Średnica głośników w kolumnach a jakość dźwięku.

rafopl

New member
Witam,

mam zamiar kupić kolumny stojące stereo. I z tego co widzę to przeważnie kolumny maja po 2 głośniki 165mm, ewentualnie 200mm, rzadko kiedy 250mm. Pytanie za 100 punktów brzmi, czy należy w tych czasach się tym kierować jako jeden z parametrów głównych? Przyznam szczerze, że "kiedyś" (czytaj. dawno temu) orientowałem sie trochę w kolumnach, ale teraz wracając do tematu po paru dobrych latach to widzę, że wyleciałem z obiegu i to dość konkretnie. :)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pejotpe

New member
Bez reklam
Witam,

mam zamiar kupić kolumny stojące stereo. I z tego co widzę to przeważnie kolumny maja po 2 głośniki 165mm, ewentualnie 200mm, rzadko kiedy 250mm. Pytanie za 100 punktów brzmi, czy należy w tych czasach się tym kierować jako jeden z parametrów głównych? Przyznam szczerze, że "kiedyś" (czytaj. dawno temu) orientowałem sie trochę w kolumnach, ale teraz wracając do tematu po paru dobrych latach to widzę, że wyleciałem z obiegu i to dość konkretnie. :)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Nie. Zdecydowanie lepiej jest dokupić suba (jeśli chcesz mieć naprawdę mocny bas), który lepiej sobie poradzi (własny, mocny wzmacniacz) z niskimi tonami, nawet mając te 25cm. Podstawowym "parametrem" (mocno subiektywnym) jest Twój słuch. Poza tym można przejrzeć wykresy, które pokażą słabości kolumny w różnych częstotliwościach (szczególnie tych bliskich podziałowi między głośnikami). Oprócz tego wszystko zależy od kubatury, którą chcesz sobie nagłośnić...

rafal735r

New member
Jezeli bedziesz mial zamiar kupic tylko kolumny stereo do sluchania muzyki daj se na luz z subem. Tylko pogorszy on caly efekt. Jezeli dobierzesz se odpowiednie kolumny nie bedziesz mial zadnego niedostatku basu,a nawet i jego przesyt.
Z tymi srednicami to roznie bywa. Niby zasada jest taka ze mniejszy glosnik nizej schodzi przy malych glosnosciach zas wiekszy lepiej sobie radzi z basem przy duzych. Chyba ze podwoimy lub potroimy ilosc malych glosnikow. Dlatego czesto zamiast stosowac jeden duzy glosnik, konstruktorzy kolumn montuja 2 czy tez mniejsze.
A dlaczego jest malo kolumn z np 2 x25cm? A no dlatego ze malo jest klientow na taki towar. Na takie kolumny trzeba dysponowac przyjamniej 30-40 metrowym pomieszczeniem. Dzis stosunkowo male przetworniki powiedzmy 2 x 17cm potrafia dobrze naglosnic duze pomieszczenia np 25-30m2.
Odpowiadajac na twoje pytanie: Nie patrz na wielkosc glosnika, sam najlepej posluchaj. Przy dzisiejszych konstrukcjach jak pisalem wyzej nawet z malego glosnika mozna "wydusic" naprawde duzy bas. Bardzo duzo zalezy od konstrukcji skrzyni, strojenia BRow itp.

maracz

New member
"Niby zasada jest taka ze mniejszy glosnik nizej schodzi przy malych glosnosciach"
Nie,noo...z takim stwierdzeniem nie mogę się zgodzić.Według mojej wiedzy głośnik o większej średnicy prawie zawsze zejdzie z basem niżej od mniejszego,nawet przy małej głośności.

rafal735r

New member
No wlasnie dlatego nie pisalem ze napewno, ale gdzies kiedys czytalem ze wlasnie mniejszy glosnik lepiej sobie radzi z basem przy cichych odsluchach.

pejotpe

New member
Bez reklam
ale gdzies kiedys czytalem ze wlasnie mniejszy glosnik lepiej sobie radzi z basem przy cichych odsluchach.
Bo to prawda - mały przetwornik = mniejsza moc potrzebna do jego napędzenia (przy tej samej częstotliwości) - zanim duży głośnik "wejdzie na obroty" to jest prawie niesłyszalny. Z drugiej strony małe przetworniki nigdy nie zejdą tak nisko jak duże. Co do montażu kilku przetworników - opłaca się to robić, bo jeszcze nie wynaleziono takiego przetwornika który by potrafił idealnie otworzyć JEDNOCZEŚNIE tony niskie i średnie - wtedy jeden głośnik odtwarza tylko tony niskie, a drugi średnie (lub nisko-średnie) - no, ale wtedy potrzebna jest dobra zwrotnica, by nie podbijać (albo nie zrobić "dziury") częstotliwości na granicy podziału.

Do góry