Sharp LC32LE700, czy Samsung UE32B6000?

baggy

New member
Witam. Telewizor ma sluzyc jako monitor, bedzie podlaczony pod PieC, oraz PS3. Gdy bede uzywal go jako monitor, bede siedzial mniej wiecej 65cm od ekranu (mierzylem od oka do srodka ekranu), zastanawialem sie czy 32 cale mi wystarczy, z kolei gdy bede gral na PS3, to bede siedzial mniej wiecej 3 metry od ekranu. Myslalem o 37 calach, ale zastanawialem sie czy nie oslepne :hmm: .

Interesuja mnie te dwa modele. Pokoj mam dosc maly, gdybym powiesil TV na scianie odleglosc zwiekszyla by sie lekko, ale ze mam sciany z kartongipsu to nie chce ryzykowac. :fool:
Ktory TV lepiej wypada? Samsung ma chyba te same matryce co Sony, nie jestem pewien. Sharpa nigdy nie wyprobowalem.
Roznica w cenie mnie nie obchodzi ;-)

Co polecicie? :)

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Nie będę oryginalny - jeśli do kompa to tylko i wyłącznie samsunga, do gier oba będą ok ale jeśli chodzi o ten model samsunga to...bierz tv na ledach ale pod warunkiem że nie będzie to podświetlenie krawędziowe (tv jest cieńszy...za to czerń idzie się walić) a takim niestety dysponuje ten samsung. Jeśli mam Ci polecić tv który będzie dobry i do pc i do gier to polecam samsunga 32b550 ponieważ:
do kompa jest idealny - łyka każdą rozdziałkę, odświeżanie itp
do ps3 będzie lepszy od każdego nowszego/wyższego samsunga np b650,c550,c650 bo ma proc obrazu z samsunga a656 (niski input lag) który jest słabszy od tych z c5xxx,c65xxx oraz b65xx tylko kiedy oglądamy sygnał sd (słabiej skaluje,nie wygładza itp). Samsungi ze wspomnianych wyższych serii mają duży input lag (nawet 100ms) właśnie przez "lepszy" procesor obrazu co je wyklucza. Ja osobiście sharpa bym sobie odpuścił ale to ja. W każdym razie b550 do pc i do gier sprawdzi się idealnie a jakością obrazu nie odstaje od b6000 (ma nawet lepszą czerń). a do tego jest sporo tańszy (no chyba że różnica w grubości tv jest dla Ciebie bardzo ważna i dlatego musisz mieć tv na krawędziowych ledach)

Ostatnia edycja:

mataman

New member
Bez reklam
Po pierwsze w takim zestawie tylko i wyłacznie sharp. Po drugie jak mozna polecac samsunga? Po trzecie ten sharp z komputerem współpracuje doskonale i jest full LED. No to juz chyba wszystko jasne.

Sierżant, samsung ? Nie spodziewał bym sie tego po tobie.

baggy

New member
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. :)

A jesli chodzi o odleglosc siedzenia przy ekranie? Z jednej strony obawiam sie ze 32 cale to bedzie za malo jesli chodzi o granie na PS3 z 3ech metrow, z drugiej, nie chce zeby mi oczy wypadly majac monitor 40 calowy.

Help? :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
oczywiście że jeśli do gier to tym bardziej większy ekran - bo dopiero będziesz miał kłopot z oczami jak z daleka będziesz musiał ciągle wytężać wzrok .
Zacznij od 40" le 705 Sharp i to z pełnym podświetleniem Led :
1. Równo podświetlona matryca.
2. Lepsze kąty
3. Lepsza czerń
4. Mniejszy pobór energii
5. lepsze skalowanie SD
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/46027-sharp-lc-40le700e-test-otwarty.html
023_P1060233.JPG

i nie nadużywaj kontrastu:
http://www.cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html

baggy

New member
Doszedlem do wniosku ze moge dalej siasc od ekranu, z klawiatura na kolanach :D

Mysle teraz o 37, 40 max 42 cale w cenie do 2 600PLN.
Czy tak sie w ogole da? :D
Bardzo prosze o modele ktore nadaja sie do mixu PC + PS3

Dziekuje :)

baggy

New member
Zastanawialem sie nad wypowiedzia Sierzanta. Co jest zlego w Samsungach jesli chodzi o TV jako monitor? Znalazlem fajny TV, Samsung LE37B553, ktory kosztuje 2 260zl... Cena mi sie podoba jak za taka wielkosc, ale jaki to ma kontrast, i innych specyfikacji znalesc nie moge :/

Do góry