Sony 60W855B + dekoder Mediabox + amplituner Yamaha RV-V463 + odtwarzacz DVD

szafirrrrr

New member
Witam serdecznie,

Zestaw jak w temacie podłączony jest następująco:
  1. dekoder MediaBox - Amplituner: kabel HDMI
  2. odtwarzacz DVD - Amplituner: kabel HDMI
  3. telewizor SONY - Amplituner: kabel HDMI
Wydaje mi się, że wszystko jest podłączone optymalnie i gra odpowiednio.

Problem pojawia się jedynie, kiedy na TV odtwarzam filmy z YouTube. Chciałbym wtedy aby dźwięk "wychodził" przez kino domowe, tymczasem głos "słychać" jedynie z głośników telewizora.

W czym jest problem? Co należy zmienić / dodać aby głos z YouTube przechodził przez kino domowe?

czy wystarczy podłączyć TV do amplitunera za pomocą kabla optycznego?

Z góry dziękuję za pomoc.

szafirrrrr

New member
dzięki za zainteresowanie.

Po Twoim poście podłaczyłem amplituner do TV wejściem HDMI oznaczonym jako ARC. Bez zmian. Głos z YouTube nadal wychodzi tylko przez TV.

Amplituner posiada:
2 x wejścia HDMI IN - podłączony jest dekoder NC+ oraz DVD
1 x wyjście HDMI OUT z podłączonym TV.

Może tutaj jest problem? Dzięki za pomoc.

piechu

Member
Bez reklam
ale z tego co widzę to ta Yamaha nie ma ARC. Telewizor z amplitunerem musisz dodatkowo podłączyć kablem optycznym.
I jeszcze raz żebyśmy się zrozumieli. Dzwięk przez głośniki tv wychodzi tylko z YT czy także gdy oglądasz telewizję naziemną?

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
dzięki za zainteresowanie.

Po Twoim poście podłaczyłem amplituner do TV wejściem HDMI oznaczonym jako ARC. Bez zmian. Głos z YouTube nadal wychodzi tylko przez TV.

Amplituner posiada:
2 x wejścia HDMI IN - podłączony jest dekoder NC+ oraz DVD
1 x wyjście HDMI OUT z podłączonym TV.

Może tutaj jest problem? Dzięki za pomoc.

Masz sprzęty podpięte bezpośrednio do ampli dlatego głos masz przez niego. TV i ampli muszą być spięte po HDMI z ARC po obu stronach. Wtedy w tv przestawiasz dźwięk na głos do kina domowego.

szafirrrrr

New member
ale z tego co widzę to ta Yamaha nie ma ARC. Telewizor z amplitunerem musisz dodatkowo podłączyć kablem optycznym.
I jeszcze raz żebyśmy się zrozumieli. Dzwięk przez głośniki tv wychodzi tylko z YT czy także gdy oglądasz telewizję naziemną?

Podłączyłem kablem optycznym, wg Twojej propozycji.
Wszystko działa. Dzięki

Do góry