Sony vs. Panasonic , LCD który wybrać ?

martin8888

New member
Witam wszystkich, potrzebuje fachowej pomocy, zastanawiam się nad dwoma:
Sony KDL-40S5600 VS. Panasonic TX-L42S10E
Każda podpowiedz i uwaga będzie na pewno cenna, słyszałem ze niektóre Sony korzystają z matryc Samsunga ? czy to dobrze ? może zamiast tych dwóch lepszym rozwiązaniem byłoby kupić Samsunga z serii 5 LE40B530 ?, Ale generalnie skupmy się na Sony i Panasonic-u, pytanie do użytkowników: w którym mamy lepszą kolorystykę ? czy ktoś porównywał te dwa tv ? jakie mają wady ? macie jakieś zastrzeżenia ? czy odświeżanie 50hz to nie za mało do full HD ?
Z góry dziękuje za każdą podpowiedz. Pozdro

digitalus

Banned
witam
jesli kazda podpowiedz bedzie cenna to kliknij na linki
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=46613
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=45412
jesli uwazasz ze lcd to dibry wybor to kup lcd.
plazma to lepszy wybor bo kazdy punkt ekranu sklada sie z trzech oddzielnych komorek, kazda w innym kolorze - czerwonym, zielonym i niebieskim. A to oznacza, ze plazma moze wyswietlic miliardy kombinacji czerwieni, zieleni i blekitu. jesli kupimy plazme - kolory beda lepiej odpowiadac barwom "prawdziwego świata”. plazma lepiej radzi sobie z sygnalem o niskiej rozdzielczosci.

Ostatnia edycja:

kosztowiok

New member
digitalus napisał:
witam
jesli kazda podpowiedz bedzie cenna to kliknij na linki
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=46613
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=45412
jesli uwazasz ze lcd to dibry wybor to kup lcd.
plazma to lepszy wybor bo kazdy punkt ekranu sklada sie z trzech oddzielnych komorek, kazda w innym kolorze - czerwonym, zielonym i niebieskim. A to oznacza, ze plazma moze wyswietlic miliardy kombinacji czerwieni, zieleni i blekitu. jesli kupimy plazme - kolory beda lepiej odpowiadac barwom "prawdziwego świata”. plazma lepiej radzi sobie z sygnalem o niskiej rozdzielczosci.

No ale plazma odbija światło jak lustro. W HD Ready widać mocno subpiksele. Czerń bywa zielonkawa. Komputer jest podłączyć średnio. No i czasami zostają powidoki. Być może dlatego ta osoba szuka LCD.

digitalus

Banned
tradycyjny telewizor z kineskopem tez odbija swiatlo.w hd ready subpiksele widac ale z odleglosci 20 cm , kto oglada z takiej odleglosci?,powidoki moga tez pojawic sie w lcd.
dobra czern jest nawet z divxa, calkowicie zaprzeczam ze jest zielonkawa.
to dowod ze jest czarna nie zielonkawa.

Attachments

• divx.jpg
    divx.jpg
    14,9 KB · Wyś: 549
Ostatnia edycja:

martin8888

New member
Przepraszam najmocniej, ale chciałbym się dowiedzięc czegoś o TV LCD, tylko i wyłącznie ! Rozumiem wszystkich posiadaczy Plazm ale wątek napisany w dziale LCD !! Ponawiam prośbe i prosze o uwagi i spostrzezenia dotyczące wyżej wymienionych LCD. Dzieki

SLAV7

New member
Bez reklam
Jeśli moge Ci coś zasugerować to porzuć myśl o tych modelach. Jeśli SONY to 40W5500 w ratach w EURO i problem z głowy. Cena jest świetna jak sam telewizor:D

Ewentualnie TOSHIBA 42XV635. NA pewno nie PANAS.

Oczywiście za tę kasę.

Pozdrawiam

vienna1980

Member
Bez reklam
martin8888 napisał:
Witam wszystkich, potrzebuje fachowej pomocy, zastanawiam się nad dwoma:
Sony KDL-40S5600 VS. Panasonic TX-L42S10E
Każda podpowiedz i uwaga będzie na pewno cenna, słyszałem ze niektóre Sony korzystają z matryc Samsunga ? czy to dobrze ? może zamiast tych dwóch lepszym rozwiązaniem byłoby kupić Samsunga z serii 5 LE40B530 ?, Ale generalnie skupmy się na Sony i Panasonic-u, pytanie do użytkowników: w którym mamy lepszą kolorystykę ? czy ktoś porównywał te dwa tv ? jakie mają wady ? macie jakieś zastrzeżenia ? czy odświeżanie 50hz to nie za mało do full HD ?
Z góry dziękuje za każdą podpowiedz. Pozdro

Nie polecam Ci żadnego z tych Lcd- Panasonic zbyt słaby,a Sony z Brawia Engine 2,a nie 3 i w dodatku 50 Hz.Weź Sony 40W5500,a jeżeli nie zależy Ci na 100Hz,to weź tańszy Sony 40V5500.

kosztowiok

New member
Mam zamiar kupić Panasonica i dlatego mam pytanie do dwóch osób piszących przede mną. Wasza kiepska opinia o lcd Panasonica wzięta jest z autopsji? Kupiliście ten sprzęt w sklepie internetowym i zwróciliście do 10 dni, czy jesteście sprzedawcami sklepowymi? Bo inaczej wasze opinie są mało wiarygodne. Przepraszam, ale bardzo łatwo jest powtarzać slogan obowiązujący na forum - "W5500" dobry na wszystko. W rzeczywistości nie jest tak wesoło. LCD Panasonica ma taką samą wadę technologiczną jak inne LCD z matową matrycą. Błyszcząca z lepszą czernią podobnie jak plazmy ma znowu inne wady...

SLAV7

New member
Bez reklam
HTML:
kosztowiok napisał:
Mam zamiar kupić Panasonica i dlatego mam pytanie do dwóch osób piszących przede mną. Wasza kiepska opinia o lcd Panasonica wzięta jest z autopsji? Kupiliście ten sprzęt w sklepie internetowym i zwróciliście do 10 dni, czy jesteście sprzedawcami sklepowymi? Bo inaczej wasze opinie są mało wiarygodne. Przepraszam, ale bardzo łatwo jest powtarzać slogan obowiązujący na forum - "W5500" dobry na wszystko. W rzeczywistości nie jest tak wesoło. LCD Panasonica ma taką samą wadę technologiczną jak inne LCD z matową matrycą. Błyszcząca z lepszą czernią podobnie jak plazmy ma znowu inne wady...

Zastanów się trochę nim pomówisz kogoś o stronniczość. Czyśbyś był fanem jedynej słusznej partii bliźniaków ?

Nie mam nic wspólnego ze sprzedażą telewizorów i sprzętu RTV/AGD. Moja rada oparta jest wyłącznie na własnych odczuciach i spostrzeżeniach oraz dzisiątkach opinii użytkowników i testów.

Staram się uchronić forumowicza przed wydaniem kasy na budżetowy LCD 40S5600, o którym nikt nic nie wie na poważnych forach. PANAS robi fajne plazmy ale LCD-ki nie należą do najlepszych. Chodzi głównie o skalowanie SD i czerń

POzdrawiam

kosztowiok

New member
SLAV7 napisał:
Zastanów się trochę nim pomówisz kogoś o stronniczość. Czyśbyś był fanem jedynej słusznej partii bliźniaków ?

Nie mam nic wspólnego ze sprzedażą telewizorów i sprzętu RTV/AGD. Moja rada oparta jest wyłącznie na własnych odczuciach i spostrzeżeniach oraz dzisiątkach opinii użytkowników i testów.

Staram się uchronić forumowicza przed wydaniem kasy na budżetowy LCD 40S5600, o którym nikt nic nie wie na poważnych forach. PANAS robi fajne plazmy ale LCD-ki nie należą do najlepszych. Chodzi głównie o skalowanie SD i czerń

POzdrawiam

Panas ma dobre opinie. O tej czerni piszą w takim samym zakresie jak przy innych lcd z matowymi matrycami. Mógłbym natomiast opublikować negatywne opinie o jakimś modelu co w internecie nie jest problemem i zajmuje godzinę dwie, a następnie kierując się tymi opiniami napiszesz: "nie bierz tego JVC za 10 tysięcy bo ma kąty gorsze od Funai za 1000 złotych"... Dlatego dopytywałem się dla obiektywizmu czy miałeś przypadkiem tego Panasa G10 w domu czy zgasiłeś światło w sklepie i widziałeś ten fioletowy kolor zamiast czarnego. Ja widziałem go tyle samo co w Sony itd. A w zasadzie widziałem go mniej bo czarne pasy zaraz znikały, czego nie robiły inne telewizory...

olo00123

New member
Panas ma dobre opinie. [...]
Moje 3 grosze.
Organoleptycznie badalem w mm lcd panasonica 42'' s10.
Ustawialem recznie parametry obrazu i nie wskoralem nic.
Obraz ponizej krytyki. Tzn. skalowanie obrazu sd - porazka. Nie daje sie ogladac (program tvp2). 2 sztuki dalej stal g10. Przy tych samych ustawieniach obraz o niebo lepszy ale tez zaden zachwyt. Jak za taka kase, to srednio. V10 dopiero widac jakosc - gdyby nie cena z kosmosu. Ogladalem dokladnie jeszcze toshibe 37rv685 ,jak za cene (2k w necie) to dobry wybor, tylko:
- robiony w polsce (jak dla mnie "-")
- tylko2 lata gwarancji ("-------")
- matryca jakos dziwnie odbija i kolory srednie (ciezko ustawic) - gorsza niz w g10.

Do góry