SHARP LC-40LE820E - odbiór cyfrowy w kablówce

skrzysio

New member
Witam !
Telewizor posiada tuner DVB-C.
Mam problem z wyszukaniem kanałów cyfrowych w kablówce. Telewizor ma gniazdo CI+, od operatora otrzymałem moduł CI TechniSat TechniCrypt "CI" z kartą ale niestety telewizor nie wyszukuje kanałów cyfrowych.
Czy ktoś może miał podobne problemy, czy jest to problem braku sygnału ze strony operatora (albo jakiś specjalnych ustawień) czy też problem jest z oprogramowaniem telewizora.
Proszę o pomoc !

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Modułu Technisata nie sprawdzałem - ale moduł Aston -działa bez zarzutu.
Ale wydaje mi się że popełniłeś błąd przy konfiguracji menu.
Też na początku nie działał . Ale poczytałem instrukcje - to problemu nie było.
Musisz odblokować kanały kodowane.

skrzysio

New member
Może problem jest z tunerem DVB-C ?

Modułu Technisata nie sprawdzałem - ale moduł Aston -działa bez zarzutu.
Ale wydaje mi się że popełniłeś błąd przy konfiguracji menu.
Też na początku nie działał . Ale poczytałem instrukcje - to problemu nie było.
Musisz odblokować kanały kodowane.

Dziękuję za odpowiedź, stacje kodowane mam odblokowane (ustawienie w menu na TAK), ale doszedłem do wniosku, że problem nie jest w module CI.
Myślę, że problem jest z ustawieniami tunera DVB-C.
W instrukcji jest mowa o pewnych ustawieniach (np. identyfikator sieciowy, szybkości symboli 1 i 2, modulacje QAM 1 i 2), które powinny być podane przez operatora kablówki.

Dla dekoderów otrzymywanych od operatora kablówki (Technisat czy Homecast) te ustawienia być może wgrane są w sofcie i sygnał cyfrowy jest rozpoznawany bezproblemowo.
W moim telewizorze zaopatrzonym w tuner DVB-C być może trzeba ręcznie dokonać tych ustawień.
Tak więc nie jest problem w dekodowania sygnału (w module CI z kartą) bo po prostu tego sygnału tuner nie widzi - przy wyszukiwaniu nie jest znajdowany żaden kanał cyfrowy !
W instrukcji jest też mowa, że czasmi zachodzi konieczność przed wyszukiwaniem kanałów cyfrowych z kablówki zmiany kraju usługi na Szwecję, ma to znaczenie tylko dla
operatorów kablowych typu ComHem .
Czy może ktoś wyjaśnić mi te terminy : szybkość symboli 1 i 2 (możliwość ustawienia : od 1000 do 9000), modulacje QAM 1 i 2 (możliwość ustawienia : brak, 16, 32, 64, 128, 256):?:

Pozdr.

skrzysio

New member
Podziękowanie dla kiki

Wielkie dzięki dla "kiki", kontakt się bardzo przydał !!!
Całość rozwiązania problemu przedstawiam poniżej - może jeszcze komuś się przyda !
Po rozmowie z serwisem SHARP mogłem technikom z kablówki wyjaśnić w czym jest problem i nakierować ich na odpowiednie tory.
Było trudno ale się udało.
Dla tego typu odbiornika (LC-40LE820E) należy koniecznie w ustawieniach tunera DVB-C (instrukcja LC40-46LE820E-LE810E-52LE820E_OM_PL str.12) dokonać zmian zgodnie z paramatrami podanymi przez operatora kablówki. A te parametry, które trzeba ustawić to : szybkość symboli 1 i 2 oraz modulacje QAM 1 i 2. Nie trzeba było także zmieniać ustawienia wyszukiwania kanałów cyfrowych z Polski na Szwecje (jest taka sugestia w instrukcji) !
Faktem jest, że z taką nowinką technicy kablówki spotkali się pierwszy raz ale UDAŁO SIĘ !!!
Jeszcze raz wielkie dzięki !!! :-D
Pozdrawiam

Do góry