Sony 48w605b

puziols

New member
Witam, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem tego TV jednak mam pytanie odnośnie kalibracji. Czy jak zamówię kalibrację to tzw "efekt teatru" będzie bardziej czy mniej widoczny, oraz jak ustawić ręcznie aby tego efektu nie było najlepiej wcale bo ja po kilku próbach ustawień nadal to odczuwam.

WuMike

New member
Bez reklam
^^ Widzisz ten efekt teraz? Nie sądzę, gdyż W605 nie ma systemu MCFI+BFI, która upłynnia obraz. Jest jedynie LED Motion Mode, ale on daje tak ciemny obraz, że ledwo co widać wieczorem - w ciągu dnia można zapomnieć o oglądaniu TV w tym trybie.

Niemniej jednak, wczoraj oglądałem sobie 60W605 i ten ekranik zrobił na mnie naprawdę pozytywne wrażenie.

puziols

New member
Widzę w niektórych filmach ale nie aż tak bardzo gdy oglądam u znajomego tv z upłynniaczami :). Ekran jest na prawdę fajny, czy oglądam po ciemku czy w jasnym oświetleniu. Dźwięk również jest na plus, ja mam bzika na tym punkcie a z tego TV jest na tyle dobry że nie przełączam na głosniki

WuMike

New member
Bez reklam
Nie wiem, jak to ma się w praktyce, ale wg mnie ani wersja 48W605B (Motionflow 200Hz), ani też 60W605B - która wczoraj tak mi się spodobała, mająca MF 400Hz nie posiada ustawień, które mogłyby wygenerować efekt teatru.

Sony generalnie nie potrzebują upłynniaczy, a kwestii procesowania ruchu, dopiero W829 od przekątnej 50" na MF 800Hz, który posiada tryby Clear oraz Clear Plus, podbijające rozdzielczość do 1080 ruchomych linii.

Edit: poprawka do powyższego. Podobno 60W605B posiada tryby Standard, Smooth, Clear, Clear-Plus and Impulse. Tak wynika z opisu posiadacza tego modelu na AVForums. Co więcej, ten konkretny model 60" jest na świetnej matrycy Sharpa, UV2A, typ: ND4S600DNX0101. Teraz już wiem, dlaczego tak świetnie świecił i nie ukrywam, napaliłem się na niego.

Ostatnia edycja:

WuMike

New member
Bez reklam
Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość przetestowania 55W829B oraz 60W605B obok siebie, w warunkach domowych?

Ja widziałem je oba w sklepie, niestety stały oddalone od siebie i nie można było podpiąć jednego, wspólnego sygnału. Co mi się rzuciło w oczy to podobny poziom czerni - bardzo dobry oczywiście oraz lepsze kąty w przypadku 60W605B, aniżeli w 55W829. To jest zapewne pokłosiem innych matryc: Sharp UV2A (60W605) vs. AUO AMVA5 (55W829).

Na pierwszy rzut oka, ładniej zagrał o dziwo model 60W605B, szczególnie patrząc z boku, kiedy nie tracił aż tak bardzo na jakości obrazu.

WuMike

New member
Bez reklam
Byłem ponownie w Sony center. Poprosiłem o puszczenie Django na 55w829 oraz 60w605. Tym razem było trudniej - nie widziałem już różnicy w kwestii katów bocznych i przewagi tego drugiego, na matrycy Sharpa. Było podobnie, czyli kiepsko, w stosunku do plazmy��

Wiem na pewno, że 60w605b ma tryby upłynniania obrazu takie same, jak 800Hz w829. To dobra informacja, gdyż oba wyświetlały obrazy bardzo płynnie.

Warto jest jednak dopłacić te parę stowek do większego ekranu, pomimo że z niższej serii.

Cóż, ani jeden, ani drugi czernią (choć jest b.dobra jak na LCD), ani szerokimi kątami nie grzeszą, przy moim V20 z 2010r. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dla mnie to tylko OLED...

Do góry