Sony KDL-32W705 czy może jednak LG 32LF630V

carola

New member
Witam serdecznie,

od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu 32-calowego tv. Od tv oczekuję przede wszystkim:
- rozdzielczości Full HD,
- wbudowanego WiFi,
- funkcji SMART
- nagrywania na dysk USB,
- tunerów DVB-T, DVB-C i DVB-S (widzę, że wiele modeli ma już DVB-T2 choć na razie nie bardzo wiem z czym się "je" to DVB-T2 :wink: )
- no i rzecz najważniejsza - jak najlepszego obrazu i dobrego dźwięku.

Przeglądając różne modele zastanawiam się nad: Sony KDL-32W705 oraz LG 32LF630V.
Wiem, że matryca w LG to IPS. Trochę poczytałam, że VA posiada lepszy kontrast, reprodukcję barw, ale że są gorsze kąty widzenia (zaznaczam, że tv byłby oglądany max pod kątem 45 stopni, a najczęściej ze względu na ustawienie kanapy - na wprost) niż w matrycach IPS. Na ile to prawda to nie wiem. Ktoś pisał (niestety internet jest ubogi w opinie o ww. modelu LG), że ten model LG posiada słabą czerń - na ile to prawda? O Sony z kolei na forum Wirtualnej Polski naczytałam się, że Sony w serii KDL-W70** daje uszkodzone matryce a telewizory padają zaraz po zakończeniu gwarancji. Jednak na ile wierzyć takiemu forum - nie mam pojęcia, dlatego pytam tu :wink:

Co radzicie? (wizualnie bardziej podoba mi się Sony, jednak nie jest to główne kryterium wyboru, najbardziej zależy mi na jak najładniejszym obrazie i nie awaryjności)

Ostatnia edycja:

carola

New member
Cytuję: "Mam bardzo złe doświadczenia z telewizorem SONY. I nie tylko ja - lecz większość posiadaczy SONY Bravia serii KDL-X. Matryce posiadają fabryczną wadę, do której SONY nigdy się nie przyznało. Matryce padają w niedługim czasie po zakończeniu lub pod koniec gwarancji. Telewizor kupiony w 2008 roku za prawie 9000 zł, używany bardzo mało (2-3 razy w tygodniu) powędruje na śmietnik. SONY Polska odpisuje bełkotem i odsyła do serwisu, a serwis mówi że nie ma matryc, trzeba sprowadzać i cena naprawy to cena nowego TV z najwyższej półki. Dlatego - NIGDY WIĘCEJ SONY."
A tu jest wątek o tym Nie daj się naciągnąć sprzedawcy! Radzimy, jaki telewizor kupić - Sprzęt RTV i AGD - WP.PL
druga odpowiedź do piątego komentarza licząc od góry.
Nie ukrywam, że trochę się tym przeraziłam, i póki co mocno się zastanawiam, choć ciągnie mnie w stronę Sony ;)

Nfsfan83

New member
Wiesz, zawsze znajdzie się wadliwa partia albo model trzeba wierzyć, że nasz będzie dobry. Wykupienie gwarancji na 5 lat, choć jakoś obawy powinny nasze uspokoić. Pójdź z pendrive i po testuj jeden i drugi i wybierz najlepiej. Moje zdanie znasz :)

Znalazłem tutaj też taki komentarz np:

"gość [2014-11-25 15:03]

Jeżeli telewizory to tylko SONY. Niestety właściciele koreańskich wyrobów telewizoropodobnych muszą żyć z tą smutną prawdą. Panasonic tez pomału wraca do gry."

albo:

" ~gość [2014-11-25 15:03]

Jeżeli telewizory to tylko SONY. Niestety właściciele koreańskich wyrobów telewizoropodobnych muszą żyć z tą smutną prawdą. Panasonic tez pomału wraca do gry."

Ja jestem za Sony, brałem pod uwagę także Panasonica oraz Sharpa.

carola

New member
Wiesz, zawsze znajdzie się wadliwa partia albo model trzeba wierzyć, że nasz będzie dobry. Wykupienie gwarancji na 5 lat, choć jakoś obawy powinny nasze uspokoić. Pójdź z pendrive i po testuj jeden i drugi i wybierz najlepiej. Moje zdanie znasz :)

Znalazłem tutaj też taki komentarz np:

"gość [2014-11-25 15:03]

albo:

" ~gość [2014-11-25 15:03]

Ja jestem za Sony, brałem pod uwagę także Panasonica oraz Sharpa.

Tak, już znam Twoje zdanie :) owszem, każdy model może się zepsuć a takie opinie jak przytoczylam niestety nie pomagają - zbyt skrajne. Co do przetestowania tegoż modelu Sony to będzie z nim ciężko, w moim mieście są dwa elektromarkety, w NEONET nie ma go w ogóle a w Media Expert mogę zamówić z dostawą do domu lub do sklepu

carola

New member
No i zdecydowałam się na model Sony, wszystko byłoby naprawdę ok, ale problemem jest jak dla mnie opcja motionflow XR 200, której tak naprawdę nie ma (po włączeniu trybu LED obraz bardzo przyciemnia i migocze). Wprowadziłam pewne zmiany w ustawieniach, ale to jeszcze nie to, dlatego szukam dalej... Czy ktoś ma i może podać ustawienia, które w jakimś stopniu poprawiają płynność (bez użycia opcji "tryb LED" oczywiście)?

Do góry