Sharp LC-46LE700 + Yamaha RX-V363 + Yamaha DVD-S661

nichopl83

New member
Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż robię to dla taty który wierci mi dziure w brzuchu a ja nie znając się kompletnie na HDTV pytanie kieruje do Was ponieważ wiem, że jesteście w tym temacie najlepiej poinformowani (czyt. fachowcami) i wiem, ze udzielicie mi satysfakcjonującej odpowiedzi która pomoże mojemu ojcu :)
Z góry chciałbym podziękować też, ze odpowiedzi typu "po to jest instrukcja".
Otóż "problem" wygląda następująco:
Tata kupił sobie telewizor marki Sharp LC-46LE700 - Do tego chciałby podłączyć amplituner marki Yamaha RX-V363 oraz odtwarzacz DVD marki Yamaha DVD-S661 który w niedalekiej przyszłości ma zostać zastąpiony odtwarzaczem BluRay. I tu zaczynają sie schody wg mojego staruszka - Nie ma pojęcia, pomysłu oraz koncepcji jak to wszystko powinno zostać podłączone by grało jak należy czyli dźwięk z TV czy DVD leciał przez amplituner w systemie 5.1 itd
I tu pada pytanie: Jak to należy zrobić? Mam pewien pomysł, ale ponieważ się nie znam chcę się upewnić czy nie robię z siebie kretyna:
Myślę, że TV powinien zostać podłączony do amplitunera poprzez HDMI, odtwarzacz DVD poprzez HDMI do TV
I teraz powiedzcie czy dobrze główkuje czy ewentualnie powinno się to zrobić inaczej?
Z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz zniecierpliwionego taty oraz serdecznie Pozdrawiam!

bob77

New member
DVD i Blu-Ray do wejsc HDMI w ampli. Wyjscie HDMI z ampli do TV.
Telewizor ma tylko wejscia HDMI, a amplituner ma jedno wyjscie i dwa wejscia. Twoje rozumowanie bylo bledne.

nichopl83

New member
bob77 napisał:
DVD i Blu-Ray do wejsc HDMI w ampli. Wyjscie HDMI z ampli do TV.
Telewizor ma tylko wejscia HDMI, a amplituner ma jedno wyjscie i dwa wejscia. Twoje rozumowanie bylo bledne.
Witam ponownie - Zrobilem wszystko zgodnie z instrukcja niestety dzwiek z DVD nie dziala - W ogole nic nie slychac, tak samo Polsat Cyfrowy po podlaczeniu do ampli - Obraz jest dzwieku niestey rowniez nie ma :-(
Czy ktos ma jakis pomysl co zrobic?

bob77

New member
nichopl83 napisał:
Witam ponownie - Zrobilem wszystko zgodnie z instrukcja niestety dzwiek z DVD nie dziala - W ogole nic nie slychac, tak samo Polsat Cyfrowy po podlaczeniu do ampli - Obraz jest dzwieku niestey rowniez nie ma :-(
Czy ktos ma jakis pomysl co zrobic?

Nie ma dzwieku w ampi czy w TV? W TV moze nie byc.

Do góry