Sony KDL-50W755C

tommyw

New member
Witam,

Mam pytanie o wybór telewizora i kwestię rozdzielczości/ rozmiaru.
Odległość od telewizora to ok. 3m w najbliższym miejscu do 4m w rogu sofy.
Głownie oglądam na nim kablówkę vectry w hd (rzadziej kanały sd) i ew. niższej rozdzielczosci strony typu cda.pl czy filmy z kompa.
Praktycznie zdecydowałem się już prawie na model Sony KDL-50W755C ale pytanie czy warto kupić może ten typ tylko 55"? Jak na nim w tej odległości będą na tym wyglądać te obrazy gorszej jakości? Czy jest sens w ogóle rozważać przy budżecie 3,5 maks 4 tyś zł. 4K?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy tych warunkach 50" jest za mały. Możesz kupić ale po miesiącu pożałujesz.
Oczywiście że warto brać 4K i to nawet gdybyś miał tylko sygnał fulhd.
Ale jeśli zakup na dłużej niż na 3-4 lata to wskazanie jest tylko na 4K i 100Hz.
W klasie 4 tyś zł masz trzy modele:
- TCL 58S7806 za 3199 zł
- Philips 55PUS6561 za 3599 zł
- Philipsa 55PUS7101 za 3999 zł
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Jak się zalogujesz w klubie HDTV, masz jeszcze kalibrację gratis.

Jeśli obstajesz przy fullhd to :
- Sony 55w809 za 3999 zł,
- Panasonic 55CS630 za 2999 zł
- LG50LF652
Kalibracja gratis.

cytak

New member
Przy tych warunkach 50" jest za mały. Możesz kupić ale po miesiącu pożałujesz.
Oczywiście że warto brać 4K i to nawet gdybyś miał tylko sygnał fulhd.
Ale jeśli zakup na dłużej niż na 3-4 lata to wskazanie jest tylko na 4K i 100Hz.
W klasie 4 tyś zł masz trzy modele:
- TCL 58S7806 za 3199 zł
- Philips 55PUS6561 za 3599 zł
- Philipsa 55PUS7101 za 3999 zł
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Jak się zalogujesz w klubie HDTV, masz jeszcze kalibrację gratis.

Jeśli obstajesz przy fullhd to :
- Sony 55w809 za 3999 zł,
- Panasonic 55CS630 za 2999 zł
- LG50LF652
Kalibracja gratis.
Hej,

A co powiesz nt. Sony KD49DX7005 ? (50Hz - to wiem).

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pytanie czy widziałeś różnice i czy Ci nie przeszkadzają.

Lepsza ostrość dzięki wyższej częstotliwości odświeżania
Dzięki skróceniu czasu wyświetlania pojedynczej klatki o połowę – z 0,02 s (50 Hz) do 0,01 s (100 Hz) – poruszające się obiekty wydają się nam znacznie mniej rozmyte. Ważne jest przy tym, by wygenerowany obraz pośredni przedstawiał nową fazę ruchu, naturalną dla śledzącej ruchomy obiekt gałki ocznej.

ROZMYTY OBRAZ
Przy częstotliwości odświeżania 50 Hz każda klatka jest widoczna przez 0,02 sekundy. W tym czasie oko przesuwa się, ale obiekt pozostaje w tym samym miejscu. Z tego powodu jego obraz na siatkówce jest niewyraźny.

LEPSZY OBRAZ
Przy 100 Hz każda klatka jest widoczna tylko przez 0,01 sekundy. Klatki pośrednie (2, 4, 6) nie pochodzą z przesłanego sygnału, ale muszą być wygenerowane elektronicznie. Obraz widziany przez obserwatora jest mniej rozmyty.
http://www.hdtv.com.pl/forum/podstawy/40131-bardzo-dobry-tekst-o-hercach-przeplocie-i-ostrosci.html

tommyw

New member
Dzięki. Przepraszam za późną odpowiedź ale nie było mnie kilka dni.

Z propozycji wydaje mi się najsensowniejsza z full hd ta opcja Panasonic 55CS630. Pytanie jaka jest w nim matryca? Lubie czasem obejrzeć jakiś mecz czy film akcji i jeśli dobrze rozumiem do tego potrzebuje min 100hz?

Poradziliście i full hd i 4k. Zrodło mojego sygnału to kablowka vectra i jest w niej troche kanałow hd i wciaz sporo sd. Wydaje mi się ze na tv 4k to sd moze słabo wygladać, czy się mylę? Czy tez bedzie tak ze jakos obraz nie wyswietli sie na pełnym ekranie albo bedzie upscalling i będą piksele?

Tak samo w przypadku full hd myslalem nad 50" bo z tego co sie orientuje im wiekszy tym bardziej bedzie pikseloza. Czy to bedzie zauwazalne miedzy 50 a 55" z 3metrów?

Obejrzałbym w sklepie jakims ale tam mają tylko te specjalne filmiki i trudno cos powiedziec. Najwyzej kupie online i zwrócę jak będzie słabo ale moze cos mi poradzicie.

Do góry