Sharp 37D653 i smużenie przez hdmi

rodzyneck

New member
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum ;)

Szukałem rozwiązania moich problemów na forum ale niestety nic mi za bardzo nie podeszło, poza tym że nikt się nie skarżył na smużenie w moim modelu TV co mnie utwierdza w tym że coś chyba mam nie tak skonfigurowane...

Otóż:

Kupiłem Sharpa 37D653 z zamiarem podłączenia go do komputera przez hdmi. W kompie mam płytę główną asus z kartą geforce 8300. System to windows 7.
TV jest podłączony do wyjścia hdmi na płycie głównej z wbudowanej karty 15metrowym (i tu może tkwić pierwszy problem) kablem hdmi niestety nie najwyższej klasy (numer obecnej aukcji na allegro 855675523, nie mogę jeszcze wklejać linków). Kabel jest tak długi bo wcześniej podłączałem go do TV w drugim pokoju (Sharp 32X20E). Teraz jest za meblami lekko "poupychany"
Pierwszy problem - gdy ustawiam rozdzielczość 1080p telewizor nie jest w stanie jej utrzymać, czasami występują zakłócenia, artefakty, czasem obraz gaśnie zupełnie na chwilę. Jestem zmuszony do używania 720p gdzie takich problemów nie ma ;) Tu pewnie problem jest z długością kabla.
Drugi problem - widoczne smużenie. Kiedy postać przykładowo macha szybko rękami, jest ono najbardziej widoczne. W temacie o serii Sharp D65 nie widziałem żeby ktoś się skarżył na smużenie, dlatego wydaje mi się to dziwne. I szczerze mówiąc denerwujące... :)
Czy pomogło by kupno krótszego kabla?

Druga sprawa dotyczy samego komputera. Kiedy włączam film w 720p (z pliku mkv) zajętość procka wskakuje na stałe na około 30%, i jeśli nie ustawię priorytetu procesu na "powyżej normalnego" zdarzają się dość często "chrupnięcia" w płynności obrazu. Sprzęt to Athlon X3 (nie pamiętam dokładnego modelu), 4gb ramu i wspomniana już wyżej zintegrowana karta Geforce 8300. Co odpowiada za wyświetlanie filmów w HD - tylko procek czy karta graficzna też? Czy jej wymiana pomoże?

Przepraszam jeśli rozwiązania moich problemów są w archiwum - ale jak już pisałem, przeszukałem temat o serii D65 i nie znalazłem uwag o smużeniu...

Dziękuję z góry za odpowiedzi :)

EDIT:
Zrobiłem właśnie upgrade oprogramowania.
Było E081219DE1, jest E090318DE1

Zobaczymy czy to coś da :)

Ostatnia edycja:
Do góry