonica. Zagra lepiej niż ten model Sony.
Bzyczenia nie ma w tym model, pobór energii bez obaw.Ale płynność, czerń i skalowanie nieporównywalnie lepsze.

bob1969

Member
Bez reklam
A gdzie jeszcze sprzedają tego Sony HX850 ? Toż to wiekowy model pewnie gdzieś z wystawek gdzie był katowany 12 godzin na dobę.

juicepp

New member
Ok, zamówiłem Panasa plazmę, dziękuję za odpowiedzi!

Co powinienem zrobić w pierwszej kolejności gdy go dostanę? Powinienem go włączyć w sklepie czy tutaj występują jakieś ewentualne plamki czy coś w tym stylu? coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,w pierwszej kolejności trzeba dotrzeć szczotką ryżową(tak przez trzy dni)Żartuje-podłączysz do prądu i oglądasz,jak nowy TV to musi być wszystko ok.

pantomima

Banned
Zamowiles w sklepie gdzies w okolicy blisko siebie czy przez internet ?

Jak to zakup w sklepie internetowym to pozostaje Ci opcja sprawdzenia przy dostawie kuriera , czyli - juz na miejscu u siebie w domu otwierasz paczke przy obecnosci kuriera i spawdzasz , takie male ogledziny zewnetrzne czy tv nie zost. uszkodzony w trakcie transportu .

Jezeli standardowy zakup to mozesz raczej wybadac wszystko na co tylko masz ochote ,na miejscu zanim tv poleci do Ciebie no i przypilnowac przy okazji aby nie zamienili go na ten wystawowy z półki ;)

Ostatnia edycja:

juicepp

New member
Zamówiłem przez internet, ale dostarczenie do sklepu i odbiór w sklepie. W ciągu 3ch dni ma być...

Czyli wyglądam go na wszystkie strony, pytałem dlatego, że pamiętam czasy jak się kupowało monitor LCD to sprawdzało się czy jakieś piksle nie są wypalone czy nie świecą na czerwono itp, a jako że od dobrych kilku lat zmieniłem branżę, to kompletnie nie jestem teraz w temacie więc wolę spytać czy są jakieś newralgiczne tematy, jakieś typowe wady na które warto zwrócić uwagę jeszcze przed zabraniem tv do domu...

pantomima

Banned
Jak juz masz takie obawy to masz rownież ta mozliwosc sprawdzenia wszystkiego w sklepie na miejscu , jak dadzaą Ci znaczka że tv pojawił sie u nich juz na stanie to wtedy strzałka do sklepu i badamy :d

Wad to raczej nie ma ten tv , jezeli nie zost uszkodzony podczas transportu a zadko sie to zdaza to wszystko powinno byc cacy - odpalisz w sklepie i na wlasne oko ocenisz ;)

Xisiek

New member
Zdecydowanie Plazma Panasonica. Zagra lepiej niż ten model Sony.
Bzyczenia nie ma w tym model, pobór energii bez obaw.Ale płynność, czerń i skalowanie nieporównywalnie lepsze.

Prawde mowiac nie calkiem ...bo:

Czern za dnia, w oswietlonym pomieszczeniu na Sony lepsza -wszak to lcd (w dodatku z bdb filtrem ekranowym)

Czern w nocy,zaciemnionym pomieszczeniu bez przepasci, jednak z wskazaniem na Pansonica - to jego glowny atut (Sony wymaga odpowiedniego przyciemnienia matrycy i aktywnego dynamicznego podswietlenia)

Plynnosc - uwazam ze akurat w tym modelu sony jest zauwazalnie lepiej niz w st60

Skalowanie - tutaj panasonic gora , ale filmy to zazwyczaj gesty material, wiec i na tym lcd bedzie porownywalnie (osobiscie jednak wole plazme)

Najwieksza zaleta plazmy to katy boczne - na lcd pojdziesz w bok wszystko sie zmienia i to dosc mocno, obraz traci wysycenie, kontrast, wybiela sie, ucieka czern itp itp Na plazmie tego nie ma, niemniej pamietaj st60 ma filtr typu zaluzja co bardzo zciemnia obraz patrzac na nia od gory - trzeba to zweryfikowac wzgledem tego jak stoi tv w domu.

Do góry