Kupiłem wczoraj telewizor Sony XH95 i podczas włączania i wyłączania jest dziwny dźwięk takiego przełączenia czegoś. Czy to normalne czy jednak trzeba się martwić? Plus cały czas swieci się pomarańczowa dioda obok logo Sony..
Właśnie pierwszy raz się z tym spotykam stąd też moje pytanie :niewiem:Najwyraźniej masz przekaźnik (stycznik) w TV. Pierwszy raz spotykasz się tym "pstrykaniem"? Przekaźniki występują w wielu urządzeniach. Mam go w TV, wzmacniaczu, zasilaczu komputera (nawet w karcie dźwiękowej na PCIe mam pstrykający stycznik), pralce.... Za każdym razem przy włączani/wyłączaniu tych urządzeń słychać pstryknięcie.
Chociaż w moim 49XH9505 akurat nie ma stycznika (załącza się bezgłośnie) ale możliwe, że większe modele mają.
Co do diody to od mikrofonu zapewne. Jest sposób na całkowite jej wyłączenie. Trzeba się natrudzić ale da się... Przesyłam link do opisu https://community.sony.pl/t5/android-tv/pomaranczowa-dioda-xh9505/td-p/3726211
A co do przełączania czegoś to jest normalne takie pstryknięcie przy włączaniu i wyłączaniu TV. Miałem model 55 cali a teraz mam 65 i jest identycznie.
Czy u was tez ten telewizor tak strasznie strzela przy rozgrzewaniu się i potem jak już jest wyłączony? Masakra jakaś, zastanawiam się czy można to gdzieś jakoś zgłaszać.
Odchylenie do tyłu nie jest wada a zamysłem producenta. W moim xh85 również jest odchylony. Ma to poprawić kat patrzenia na tv z przyjętej wysokości dla oczu osoby siedzącej.
https://community.sony.pl/t5/android-tv/odchylony-ekran-do-tylu/td-p/2689128
Środek ciężkości znajduje się na odpowiedniej wysokości, aby się nie przewrócił. Sprawdź samemu. Zaasekuruj go i niech ktoś delikatnie pchnie do tyłu, oczywiście z oby stron jednocześnie. Z głową gwarantuje Ci, że się nie przewróci
Dodatkowo trzaski. Kto pamięta, ten pamięta dyskusję o 49" i dlaczego zasilacz jest zewnętrzny. Tłumaczyłem i tłumaczyłem. A teraz powiem tak. Właśnie dla tegoźródło ciepła poza obudową, nie ma efektu rozszerzania się obudowy oraz jej elementów.
. Powiedzcie mi czy tez jak wycieracie matryce i delikatnie przyciśniecie przy dolnej krawędzi to matryca się rusza? U mnie ma luz i to zdecydowany największy nad logo Sony.
A w jakim sensie matryca się rusza? Nie widać u mnie aby coś się ruszało np względem ramki. Chyba, że trzeba jakoś konkretnie nacisnąć. Podczas przecierania nie widać aby coś się uginało, specjalnie poszedłem przetrzeć.
Jak oglądałem w sklepie tv to naciskalem na matryce xh80 i xh90.
Tylko w sony matryca na krawedziach sie rusza. Po prostu naciskasz i matryca się wciska.
Ogólnie to mnie przestraszylo, bo jak chciałbym psiknac plyn jakis i nie daj Panie Boże polcialo by cos za matryce to zwarcie murowane i tv nawet na gwarancje nie przyjmą.
Samsungi, philipsy, lg tego nie miały. Tylko u sony to zaobserwowalem.
Kiedys kuzyn kupil sony i czyścił matryce i mu zwarcie zrobiło. Ale po dniu tv zaczął działać i dzia do dziś. Tylko nie mam pojęcia czy u niego tez tak się wginala matryca pod naciskiem czy nie.