sony hx850 sieć Lan dostęp do HDD

lmichal

New member
Kupiłem router asus rt-n56u podłączyłem do niego przez USB HDD zew.

Do routera przez ethernet podłączyłem też Soniaka 55hx850

Co zrobić zeby TV widział HDD
Ustawiam podłączenie do sieci kablowe. TV Wyniki połączenia
Połączenie kablowe OK
Dostęp do sieci OK
Dostęp do internetu - zakończone niepowodzeniem (router nie ma dostępu do internetu)

Router też widzi TV

Jak wchodzę w ustawienia sieci domowej to ustawiniu serwerów ani w diagnostyce nie wykrywa mi ani asusa ani dostępu do hdd (pewnie źle myśle ze tak powinno być)
Jak w chdozę w Home->media-> zdjęcia to też nie mam dostępu do sieci aby przeglądac np zdjęcia czy tez muzykę/filmy z HDD jak to rozwiązać?

bagiennik

New member
Bez reklam
Może tak zacznij od skonfigurowania podstawowej funkcji routera czyli uzyskania dostępu do internetu ?
W tym celu skorzystaj z dostarczonej przez producenta instrukcji...

lmichal

New member
Ale ja nie potrzebuję dostępu do internetu. Router asus który tworzy sieć domową nie jest podłączony z internetem. On ma tylko robić jako dostęp dla wszystkich urządzeń do dysku.
Z internetem łączę się przez router wifi 3G Huawei - inny
Chcę tylko mieć dostęp do HDD przez router asus do którego podpięty jest dysk do usb a TV, laptop podłączone sa przez ethernet.
Laptop widzi dysk i jego zawartość a hx850 ... nie wiem jak to ustawić

lmichal

New member
ale to TV nie widzi sieci a wszystkie inne urządzenia widzą więc co mi da forum komputerowe? :(
Dysk ma zarówno partycję fat32 jak i ntfs. ze hx850 nie widzi ntfs to wiem.
Dlaczego ogólnie nawet nie pokazuje ze widzi sieć?!

bagiennik

New member
Bez reklam
"Inne urządzenia" widzą obydwie partycje ?
Czyli w routerze jest wszystko tak jak ma być ?

Pewnie dwie partycje to też dla Sony problem, taki urok Sony że zawsze jest dużo głupich ograniczeń.
Z drugiej strony brak NTFS wyklucza oglądanie filmów HD... czyli to w sumie bez sensu ;>
Chyba że coś źle rozumiem.

Kup jakiś rozsądny zewnętrzny sieciowy player do plików to będzie wszystko śmigać ;)

lmichal

New member
Inne urządzenia widzą obie partycje przez komórke i laptopa widzę obie partycje na tym dysku
Pliki można podzielić na 3-4 części częściowo rozwiązując problem.
Nad playerem myślę ale najpierw chciałem skonfigurować sieć a potem poszerzyć to o playera bo od 2 tyg nie wiem co wybrać. Tani do 400 zł to pewnie kolejny problem z mkv, 3D, hdmi 1.4 a lepszy to wydatek powyżej 800 zł pewnie :(
Wydaje mi się (moge się mylić) ze TV powinien gdzieś jakoś wyszukiwać sieć w połączeniach kablowych niby pokazuje ze jest ale nigdzie dalej potem go nie widać. Przecież powinienem miec tez możliwość połączenia się tez z zasobami laptopa .... aczkolwiek w laptopie też mam wszystkie dyski ntfs ale .... tv nie pokazuje ze widzi "sieć domową" - przerasta mnie to już :(

lmichal

New member
Biorąc pod uwagę ze mam Sony a nie Samsunga nie chce się wypowiadać. Zaczynałem od wyboru samsunga ale potem górę wzięły opinie i testy "obrazu"
Teraz też właśnie wybrałem Xtreamera ale .... prodigy i oby ten wybór tym razem nie był błędny

bagiennik

New member
Bez reklam
Ja się w temacie Xtreamerów nie zbyt orientuje, pewnie dobrze wybrałeś ;>
Mam starego "Fergusona 210" i dysk przenośny który fizycznie przepinam, wszystko mi działa idealnie ;>

bagiennik

New member
Bez reklam
Takie SBS chyba tak, nie korzystam jeszcze z 3D w domu, takie "podwójnoklatkowe" pewnie nie bo to nie jest najnowszej generacji player :)

Tsubasa

New member
Bez reklam
Kupiłem router asus rt-n56u podłączyłem do niego przez USB HDD zew. Do routera przez ethernet podłączyłem też Soniaka 55hx850 Co zrobić zeby TV widział HDD
rt-n56u udostępniasz po Sambie czy DLNA? TV obsługuje sambę? - Czyli udostępnij przez komputer zasoby komputera i sprawdź, a następnie po DLNA i będziesz wiedział jakie protokoły obsługuje TV.

Laptop widzi dysk i jego zawartość a hx850 nie
Czyli można przypuszczasz ze udostępniasz poprzez Sambę w routerze.

TV nie widzi sieci a wszystkie inne urządzenia widzą więc co mi da forum komputerowe?
Na forum komputerowym, a dokładniej o tematyce sieciowej prędzej dostaniesz odpowiedz niż na forum stricte o tematyce TV, Audio.
Dysk ma zarówno partycję fat32 jak i ntfs. ze hx850 nie widzi ntfs to wiem.
System plików nic do tego nie ma, to router ma obsługiwać dany system pików.

najpierw chciałem skonfigurować sieć a potem poszerzyć to o playera
Podaj wszystkie urządzenia sieciowe jakie posiadasz, adresację IP, jak to jest podłączone itp. dane.

Wydaje mi się (moge się mylić) ze TV powinien gdzieś jakoś wyszukiwać sieć w połączeniach kablowych niby pokazuje ze jest ale nigdzie dalej potem go nie widać. Przecież powinienem miec tez możliwość połączenia się tez z zasobami laptopa .... aczkolwiek w laptopie też mam wszystkie dyski ntfs ale .... tv nie pokazuje ze widzi "sieć domową" - przerasta mnie to już
Jeśli będzie serwer DLNA w sieci lokalnej to pokaże jego zasoby.
Jaki system operacyjny na komputerze? windows 7 -> zmień lokalizację sieci na 'sieć domowa', przepuść/wyłącz firewall.

Teraz też właśnie wybrałem Xtreamera ale .... prodigy i oby ten wybór tym razem nie był błędny
Rozważ też Dongle Android, serwer NAS.

lmichal

New member
Już wszystko jest ok. Kupiłem mede8er 600x3d
Do tego okazało się że router Asusa w nowym sofcie domyślnie nie miał zainstalowanego dlna servera. Znalazłem coś "nowego" z Rosji co ma wszystkie opcje dostępne i możliwość konfiguracji. Teraz już wszystko śmiga :)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Do góry