Sony / LG ... trudny wybór LG 42LW570S vs Sony KDL-40EX720

Naybo

New member
Witam i proszę o pomoc i poradę. Prawdę powiedziawszy mam już dosyć szukania nowego tv! Z okazji zbliżających się imprez sportowych euro i igrzysk olimpijskich, postanowiłem wymienić 8 letniego samsunga CRT 21" na leda (a może plazma?). Byłem w kilku łódzkich sklepach i spędziłem długie godziny w necie... Ale wciąz nie wiem na co się zdecydować! Napiszę na czym mi zależy najbardziej (wyłączam z tej listy jakość w HD i full HD bo wiadomo, że będzie bardzo dobra) :
1. Brak smużenia.
2. Jak najlepsza jakość odbioru programów telewizyjnych nienadawanych w HD (sygnał dostarcza multimedia - cyfrowa kablówka). Wiadomo te nadawane w HD będą dobrej jakości ale chodzi mi o pozostałe, bo w HD mam tylko kilka programów.
3. Jakość i komfort 3D.
4. Możliwość odtwarzania wielu formatów plików z pendriva.
5. Ogólna frajda i bezproblemowe użytkowanie ;-) .
Bardziej niż wstępny wybór padł na LG 42LW570S oraz SONY KDL-40EX720.
Za LG przemawia podobno lepsze pasywne 3D i 7 par okularów za friko, możliwość dokupienia ciekawego pilota magic, ułatwiającego obsługę i serfowanie. W Media Mark powiedziano mi, że Sony lepiej radzi sobie z sygnałem nienadawanym w HD ale nie ma tego fikuśnego pilota ani okularów w komplecie a koszt jednej pary to 250 zł czyli moja tygodniówka ;-( . Czytałem też, że ten model Sony, nie czyta wielu formatów, w których są zapisywane filmy. Kąty, kolory, czerń i obsługa rzecz jasna, także mają znaczenie i na nich również mi zależy.
Na jakości dźwięku się nie skupiam bo mam świadomość, że tak mikre głośniczki mogą brzmieć co najwyżej znośnie. Czy możecie coś mi doradzić. Kwota, którą dysponuję to ok 3000 zł. Odległość od tv ok 3 m, także wchodzą w rachubę przekątne 40-42". Jeżeli zauważyliscie wady użytkując te telewizory to także z chęcią o nich poczytam.
Bardzo proszę o opinię użytkowników w/w odbiorników jak i innych ekspertów :) .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

Naybo

New member
Zależy mi na obrazie, braku smużenia itd. Nie wiem jak prezentują się te parametry w tych telewizorach wiec nie mogłem ich zaliczyć do plusów czy minusów co oczywiste, dlatego o nie pytam. Wymieniem zalety i wady, o których słyszałem.
Dziękuje, poczytam sobie o tych modelach.

Do góry