Sharp LC-40LE630E czy Toshiba 40TL838

Bad-Boy

New member
Witam

Mam dylemat co wybrać. Po czytaniu forum oraz opinii pozostały te dwa telewizory w cenie do 2500zł.

Sharp LC-40LE630E
Toshiba 40TL838

Pokój średnio nasłoneczniony.
Odległość od tv około 2,5 m.
3D nie jest konieczne, ale jak już Toshiba ma to nie zaszkodzi.

Przeznaczenie
Cyfra+ w tym kanały HD 40%
Popcorn - filmy mkv 30%
PC 30%

Będę wdzięczny za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

arko07

New member
Witam. Mam podobny dylemat jednak skłaniam się ku Toshibie.
Zaniepokoił mnie jedynie test tego modelu na digitalversus gdzie kiepsko wypadło odwzorowanie kolorów deltaE :6,4 . Czy to ma duże znaczenie??

don111

Banned
jeśli to są dane po kalibracji, a na to wygląda to nieciekawie
po kalibracji z taką deltą będzie ok, ale jeśli nie będziesz kalibrował to kolory są standardowo na pewno znacznie bardziej rozjechane
jeśli czytałeś test na digitalversus to i tak jest to najmniejszy problem, gorzej z ghostingiem i czasem reakcji panelu

arko07

New member
Ghostingiem się nie przejmuję bo 3D w tym modelu traktuję jako gadżet z którego raczej nie będę korzystał a jeśli chodzi o czas reakcji panelu kiki napisał że nie ma on znaczenia w praktyce na minus bowiem tv posiada dobry procesor obrazu a to jest podobno ważniejsze.
Skoro parametr deltaE jest do zaakceptowania prawdopodobnie zdecyduję się na ten właśnie tv

don111

Banned
ghosting w teście dotyczył 2d, nie 3d... wg Kikiego to 90% LCD które testuje ma zaskakującą super płynność, tylko to wszystko z włączonym systemem wstawianiem klatek, a filmów np tak nie obejrzysz

arko07

New member
Nastawiłem się na tą Toshibę ale zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości. Czyli co? test kikiego jest nierzetelny?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie lubię chamstwa i góralskiej muzyki.Choć góralską muzykę jeszcze zniosę.
Ludzi piszą głupoty nie wiedząc o tym. Dlatego oczywiście nie można mieć do nich pretensji. Dodatkowo wolno jest pisać nawet o wizycie na księżycu - nie będąc tam. Choć tu już łatwo do udowodnienia nie będzie.
Ten telewizor Toshiby w klasie cenowej ma lepszą płynność niż niektóre topowe modele poprzedniej generacji.
Toshiba jest znana z pracy na tym tym modułem. I w obecnej klasie cenowej do 2500 zł ma extra płynność w stosunku nawet do droższych modeli konkurencji.
I pisanie głupot z cyklu " nie widziałem - a wiem" - nic tu nie pomoże. O czym świadczą wpisy tych co kupili.

don111

Banned
Nastawiłem się na tą Toshibę ale zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości. Czyli co? test kikiego jest nierzetelny?
nie nierzetelne tylko brakuje pomiarów, zresztą nie tylko chodzi o test Toshiby, choć tu brakowało pomiaru input laga
jest dużo zdjęć, opisów zbędnych bajerów usług sieciowych a kluczowe aspekty dotyczące obrazu w testach są ominięte, tj nie ma wyników z kalibracji (kolory, gamma itd), nie ma nigdy żadnych informacji jakie ustawienia przy testowaniu ruchu były załączone ani co się dzieje jak są częściowo lub całkowicie wyłączone w zależności od materiału
o czerni dowiadujemy się że jest dobra, bardzo dobra lub bardzo dobra w klasie cenowej, zamiast po prostu zwykłego pomiaru po kalibracji... więc tu porównać "cyferkami" różnych modeli z takich testów nie ma jak

akila

New member
(...)a kluczowe aspekty dotyczące obrazu w testach są ominięte, tj nie ma wyników z kalibracji (kolory, gamma itd), nie ma nigdy żadnych informacji jakie ustawienia przy testowaniu ruchu były załączone ani co się dzieje jak są częściowo lub całkowicie wyłączone w zależności od materiału
o czerni dowiadujemy się że jest dobra, bardzo dobra lub bardzo dobra w klasie cenowej, zamiast po prostu zwykłego pomiaru po kalibracji... więc tu porównać "cyferkami" różnych modeli z takich testów nie ma jak

Czyli są nierzetelne, bo rzetelne przedstawiają fakty - pomiary - przy standardowych ustawieniach lub po kalibracji - tak jak np. na flatpanelshd dot com
Po prostu widać promocję, a jako, że dużo użytkowników kupuje TV - testami, to efekt jest spodziewany.
Najlepiej wybrać się do sklepu i spędzić ze swoim faworytem trochę czasu. Ale nie oszukujmy się - każdy telewizor ze średniej półki, odpowiednio ustawiony zagra dobrze w większości przypadków.

Do góry