sprzęt lub zestaw do odtwarzania filmów oraz nagrywania z satelity

andrzej_i

New member
Witam,

zaczynam tworzyć multimedialne centrum rozrywki.
Wyobrażam to sobie tak: telewizor, apmlituner, tuner satelitarny+odtwarzacz hdd, dysk sieciowy.

Chciałbym Was prosić o informacje czy istnieje w ogóle taki sprzęt, który w jednej skrzyneczce byłby zarówno tunerem satelitarnym, potrafiłby nagrywać programy i zrzucać je na dysk sieciowy, a z drugiej strony miałby funkcje takie jak na przykład popcorn, czyli odtwarzanie filmów z dysku, odtwarzanie muzyki. Fajnie by było gdyby taki odtwarzacz oprócz youtuba potrafił jeszcze pokazać filmy z megavideo czy innych serwisów, gdzie pojawiają się seriale. Może obecność przeglądarki internetowej wszystkie takie strony załatwia.

Jeśli nie da się załatwić tego w jednym sprzęcie, doradźcie proszę jaki sprzęt posłuży mi za nagrywarkę/odtwarzacz oraz jaki tuner satelitarny wybrać, aby można było w nieskomplikowany sposób z tego tunera nagrywać.

Na razie jeszcze nie zastanawiałem się nad kosztami. Pewnie zadecyduje jakość/cena.
Czytałem o popcornie, WD, a z tunerów przyglądałem się fergusonowi

pozdrawiam,
Andrzej

grzeseik

New member
to nie musi byc droga na skroty ale wysztko da sie zrobic przez htpc.

kilka playerow ma tunery tv (czasem jako opcjonalne dodatki), z nagrywarka rowniez, ale streamy video z sieci raczej nie obsluza (poza wyjatkami ale jako oddzielne aplikacje typu youtube, ipla czy co tam jeszcze wrzuca) - przegladarka w takich playerach jest zbyt uboga aby sama mogla taka strone www obsluzyc

Kirek50

Moderator
Bez reklam
HDI Dune Max ma miejsce na dołożenie modułu tunera DVB-T i DVB-S, można przypuszczać, że wówczas firmware będzie pozwalał na nagrywanie na wew. i zew. HDD. Czyli mamy wówczas wszystko w jednym. O szczegółach trzeba jednak porozmawiać z dystrybutorami. Z doświadczenia wiem, że ludzie z Human Media są bardzo pomocni.

andrzej_i

New member
HDI Dune max ma niezła specyfikacje. Jednak w wersji bez tunera kosztuje blisko 2tys. co jest imho sporo.

Czy możecie polecić coś w zestawach:
Tuner satelitarny z możliwością nagrywania na dysk. Nagrywanie na dysk sieciowy potraktowałbym jako opcję. Taniej pewnie mnie wyjdzie zakup dysku 100GB niż zakup wyższego modelu z tą opcją
Plus do tego odtwarzacz multimediów. Popcorn ma całkiem sporo formatów, ale mam już dysk sieciowy, więc urządzenie z możliwością montażu dysku nie jest mi potrzebne.
Czyli tuner satelitarny podłączam obok odtwarzacza do apmlitunera a ten do TV

lub drugi zestaw:
Odtwarzacz multimediów z możliwością nagrywania - najlepiej na dysk sieciowy plus do tego tuner satelitarny.
czyli podłączam tuner do odtwarza a ten dopiero do amplitunera, który z kolei idzie do telewizora.

opcja 1 wydaje się być o tyle korzystniejsza, że przy oglądaniu tv sat nie muszę włączać odtwarzacza. Chyba, że jest opcja, że mimo niewłączenia sygnał mostkiem przechodzi bezpośednio do tv.

pozdrawiam,
Andrzej

Do góry