Sony 46HX750 czy Philips 47PFL6007 ?

luigi

New member
Ostateczne pytanie co wybrać, obecnie rozważam 3 opcje:

1.plazma Panasonic 50ST50 za 3721zł
2.Sony 46HX750 za 3999zł
3.Philips 47PFL6007 za 4299zł w znanej promocji z klockiem.

Co wybrać może ktoś rozważał podobne modele.
Priorytet to żywe kolory, dobra ostrość i jasny obraz. Niedozwolone są żadne artefakty czy smużenie-mam to teraz niby w topowym kiedyś lcd- brrrrr!
Oglądam sport i filmy z cyfry w jakości HD z 3 metrów. Rozważam zmianę tv głownie z 2 przyczyn ciekawość 3D a szczególnie konwersja z 2D będę tego używał często oraz wkurzające artefakty czy cienie za piłką i to na kanałach z bitrate prawie 15 tyś !!! już nie mogę na to patrzeć. Tak samo dynamiczne sceny w filmach akcji, mój PFL8404H nie daje rady nawet na Prometeuszu były takie smugi że mam już dosyć. Seriale na TVN HD to masakra widać jakieś kropki/dropy w "Na Wspólnej" jak żona ogląda. Dopóki mam dobry wzrok to chciałbym uzyskać idealną jakość obrazu a nie się męczyć tym bardziej że mało już oglądam ale mam porównanie do laptopa FHD i tu matryca to ideał!
Proszę o pomoc reszty bajerów jakie ma np. Samsung nie potrzebuje tylko super 3D i wyśmienita jakość obrazu na kanałach HD a niekoniecznie SD bo tego nie oglądam bo szlag mnie by trafił.

Karpaj

New member
Bez reklam
Jak chcesz coś naprawdę bez artefaktów, problemów z jakością czy smużeniem , to musisz przekierować się na najwyższą klasę właśnie, zwłaszcza w led.

Panasonic 47ET50
Sharp 46LE830
Toshiba 46WL863/YL863
Sony 46HX850

WojtR

Member
Bez reklam
ok Karpaj ale wybierając z HX750 a 6007 co być wybrał ? ( ewentualnie Sam ES6800 lub LG660S) wszystkie 4 to w tej chwili ta sama półka cenowa

Karpaj

New member
Bez reklam
Hx750 ma trzy wady, bez których był by mistrzem
- brak głębokiej czerwieni, lubi uciekać w róż
- czasem występuje clouding dużo większy niż mają niektóre krawędziówki z wysokiej półki od konkurencji
- słabe USB

6007 radzi sobie przyzwoicie z tymi w/w błędami, ale za to osiąga co najwyżej dobre kolory. Do tego tragicznie tnące się menu, oraz długie przelączanie kanałów.

ES6800 - tutaj problem jest taki bardzo samsungowy - kolory. Nie raz widziałem samsungi u znajomych, i nawet w warunkach domowych walą cukierkowością. Jedynie raz widziałem dobrze skalibrowany model Samsunga - es7000, po profesjonalnej kalibracji grał całkiem dobrze - ale dużo gorzej niż w podobnej cenie modele Sonego, Panasia czy Tośki.

LG za to ma zupełnie inny problem - bo choć kolorki są dobre, czerń przyzwoita, menu chodzi szybko, to jednak widać po nim że to jest nadal tylko LG - czyli w dużej mierze budżetówka, miano której przyległo do niej już lata temu. Jakość wykonania tego modelu pozostawia trochę do życzenia. Znajomy kierownik działu rtv w sporej sieci nie raz wspominał że najwięcej zwrotów ma właśnie LG, jeśli mówimy o modelach ze średniej półki. Według mnie jest zbyt duża losowość tych modeli żeby LG był godny zainteresowania - bo trafimy na clouding jak sprzed 2lat, i się będziemy z tym męczyć. Do tego - wyraźnie gorzej skaluje niż Sony lub Philips.

Co ja bym wybrał? A za cholere nie wiem, nie lubię kompromisów :p Takie są moje subiektywne odczucia względem tych telewizorków, każdy ma prawo do własnej oceny w końcu :)
Coś czuję że HX920 u mnie wyląduje na ścianę, ale muszę jeszcze ostatni test zrobić - czy tam czerwień jest odpowiednia. Bo nie przeżyję różowych twarzy na filmach, i jeszcze czymś w niego rzucę :D

WojtR

Member
Bez reklam
piękne podsumowanie dokładnie mam te same obserwacje , jedynie pod względem czerni w warunkach sklepowych nie wiem czy lepiej wypada HX750 czy 6007 ( menu faktycznie nie z tej ery , dzisiaj to jeszcze oglądałem , pomijam , ze w czasie włączenia gdy pojawia się napis philips w jednym rogu jakaś dziwna jasna poszarpana grafika (ok 5mm wysokości 3-6 cm szerokosci jakby matryca była krzywo zmontowana albo był w niej jakiś błąd - szok )

najśmieszniejsze jest to , że chciałem kupić jakiś tani TV na ścianę do sypialni najpierw próg 2 tyś ... teraz 3 tyś i znowu jakieś kompromisy , cały czas mnie kusi to 6007 w sumie głównie będzie obraz C+ więc TV raczej włącz /wyłącz i pilot dekodera

jakby ktoś mógł odpowiedzieć poziom czerni i kąty HX750 vs 6007

Ostatnia edycja:
Do góry