Sieć kin IMAX - pytanie do znawców.

jgx

New member
Bez reklam
Witam chciałbym obejrzeć jakiś dobry film w 3D w kinie które oferuje najlepszą jakość jeśli chodzi o obraz i dźwięk na drugim miejscu. Wiem że w związku z tym musze udać się do jednego z kin IMAX. Mam do wyboru Warszawę, Łódź, Kraków i Katowice (do reszty za daleko). Czy kina IMAX w Polsce są obecnie wszystkie takie same jeśli chodzi o wielkość ekranu czy różnią się? Z tego co doczytałem to podobno w Łodzi jest największy ekran, ale może to tylko ploty, najgorszą opinią podobno cieszy się Warszawa ale to też mogą być bzdury. Czy jest tu ktoś obeznany w temacie i mógłby opisać co i jak? O szczegółach techn. że wszystkie kina (chyba?) przeszły już z analogu na cyfrę, o tym że analogowe ekrany były ciut większe niż obecnie cyfrowe, że prawdziwy IMAX np. w stanach jest duuuużo większy niż w Polsce o taśmie 70mm itd. wiem - chodzi mi tylko o bezpośrednie porównanie wielkości ekranów i jakości obrazu w poszczególnych polskich kinach IMAX
pozdrawiam

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zobacz które kino IMAX z tych miast zostało zbudowane najpóźniej to jest szansa że takowe jest najlepsze.. w Warszawie nie jest złe ale nigdzie indziej nie byłem więc trudno porównać.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Od dawna chodzę do Imaxu w Krakowie i jeśli chodzi o filmy 3d to lepszego efektu nie widziałem. Ostatnio trochę się zraziłem bo miałem bilety na Hobbita, którego puścili w tak lipnej jakości, że 320p z youtube'a by z nimi wygrało.

cyklonos

New member
byłem w iMAX w łodzi na grawitacji 3D .. powiem krótko- jeżeli masz możliwość jedź do łodzi! obraz żyleta, dźwięk rewelacyjny.. efekty 3D oszałamiające.. woda na sam koniec praktycznie wyglądała jakby była przy mnie.. nie no w ogóle nie ma co gadać.. jedź polecam :)

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Przykro przyznać ale Warszawski jest po prostu marny w każdym aspekcie, obraz różnie to bywa, jak do tej pory najlepszy obraz jaki tam widziałem to był to film "Podróż na tajemniczą wyspę 3D " z Brandanem Fraserem, tam i to w 3D kolorystyka i ostrość były powalające, chyba było to 4K , jeszcze "Prometeusz'' był ekstra ale oba były w formacie 16/9 i wtedy jeszcze jest super.Gorzej gdy mamy format 2,40:1, wtedy pasy nie są maskowane jak powinno być i ogląda się jak w telewizorze.Dźwięk to już dno !!! głośno i zniekształcenia aż bolą uszy, kanały efektowe surround też ledwo co słyszalne a sam rozmiar ekranu w stosunku do odległości od foteli to następna porażka.Jedynie 3 ostatnie rzędy nadają się do oglądania, bo bliższe są po prostu za blisko ekranu i kręć głową od lewej do prawej aby to ogarnąć.Przypuszczam że nawet nie mają sprzętu do kliszy 70mm. Najlepiej aby ktoś wypowiedział się o innych miastach z IMAX-em a nawet z pobytu w USA !

pantomima

Banned
byłem w iMAX w łodzi na grawitacji 3D .. powiem krótko- jeżeli masz możliwość jedź do łodzi! obraz żyleta, dźwięk rewelacyjny.. efekty 3D oszałamiające.. woda na sam koniec praktycznie wyglądała jakby była przy mnie.. nie no w ogóle nie ma co gadać.. jedź polecam :)

Rowniez bylem kiedys w Lodzi w Imaxie akurat na Awatarze , bylem rowniez w krakowskim Aimaxie - wrazenia te same - super extra . Nie zauwazylem roznic w jakosci .

pantomima

Banned
Bylem w Imax w Lodzi na Avatarze , w krakowskim Imaxie rowniez bylem i szczerze to nie dostrzeglem zadnej rozbieznosci w jakosci miedzy Krakowem a Lodzia .

Bipo

Active member
Bez reklam
Wszystko zależy od wyświetlanego materiału. Byłem w Warszawskim IMAX dużo razy i powiem CI tak: odnośnie zaliczonych tam seansów to połowa nie nadawała się do ponownego obejrzenia. Obraz rozmyty, kolory nie takie jakich bym się spodziewał.... Brak ostrości, brak głębi obrazu itd. Kiedyś myślałem że duży obraz to nadrobi, niestety nie od momentu kiedy w domu mam duży ekran i obraz na w miarę dobrym poziomie to idąc do kina spodziewam się równie dobrego. A tak niestety nie jest, owszem są seanse na które bym poszedł jeszcze raz ale to mówię połowa tych co obejrzałem w IMAXie druga połowa to dla mnie strata biletu. Moja żona nawet to stwierdziła, że jak ma taki obraz oglądać to woli już nie chodzić do kina.... Może akurat trafiłeś materiał filmowy słabej jakości.... Takie jest moje zdanie w tym temacie...;-)

Ostatnia edycja:
Do góry