Sharp LC-40LE705EV Brak plynnosci obrazu

toxiq

Member
Witam, chce wyrazić swoja opinie na temat Sharp LC-40LE705EV . Po zapoznaniu się z opiniami i testami na tym forum, postanowiłem sam sprawdzić ewentualnie zakupić ten telewizorek. Poszedłem do sklepu pełen entuzjazmu :) W całkiem niezłych warunkach (tj, oddzielna salka plus dobre zaciemnienie pomieszczenia) został mi ten model pokazany i zaprezentowany. 8)

Moim zdaniem ten telewizor to kolejny prze reklamowy marketingowy bubel :) Dobry jedynie przy statycznych obrazach, może powinni sprzedawać go jako ramka do zdjęć a nie telewizor. Wada jaka go dyskwalifikuje to straszny brak płynności obrazu i nie chodzi tu o smużenie ale po prostu o "klatkowanie". Przynajmniej moje oczy to wyłapały, wrażenie tak jakby ten tv wyświetlał dwa razy mniej klatek :):mrgreen: Co jest śmieszne sprzedawca uparcie nie widział tego efektu :)

Pytanie do posiadaczy tego modelu, jak wy to widzicie lub czy może tez nie widzicie takiego efektu i z moim wzrokiem jest coś nie tak.

dancan

Klub HDTV.com.pl
VIP
Efekt o którym mówisz też zauważyłem... ale gdy telewizor był ustawiony w tryb jeśli dobrze pamiętam - użytkownika, wystarczy jednak zmienić go na tryb np. film a działanie urządzenia ulega diametralnej zmianie. Na tyle daje to dobry efekt, że przy tym samym sygnale przy patrzeniu na wprost płynność, czerń i ilość szczegółów w cieniach jest zauważalnie lepsza niż testowany przeze mnie razem z Sharp, philips 7605

Pr3dator

New member
mam model 52LE705 i tak jak pisal dancan efekt wystepuje w okreslonym trybie wyswietlania obrazu. Jeden z wodotryskow zapewne ma na to wplyw ale nie sprawdzalem ktory gdyz wystarczy zmienic tryb wyswietlania.

WuMike

New member
Bez reklam
Ja zauwazylem inna rzecz jeszcze, mianowicie ten Sharp dosyc srednio radzi sobie z usuwaniem przeplotu ze slabych zrodel. Takze ostrosc SD nie jest topowa w tej klasie cenowej.

i-goł

New member
Witam wszystkich Serdecznie
Właśnie stałem się posiadaczem LC46LE705E poprzez "WAM" (Wife Akceptation Mobbing) ;)

Czy jestem zadowolony/
Bardzo przeciętnie. Generalnie nigdy nie byłem miłośnikiem Telewizji cienkoekranowej. Zawsze widziałem wady i do ostatniego dnia broniłem jak Rejtan 10 letniego Philipsa CRT 37".

Ale stało się. Dzięki przelicznym opiniom z forum i ślęczeniu w sklepie RTV wybrałem "coś" co wydaje mi się być "do zaakceptowania" i za cenę 4500 nie znajdę nic lepszego.

Ale mam parę pytań o rzeczy zupełnie nieporuszane na forum.

1. Czy Ten Sharp ma rzeczywiście tak dennie beznadziejny -plastikowo, laptopowy dźwięk?

2. jak z tunera tv sat w momencie wyświetlania na telewizorze obrazu 4:3 z ramkami po bokach, uzyskać rozciągnięcie go na cały ekran -
funkcja zmiany wielkości obrazu nie powoduje rozciągnięcia obrazu???
jjest to dla mnie super tajemnicze zagadnienie i nie wydaję mi sie aby Sharp na tym polu dał ciała na całej linii. W innych telewizorach jakichkolwiek firm - obsługuje się ten temat za pomocą guzika z pilota i to bez większego zastanawiania.
A jeżeli tuner podpięty jest przez HDMI to już wogule mam opcję pixel 1x1 i pełny - oczywiście dumnie pisze Tryb panoramiczny ;)

Dziękuję za odpowiedz

Mike25

New member
Witam, chce wyrazić swoja opinie na temat Sharp LC-40LE705EV . Po zapoznaniu się z opiniami i testami na tym forum, postanowiłem sam sprawdzić ewentualnie zakupić ten telewizorek. Poszedłem do sklepu pełen entuzjazmu :) W całkiem niezłych warunkach (tj, oddzielna salka plus dobre zaciemnienie pomieszczenia) został mi ten model pokazany i zaprezentowany. 8)

Moim zdaniem ten telewizor to kolejny prze reklamowy marketingowy bubel :) Dobry jedynie przy statycznych obrazach, może powinni sprzedawać go jako ramka do zdjęć a nie telewizor. Wada jaka go dyskwalifikuje to straszny brak płynności obrazu i nie chodzi tu o smużenie ale po prostu o "klatkowanie". Przynajmniej moje oczy to wyłapały, wrażenie tak jakby ten tv wyświetlał dwa razy mniej klatek :):mrgreen: Co jest śmieszne sprzedawca uparcie nie widział tego efektu :)

Pytanie do posiadaczy tego modelu, jak wy to widzicie lub czy może tez nie widzicie takiego efektu i z moim wzrokiem jest coś nie tak.
Hmmm może film był puszczany w kinowym trybie 24kl/s?

i-goł

New member
klatkowania obrazu nie mam ale to co mnie wkurza w każdym lcd na gorszym sygnale to jakby płynięcie postaci.
Osobiście klatkowanie obrazu widziałem w niektórych samsungach i we wszystkich toschibach - choć byłem na nie napalony jak nic.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ojojooj - nie mam tego sharpa ale brak znajomości technikaliów i realiów przez ludzi którzy narzekają na sprawy zupełnie normalne zaczyna mnie podłamywać.

1. klatkowanie czyli "judder" - występuje na KAŻDYM tv 50/60hz czy to crt,lcd,plazma czy też projektorze na materiałach 23.976,24,25 a nawet 30 kl/s BO: nawet 30 klatek na sekundę to zbyt mało by nasze oko widziało to jako płynny ruch,proste. Nie ma więc znaczenia czy to sharp, sony,toshiba czy też philips bądz samsung. Chcesz płynny obraz bez efektu "teatru"? Oglądaj materiały kręcone w 60 klatkach ale takie niestety praktycznie nie występują.
2. Te całe słynne 24p zostało wprowadzone nie po to jak mówią filmowcy "by było płynnie, kinowo itp" tylko po to by zaoszczędzić pieniędzy na taśmach filmowych (24 klatki to nie 60)
3. Żeby zniwelować/wyeliminować efekt klatkowania czyli "judder" producenci wprowadzają od dłuższego czasu systemy "100hz,200hz itp" ale te niestety powodują kolejny problem taki jak "efekt teatru" czyli sprawiają że ruch który staje się dzięki nim płynny jest też "sztuczny" - filmy oglądane z systemami "100hz" wyglądają jak teatr telewizji. Dzieje się tak dlatego iż te całe "100hz" nie ma nic wspólnego z odświeżaniem 100hz w np. tv crt - lcd/plazma 100hz nadal mają odświeżanie 50/60 hz a te całe systemy tylko (w skrócie) dodają "ztuczne klatki" rzez co ruch jest "teatralny"

Tak więc jeśli ktoś ma np. sharpa i filmy bluray mu klatkuja a po włączeniu 100hz ruch jest nienauany i "sztuczny" niech przestanie myśleć o zmianie tv tylko sie do tego przyzwyczai bo nie ma obecnie innego wyjścia.

mataman

New member
Bez reklam
2. jak z tunera tv sat w momencie wyświetlania na telewizorze obrazu 4:3 z ramkami po bokach, uzyskać rozciągnięcie go na cały ekran -
funkcja zmiany wielkości obrazu nie powoduje rozciągnięcia obrazu???
jjest to dla mnie super tajemnicze zagadnienie i nie wydaję mi sie aby Sharp na tym polu dał ciała na całej linii. W innych telewizorach jakichkolwiek firm - obsługuje się ten temat za pomocą guzika z pilota i to bez większego zastanawiania.
A jeżeli tuner podpięty jest przez HDMI to już wogule mam opcję pixel 1x1 i pełny - oczywiście dumnie pisze Tryb panoramiczny ;)

Dziękuję za odpowiedz

ustaw w tunerze sat obraz 16:9

i-goł

New member
Przepraszam za moje laickie podejście do tematu, oraz dziękuję serdecznie za wyjaśnienie mi zagadnień.
Widzę że niestety zostaje mi przyzwyczaić się do obecnego stanu "jakości" telewizji.

Matamanie
obraz na tunerze mam już 16:9. tuner N-ki połączone po HDMI z ustawieniem 1080i
Pomogło ustawienie w setupie tunera opcji "powiększony"

Mam jeszcze jedno pytanie:
jak włączone są kanały z bajkami (dzieciaki ujeżdżają mi telewizor) to widzę że łuki (rysunek łuku) jak i brzegi postaci (granice pomiędzy kolorami) są złożone z poziomych kreseczek. ( Obraz nie jest HD a rozciągnięte 4:3)
I właśnie czy to wina sygnału podawanego z N-ki (1080i) i w jakiś sposób nieudacznie skalowanego czy tak po prostu jest i jestem czepialski i a moja upierdliwość każe mi to widzieć???
jest na to jakaś metoda.???
Czy pomoże przepuszczenie sygnału przez Amplituner kina domowego ze skalerem np denon avr-1611.
Proszę o wyrozumiałość, telewizja w przeciwieństwie do informatyki i inżynierii nie ujęła mojego serca do miana hobby. Choć obraz HD jest tym co robi na mnie wrażenie.

Oczywiście jestem pod pełnym wrażeniem zgromadzonej na forum wiedzy.

Ostatnia edycja:
Do góry