Sharp LC-40SH340E - wrażenia

JJ_Joe

New member
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tegoż TV. Z racji tego, że nie mogłem w internecie namierzyć żadnych konkretnych informacji na jego temat (oprócz - obraz ok, jest fajnie - polecam), postanowiłem sam co nieco "naskrobać" (mistrzostwo to nie będzie) - z czasem dorzucę też jakieś wideo.

Dokładna specyfikacja dostępna jest na stronie sharpa, więc nie będę tu jej przytaczał. Wspomnę tylko, że telewizor ma rozdzielczość FullHD (1920 x 1080), przekątna to 40 cali (102cm), odświeżanie 50Hz.

Obraz wyświetlany jest naprawdę rewelacyjny (HDMI - Cyfrowy Polsat), kanały HD to po prostu bomba (oczywiście zależy to od jakości materiału). Kolory są żywe, nie przejaskrawione, ostrość również bardzo dobra, odległość do oglądania najlepsza to powyżej 2m, poniżej również ok (wiadomo duża liczba cali, LCD więc obraz oglądany z 50cm, nie będzie ekstra super wypas - dla mnie jest w porządku). Skalowanie również dobre. Obsługa bardzo intuicyjna nie stanowi żadnego problemu. Na zupełnie czarnym tle (w rogach) widać jaśniejsze obszary (podświetlenie matrycy - czy jak to się tam nazywa :D) w każdym razie to ZUPEŁNIE nie przeszkadza w oglądaniu. Tv włącza się dosyć szybko na polecenia również reaguje bez problemu.

Telewizor posiada jedno wejście USB które umożliwia nie tylko oglądanie filmów z pendrive'a czy z przenośnego dysku, ale również nagrywanie (nie testowane). Tv odtwarza filmy w formacie DivX, ale o dziwo również *.mkv (film z takim rozszerzeniem o wadze 700mb).

Dokładniejsze testy z formatami zrobię jak dostanę pendrive'a (wrzucę filmy o wadze 4,5GB *.mkv, rmvb, itd. wtedy zobaczymy co uda mu się "ugryźć")

Generalnie rzecz biorąc jestem z telewizora baaaaardzo zadowolony. Przesiadłem się ze zwykłego TV kineskopowego więc wrażenia nieziemskie. Ten opis to również nie recenzja profesjonalna czy coś, ale oddanie wrażeń z użytkowania Sharpa przez zwykłego zjadacza chleba. Macie pytanie dot. TV, pisać, postaram się sprawdzić i odpowiedzieć. Moim zdaniem zakup udany.

Do góry