Sony 49XF8596 czy warto ?

Wasylkg

New member
Witam serdecznie, czy warto ten telewizor zakupić czy ma jakieś ukryte wady? Matryca VA więc czarny będzie a nie szary, 120Hz matryca, procek X1.
Czy obraz będzie prawie idealny jak na LCD za 4200 zł czy jednak wybrać 55nu8042?

Minusy Sony:
* brak HBO
* brak local dimming
* Android zamulony

Minusy nu8042
* marnej jakości local dimming
* piski/trzaski jak się nagrzeje
* brak dts/dv (nie wiem czy mi to aż tak potrzebne).

Odległość od TV do 2m. IPS odpadają ze względu na jakość obrazu - brak czarnego itp.
Mam dylemat między tymi 2 telewizorami i chciałbym wybrać dobrze więc proszę o pomoc bo cały czas jestem w kropce.

Wasylkg

New member
do 4500 zł a niestety 49XF9005 jest ponad 1000 zł powyżej budżetu i Żona kręci nosem że jednak za duży wydatek.
Więc cały czas się zastanawiam między tymi dwoma telewizorami.. Dlaczego żaden z nich?

Wasylkg

New member
Ktoś pisał nie wiem czy na tym forum czy innym, że te TV za 5k zł są z zagranicznej dystrybucji i problem byłby z gwarancją w Polsce.
NIe odpowiedział mi Pan na moje pytanie, dlaczego Pan odraza Sony xf85 jak i Samsunga. NAwet jeżeli te TV mają minusy to który jednak lepiej wybrać?

Wasylkg

New member
Witam,
55 cali mieści się więc dlatego stoję przed wyborem 55nu8042 oraz 49XF8596 - oba na matrycy VA.
Ten Philips co podałeś jest na matrycy IPS - wiadomo szerokie kąty ale i tak będę siedział na przeciwko. NIestety matryca IPS ma podstawowe problemy - niski kontrast i bardzo słaba czerń podchodząca pod szary itp.

Przykład matrycy IPS na podstawie LG 49SK8000 - proszęsobie obejrzeć Black Uniformity - kiepski Local Dimming, krawędziowe podświetlenie i matryca IPS - tragicznie to wygląda.
Dlatego jestem na stawiony na matrycę VA co zresztą wszędzie o tym piszą itp. że taka matryca jest najlepsza do TV - XF9005 na takiej matrycy zrobili + FALD.

Więc Panie Kiki - wg Pana, jaki TV na matrycy VA by Pan polecił - Sony 49XF8596 czy 55nu8042 lub coś innego na VA 120Hz?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jestem zawsze za wielkością obrazu - wybrałbym Samsunga 55NU8042 za 4099 zł z kalibracją.

Do góry