skalowanie obrazu a wielkość ?

dream4you

New member
Mam pytanki i zarazem zagwostkę

Plazma 42" moja bardzo ładnie skaluje obraz niższej jakości, i np. reklamy które nie są w HD wyglądają naprawdę dobrze.
Odległość z której oglądam Tv to 2 metry

teraz chcę zakupić najnowszą plazmę Panasonica w wilkości 55" i moje pytanie -jak będzie z tym skalowaniem obrazu ?

Wiem już że z odległości 2 metrów Philips 55pfl7007 nie potrafił sobie z tym poradzić - obraz HD ma super ale słabszej jakości to już widać zniekształcenia obrazu.

Pytanie do użytkowników seri st, gt,vt50 - ( bo seria 60 to chyba tylko Kiki ) czy te modele radzą sobie lepiej z tym skalowaniem ?

Czy jest jakaś różnica skalowania między LCD a plazmą ?

Bo już nie wiem czy te 55" nie będzie za dużo i może lepiej postawić na 50" ?

southorn

New member
Cudów nie ma i im większy TV tym obraz SD będzie wyglądał coraz gorzej bez względu na użyty algorytm skalowania. Pomijam kompresję programów TV, która wyłazi jeszcze bardziej. Między 42" a 55" jest 33cm różnicy a to już całkiem spory skok wielkości.
Co ciekawe dobrze skompresowane filmy z DVD wyglądają wciąż naprawdę dobrze na 50" i większych ekranach. Zresztą nie ma co się dziwić jak nasze telewizje SD są nadawane z bitratem ok. 5Mb a standard DVD to ok. 10Mb co jest wartością, którą uzyskują kanały HD w naszym kraju.

Najlepiej odsunąć się dalej lub przyzwyczaić i czekać na wszystkie kanały w HD lub FullHD do tego sycić pragnienie jakości materiałem z płyt Blu-ray :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kwestia wrażliwości to kwestia delikatna.
Osobiście oglądam , jak mam chwilę tylko programy hd, więc dla mnie sprawa jasna. A tak jedynie ogranoleptycznie każdy indywidualnie przy własnej jakości sygnału powinien sprawdzić przed zakupem u siebie w domu.
Ponieważ nie są to nawet warunki graniczne.

dream4you

New member
stoję przed zakupem 55st60 a 50vt60 bo być może ( jeszcze cen nie znamy ) będą w podobnej cenie , wielkość za jakość i aby nie zaryzykować pewnie padnie na VT w 50" .

Bo nie lubię siedzieć dalej niż 2 metry, a gdy siadam na 4 metrach to wówczas odpalam projektor i generuje ok 113" z tym że projektor działa na zasadzie szkła powiększającego i mimo że tak wielki obraz to nadal ładny przy Hd ready

Do góry