Mr P napisał:
Chodzi mi mianowicie o zrezygnowanie z podświetlenia WCG-CCFL na rzecz zwykłych świetlówek CCFL.
Z tego co mi wiadomo, Sony zrobiło to samo (W4500 vs W5500).
Możemy się tylko domyślać, że chodzi o obniżenie kosztów. Być może nie był to wystarczający wabik marketingowy w porównaniu do kosztów jakie generował, a i różnice chyba słabo zauważalne dla przeciętnego nabywcy.
Mr P napisał:
Nie wiem też jak do końca interpretować 8-bit+FRC w porównaniu do panelu 10-bitowego.
Również nie rozumiem tego wstecznictwa, przecież to technika z początku rozwoju monitorów LCD, skutkująca nie dość równymi gradientami przejść tonalnych i psująca stabilność obrazu.
Inną sprawą jest ten fragment specyfikacji:
Max. rozdz. dla PC in: 1360x768
Tryb PC dla HDMI: 1360x768
Czy to oznacza, że ekran nie obsłuży 1920x1080 z PC ?
I jeszcze chciałem się podzielić wrażeniami z obserwacji kątów Toshiby ...xv635, na żywo w MM. Powiem krótko: z kilkadziesięciu różnych modeli wystawionych w sklepie, żaden nie miał tak złych kątów bocznych. Przy ok. 160 stopniach obraz był już nieźle mleczny i prawie widać było "wylewajace się" podświetlenie z dolnych rogów panelu. Podobnie było z ....zv635.
Jeśli dodamy do tego brak obługi NTFS przez USB, można się zastanawiać co te modele w ogóle robią na półkach w 2009r.