Sony KDL55W805C

mgrudzin

New member
Witam,

Szukam TV, brzmi banalnie lecz takiego sprzętu w naszym domu nie ma od wielu lat. Nadal nie chcemy korzystać z klasycznej TV, także w grę wchodzi netflix + inne serwisy + NAS. Oglądać będziemy głównie filmy, troszeczkę bajek no i żona czasem zobaczy jakiś program TV (z internetu). To jak telewizor gra nie ma praktycznie żadnego znaczenia, bo będzie podłączony do stereo. Znaczenie ma Android, który daje spore możliwości oraz to jak obraz wygląda - bo w końcu do tego jest TV. Siedzimy na wprost TV, a za nami 4,5 metra okien, ale mamy markizę więc światło nie będzie padać wprost na ekran. Odległość tyłka od TV to 3.5m. Zatem 55" będzie w miarę ok. Budżet projektu ~3500K PLN.
O czym myśleliśmy:
* Sony KDL55W805C
* Philips 55PUS6561

Szukam opinii kogoś kto ma o tym pojęcie, bo ja średnie. Mam 2 monitory EIZO EV2335W na których codziennie pracuję i dla mnie jest ok, ale wszystkie testy na banding, clouding, podświetlenie pokazały mi, że te monitory są tragiczne... Obawiamy sie bandingy na Philipsie oraz jakości ogólnej. Sony to nowy pomysł, bo skoro mamy 3,5n do TV to szkoda przepłacać za 4k i może lpeij kupić porządny FHD, a i jeszcze jedno Philips ma IPX jak moje EIZO, a Sony ma VA. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki...

Pozdrawiam,
M.

majkwro

New member
Tak czy siak 4k z przy takiej odleglosci chyba nie ma znaczenia? Ja mam oko 3m, chcialem stawiac na 4k ale lepiej pojsc chyba w lepsze fhd... czyli w805c

mgrudzin

New member
Tak czy siak 4k z przy takiej odleglosci chyba nie ma znaczenia? Ja mam oko 3m, chcialem stawiac na 4k ale lepiej pojsc chyba w lepsze fhd... czyli w805c

Wsklepie nie widać różnycy w zagęszczeniu pixeli pomiędzy Philipsem a Sony przy wykorzystaniu materiały 1920X1080. Widać natomist różnicę matrycy VA a IPX na korzyść VA (Sony). Sony także lepiej wypada przy szybkich ujęchach, lecz idealny też nie jest. Ogólnie to chore jest bo większość ludzi ma telewizję i ogląda te głupie reklamy i jeszcze żęby to robić "dobrze" najlepiej wydać 10K PLN w kraju gdzie ludzie minimalnie zarabiają 1288.69 PLN netto

Do góry