Witam serdecznie, szukam telewizora. Najpierw podam preferencje ogólne:
1. Odległość od ekranu? 3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony telewizora
4. Preferowana technologia? LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? stary kineskop
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Seriale, filmy, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem? 30% w dzień, 70% wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? 80% przy świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. Preferowana marka? Samsung, Sony - ale niekoniecznie
13. Czego nie lubisz w telewizorach? ciężko stwierdzić
14. Jakie urządzenia będą podłączone? laptop
15. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń? 95% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Raczej na wprost, czasem bocznie
17. Czy ważne jest wifi? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Pewnie tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - ale sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Tak
22. Ma mieć 3D? Niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-S? Może, ale nie musi
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - laptop, USB , przydałoby się VGA ale teraz już raczej o to ciężko.
26. Jaki masz sygnał? naziemna tv cyfrowa
27. Ile programów HD? 2
28. Ma stać czy wisieć? Stać.
29. Rozdzielczość? Full HD
30. DVB-T? Tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy? Jakość obrazu, dźwięku, bezawaryjność, szybkość działania
32. Ile osób ogląda? 2
33. Jaka klasa cenowa? Do 2500 zł
34. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Nie jest to konieczne, ale i nie zaszkodzi
35. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Kilka HDMI, WIFI, Full HD, LED, Smart TV, możliwość obejrzenia filmu z pendriva labo przenośnego dysku - a więc brak problemów z kodekami.
Zależy mi przede wszystkim jakością obrazu - dlatego też szukałem telewizora o częstotliwości przynajmniej 100 Hz. Jednak zagłębiając temat widzę, że producenci stosują chytre sztuczki z podawaniem innego parametru. Telewizor ma służyć przede wszystkim do oglądania TV naziemnej cyfrowej, reszta to filmy (np odtwarzane z dysku zewnętrznego / pendriva). Sporadycznie mógłby być używany do przeglądania internetu lub korzystania ze smart TV. Właściwie to już prawie padł wybór na wymienionego Samsunga. Gdyby nie to, że zobaczyłem sony... Sony jest co prawda bez 3D i trochę więcej kosztuje ale ma jakiś system wzbogacający kolory który bynajmniej w sklepie wyglądał świetnie. Czy sprawdza się to w normalnym użytkowaniu, czy też w sklepie nadawali na nim jakiś podrasowany kolorystycznie film? Wydaje się, że TV mają b. podobne parametry a różnią się ceną i posiadaniem 3D.
Bardzo proszę o pomoc w decyzji czy warto wydawać ciut więcej na SONY kierując się pożądaniem lepszego obrazu. A może jeszcze coś innego?? A może jest jakiś telewizor samsunga ze starszej serii o podobnych parametrach a niższej cenie? Jestem laikiem w tej dziedzinie dlatego każda wskazówka będzie mile widziana.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
1. Odległość od ekranu? 3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony telewizora
4. Preferowana technologia? LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? stary kineskop
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Seriale, filmy, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem? 30% w dzień, 70% wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? 80% przy świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. Preferowana marka? Samsung, Sony - ale niekoniecznie
13. Czego nie lubisz w telewizorach? ciężko stwierdzić
14. Jakie urządzenia będą podłączone? laptop
15. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń? 95% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Raczej na wprost, czasem bocznie
17. Czy ważne jest wifi? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Pewnie tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - ale sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Tak
22. Ma mieć 3D? Niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-S? Może, ale nie musi
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - laptop, USB , przydałoby się VGA ale teraz już raczej o to ciężko.
26. Jaki masz sygnał? naziemna tv cyfrowa
27. Ile programów HD? 2
28. Ma stać czy wisieć? Stać.
29. Rozdzielczość? Full HD
30. DVB-T? Tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy? Jakość obrazu, dźwięku, bezawaryjność, szybkość działania
32. Ile osób ogląda? 2
33. Jaka klasa cenowa? Do 2500 zł
34. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Nie jest to konieczne, ale i nie zaszkodzi
35. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Kilka HDMI, WIFI, Full HD, LED, Smart TV, możliwość obejrzenia filmu z pendriva labo przenośnego dysku - a więc brak problemów z kodekami.
Zależy mi przede wszystkim jakością obrazu - dlatego też szukałem telewizora o częstotliwości przynajmniej 100 Hz. Jednak zagłębiając temat widzę, że producenci stosują chytre sztuczki z podawaniem innego parametru. Telewizor ma służyć przede wszystkim do oglądania TV naziemnej cyfrowej, reszta to filmy (np odtwarzane z dysku zewnętrznego / pendriva). Sporadycznie mógłby być używany do przeglądania internetu lub korzystania ze smart TV. Właściwie to już prawie padł wybór na wymienionego Samsunga. Gdyby nie to, że zobaczyłem sony... Sony jest co prawda bez 3D i trochę więcej kosztuje ale ma jakiś system wzbogacający kolory który bynajmniej w sklepie wyglądał świetnie. Czy sprawdza się to w normalnym użytkowaniu, czy też w sklepie nadawali na nim jakiś podrasowany kolorystycznie film? Wydaje się, że TV mają b. podobne parametry a różnią się ceną i posiadaniem 3D.
Bardzo proszę o pomoc w decyzji czy warto wydawać ciut więcej na SONY kierując się pożądaniem lepszego obrazu. A może jeszcze coś innego?? A może jest jakiś telewizor samsunga ze starszej serii o podobnych parametrach a niższej cenie? Jestem laikiem w tej dziedzinie dlatego każda wskazówka będzie mile widziana.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc