soundbar do amplitunera

sabbuh

New member
Dzięki za szybką odpowiedź.

Zastanawiałem się nad DENON AVR 1713, ewentualnie ONKYO TX-NR616. Gdyż chcę podpiąc jeszcze odtwarzacz bd i ps3.

A na co powinienem zwracac uwage przy wyborze amplitunera do tego soundbara?

sabbuh

New member
Chodzi oto bym mógl słuchac płyt cd, bez koniecznosci włączania tv. oraz by z tv dźwięk nie szedl optycznym kablem, a hdmi.

Obecnie:

1.tv mam połaczony kablem optycznym z soundbarem,

2. ps3, bd połaczone z tv kablami hdmi.

3. soudbar chinczami z tunerem radiowym.

Jest inny sposób na połączenie tego niż przez amplituner. Ponadto przy kupnie amplitunera odpada też potrzeba podłączania tunera radiowego.

MKa11

New member
Soundbara chcesz podłączyć do ampli optykiem czy analogiem? bo w przypadku optyka trzeba będzie szukać czegoś co ma wyjście cyfrowe a to nie ten budżet

MKa11

New member
ok, to ułatwia sprawę ;) czyli trzeba szukać ampli z preout

Nie wiem czy dobrze wnioskuję - soundbar jest ze względu na ograniczone miejsce? idąc tym torem może np Marantz nr1403?

Ostatnia edycja:

sabbuh

New member
z preoutem znalazłem onkyo TX-NR414 . tylko nie wiem czy ten preout musi faktycznie być, ponieważ subwoofer łączy się z głośnikiem sb 300 bezprzewodowo, nie ma żadnej wtyczki.

Wczesniej pisałes również o ampli z wyjsciem cyfrowym możesz cos zaproponować. Czy dźwięk wtedy nie straci na jakości?

MKa11

New member
Pre-out ampli - soundbar - chinchami. Sub z kablami nie ma nic wspólnego.
Co do ampli z optykiem in/out - chyba nie ten budżet

sabbuh

New member
@MKa11

ok.
niedoczytalem twojego wczesniejszego posta.
tak jak piszesz, soundbar ze wzgledu na brak miejsca.

ten maranz nr 1403 mogłby byc ,tylko nie ma radia i funkcji sieciowych. dlatego ide raczej w kierunku ONKYO TX-NR 414 bo cena zbliżona. ewentualnie VSX-S500-K

MKa11

New member
No to chyba trzeba wybrać pomiędzy Onkyo (nie mam do tej firmy zaufania - nie bo nie) i trochę droższym Pionkiem ale za to slimem.

sabbuh

New member
dzięki za odpowiedzi.
wiem juz ze na pewno z preoutem musi byc.

ok. Zdecydowałem sie w końcu na Pioneer VSX-922.

Tylko chciałbym się upewnić. Te moje sb 300 dwoma RCA będę podłączał w wyjscia zone 2 out jako preout?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

MKa11

New member
Ten nie będzie działał jak trzeba.
Strona 27 instrukcji - nie będzie dźwięku z hdmi na drugiej strefie. Poza tym nie bedzie też dzwięku z usb/radia internetowego. Onkyo to samo (brak audio z hdmi)
Vsx-s500 tez odpada.

Swoją drogą - strefa 2 często miewa ograniczenia, a vsx-s500 nie ma nic (pre-out na surroundy)

Jak była mowa o preout to nie dotyczyło to strefy 2.

Ostatnia edycja:

sabbuh

New member
@ MKa11 Wielkie dzięki.
Czyli źle patrzyłem.

W takim razie pod uwagę muszę wziąć jedynie Yamaha RX-V773(ma Preout 7.2), ewentulanie marantz nr 1603. innych amplitunerów z preoutem godnych uwagi nie znalazłem(moze źle szukam)

Lub w ogóle zrezygnować z funkcji sieciowych i radia internetowego, zaoszczedzic troche grosza i wziąć polecany przez ciebie marantz 1403.

MKa11

New member
tyle ze powoli zaczyna się to robić coraz droższy biznes :/ wieczorem będę miał chwilę czasu to poszukam jeszcze

MKa11

New member
Tego się obawiam ;)

Albo nawet inaczej, NR1402 można kupić za 1099, trzeba będzie przyporządkować w menu fronty pod pre-out i sprawa załatwiona. A co do funkcji sieciowych i radia, może jakiś player albo nawet BR?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

sabbuh

New member
No i tak właśnie zrobię. Chyba że znajde po przystepnej cenie 1602, bo mało juz ofert. Na allegro w ogóle.

Jeżeli amplituner ma wyjscia 2 x pre out (Subwoofer & Surr Back/Front Height) to by była możliwość podpięcia sb300? Bo właśnie takie oferuje PIONEER VSX-527-S.

MKa11

New member
Front height to są surroundy. Suba nie podłączysz do niczego innego niż sounbar. NR 1602 to i tak raczej będzie około 2k, to za te pieniądze lepiej już wziać sr5006 za 2.2k i powoli probowac sprzedać soundbara ;)

Do góry