Sony 55x7056 - Warto za 2300?

Petru23

Banned
Aktualnie wskazany model jest za 2300pln. Zainteresował mnie kilkoma kwestiami:

Motion Flow 400 - jak w XH80. W pozostałych X70 jest MF200.
Direct Led - nawet IPS by mi nie przeszkadzał a w tych modelach to chyba loteria, skoro nawet displayspec nie wskauje rodzaju.
Panel 10bit (a nie 8bit + FRC) wg displayspec.
Triluminos
4X reality pro - do skalowania, to samo co w XH80

Z tego co zdążyłem zobaczyć ten model nie ma zbyt wielu recenzji. Jak już to jest wersja X7055 ale to nie identyczny model - MF200

Braki
Brak androida - co mnie cieszy :)
Brak X1 - nie oglądam HDRów, także mnie to wali jak się tam zachowuje.

Pierwotnie kosztował coś koło 3k, później spadł na 2600-2700PLN. Ale teraz cena 2300 wydaje się być bardzo interesująca. Jakoś nie widzę dla siebie już nic ciekawego po przygodach z panasem i samsungami. 120Hz w tym budżecie jest szemrane, gdyż Q7xT oraz Sony XH85 obsługują 120Hz tylko z YT oraz przez HDMI 2.1, z czego XH85 tyko YT także już nie zwracam na to uwagi.

Czy ktoś ma ten model? Może się wypowiedzieć? Ew 7055? Jak skalowanie, kolory, ruch? Będę wdzięczny za info.
Owszem, widziałem ten TV w sklepie i zrobił na mnie lepsze wrażenie niż XH80 oraz Xh85.

I nie ukrywam, korci mnie IPS na Direct LED.

Aha, patrząc na porównanie z Xh80 to w najważniejszych aspektach są tożsame (wykluczając androida i funkcje z tym związane)
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/2fc8145f00

Ostatnia edycja:

SLAV7

New member
Bez reklam
Pisałem o tym modelu w kilku wątkach. Kupiłem Mamie 49X7056 i gra super jak na tę półke cenową. Świetne kolory, ostrość. Do oglądania przy świetle, nawet małym ok. Jednak na Twoim miejscu 'zapolowałbym" na 55XH8096. Rózni się tym, że poza Androidem ma dodatkowy procesor obrazu X1, obsługuje Dolby Vision / x7056 nie/.

SLAV7

New member
Bez reklam
Jeszcze kilka uwag. X7056 ma matrycę 8bit+FRC. NA stronie DS jest błąd. Mylisz się w sprawie porcesora X1. Jego celem jest usuwanie wad obrazu w każdej rozdzielczości, a nie tylko 4K HDR. To przy okazji.

Petru23

Banned
wczoraj, znaczy się dziś w nocy sprawdzałem MM bo muszę opiekacz i czajnik kupić i w MM nie ma nic, co mnie interesuje.
W Expert mam 49xh80 za 2800 i w tej cenie mam czajnik za 170zł, opiekacz za 70 i ostrza One Blade za 100zł. I chyba na to się zdecyduje. Szafka obok komody na suszarkę mi wskakuje i 55" może być po prostu za duże (będzie na wcisk, ale średnio to będzie wyglądać) a i wyjdzie mnie to znacznie drożej niż przy 49" przy zakupie wszystkich gratów.
I widzę, ze oferta się kurczy. Dziś w ME nie jest już dostępny 55xh8096

Aha, i to "coś" w MM do dobrania aby było dodatkowe 50zł na kartę jest droższe niż właśnie 50zł ;)
takze 250zł rabatu

Ostatnia edycja:
Do góry