Jeżeli chodzi o cenę to...
Nka wyjdzie ci raczej najtaniej, jeżeli traktujesz cenę jako jeden z głównych wyznaczników. Jednak nie obejrzysz raczej całych ME 2008 bo to jest w ofercie PolastuCyfr. Nie obejrzysz też ligi polskiej i większości lig europejskich bo to jest w ofercie C+. Będziesz natomiast miał chyba najwięcej kanałów w HDw porównaniu z innymi platformami.
Jeżeli chodzi o cenę, to pokusiłem się o pewną symulację:
Wyliczyłem koszty jakie trzeba ponieść w związku z założenie danej platformy cyfrowej w rozłożeniu na liczbę miesięcy w umowie.
Brałem pod uwagę: aktywację, cenę sprzętu(w pierwszej kolejności wynajem jak sie dało, jak nie to dopiero wtedy zakup tunera i talerza), no i abonament za najkrótszy okres umowy. Zsumowaną kwotę podzieliłem przez liczbę miesięcy w umowie (jak powiedziałem przy umowie na najkrótszy okres jaki dopuszcza operator).
Z tego co wiem:
C+ -umowa min na 18 miesięcy
PC -umowa min na 13 miesięcy
Nka-umowa min na 12 miesięcy
C+
to co by mnie interesowało w C+ to:
- pakiet podstawowy 38 zł (najtańszy do którego mogę dobrać opcje dodatkowe)
- opcja premium canal+ 29zł (no bo sport musze mieć w pełnej wersji)
- canal+HD 6zł (jak sport i filmy to tylko w HD, w ogóle HD chcę mieć jak najwięcej)
- 3wymiry discovery 8 zł (bez discovery ani rusz, to musze mieć!)
razem abonament:
81zł
po 18 miesiącach trwania umowy będzie to 1458zł
ale to nie wszystko, jeszcze sprzęt
wynajem dekodera Philips HD 15zł/miesięcznie (już nawet nie rzucam się na Philipsa PVR HD za 20zł/m) czyli 15zł razy 18 miesięcy = 270 zł
no i jeszcze aktywacja (dekodera HD wraz z anteną 80tka z podwójnym konwerterem - tak dają), w wysokości 99 zł.
RAZEM 1827 zł (1458+270+99) w przeliczeniu na okres umowy (18miesięcy) to 102 zł/miesięcznie
Polsat Cyfrowy
to co by mnie interesowało w PC to:
-pakiet HBO 57,90 zł (bądź relax mix 57,80zł, tak czy tak sportu i filmów full)
pakiet familijny za 37,90 odpada bo za mało sportu i filmów, poza tym jest niewspółmierny do komfortowego w C+ a tak nie można by zrobić porównania.
Po 13 miesiącach trwania umowy zapłacę 753 zł
do tego sprzęt:
Wierząc, że wkrótce PolsatC będzie miał więcej kanałów w HD (na takich mi przede wszystkim zależy) kupuję dekoder samsung HD 199zł i antenę HD 70zł (wynająć nie można)
do tego aktywacja 99 zł
RAZEM 1121zł (753+199+70+99) przeliczając to na okres umowy (13 miesięcy) to 86 zł/miesięcz
N-ka
to co by mnie interesowało w N to:
-sport i motoryzacja 16zł
-kultura nauka świat 16zł (bo discovery!!)
-filmbox 15zł (ewentualnie hity filmowe za 16zł)
łącznie abonament 47 zł razy 12 miesięcy trwania umowy to 564 zł
do tego aktywacja dekodera HDTV 99 zł
RAZEM 663zł (564+99) w przeliczeniu na 12 miesięcy do 55 zł
Z tego SUBIEKTYWNEGO zestawienia wynika z tego, że Nka wychodzi wyraźnie najtaniej. Przy każdej z platform starałem się dobrać ofertę programową minimalną jaka by mi odpowiadała uwzględniając przede wszystkim sport, discovery i filmy-(tyle o ile, bo zawsze tych filmów można by dobrać więcej).
Myślę że przy TWOIM zestawie pakietów Nka też wyjdzie najatrakcyjniej pod kątem cena/jakość

k: