Serdecznie proszę o pomoc przy wyborze tv 46'

kuba-79

New member
Witam

Prosiłbym o pomoc w wyborze tv . Jestem laikiem w temacie , sam mam kilkuletni tv lcd 52" samsung a656 i do cyfry+hd oraz xboxaX360 w zupełności mi wystarczy.
Chciałbym kupić nowy tv dla teściowej , mama ma 75 lat ,siedzi całymi dniami w domu i zanim wrócimy z pracy pół dnia ogląda cyfrę+ . Priorytetem zakupu jest jakość obrazu oraz intuicyjna i łatwa obsługa. Sam nie potrafię wybrać w sklepie i opinia wyjadaczy z tego forum będzie dla mnie kluczowa. Dwa modele zwróciły moją uwagę : sharp 46le830e oraz lg 47lx9500ale jestem otwarty na propozycje
Dane potrzebne do wyboru:

odległość od ekranu 3m
jak słońce świeci w pokoju- jedyne okno za tv (okno od strony południowej)
Jak duży jest pokój ? 4m x 4m
jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy slim (starodawny)
jakie programy najczęściej oglądasz? filmy,wiadomości,przyroda
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem? cały dzień
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? przy świetle lampki
wolisz obraz ostry czy łagodny ? nie wiem
matryca błyszcząca czy matowa? chyba matowa ale nie wiem
preferowana wielkość telewizora? 46
preferowana marka ? nie mam preferencji
jakie urządzenia będą podłączone ? tylko dekoder hd
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 100% tv
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? na wprost
czy ważne jest wifi ? nie
czy będziesz korzystać z widgetów ? nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? nie
ma mieć 3D ? tak
ma mieć slot na karty SD - nie
ma mieć tuner DVB-S tak
jakimi złączami ?
jaki masz sygnał ? cyfra + HD
ile programów HD ? 15
ma stać czy wisieć ? stać
jaka klasa cenowa ? do 5 - max 6 tyś

Z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam Kuba

zibi079

New member
Witam sharp który podałeś ma 3d zastanów się czy Ci to potrzebne sharpy qattroon to dobry wybór osobiście kupiłem lc46lu824e za 3099. O tym lg się nie wypowiem nie znam modelu. Jak oglądasz sporo kanałów w sd zobacz toshibe np. sl833 /sl863 - ma wbudowany tuner dvb-s2 oba modele mają resolution+.
Tv które podałem są w granicach do ok 3600. Jest jeszcze 55 cali lcd lg LD650 poniżej 3000 w mm na targówku w Warszawie.

don111

Banned
z tych dwóch to nie ma się nad czym zastanawiać, LX9500 to topowy ubiegłoroczny model LG, full led z local dimming
jest pod prawie każdym względem lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu od Sharpa, na plus dla Sharpa to lepiej dopracowane 3d, matowy ekran, jakieś bajery w wyposażeniu, może cena...

kuba-79

New member
Proszę jeszcze żeby ktoś wytłumaczył dlaczego niektóre źródła podają że np LG 47LW5500 ma Motion Clarity Index 600 Hz a inne że to tylko 100hz , czy 400 Hz TruMotion z LG 47LX9500 da lepszy obraz niż 600 z LG 47LW5500 ?
wygląd tv i opinia don111-a skłaniają mnie do LG 47LX9500 ale gość w sklepie strasznie namawiał mnie na LW5500. Kiki - twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna ale przeżucenie teściowej z 29" na 52 jest NIEWYKONALNE :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
po miesiącu dojdziecie do tego wniosku co inni - za mały.
Wówczas będzie trochę szkoda.
To zostałbym przy 46LE 830.

don111

Banned
Proszę jeszcze żeby ktoś wytłumaczył dlaczego niektóre źródła podają że np LG 47LW5500 ma Motion Clarity Index 600 Hz a inne że to tylko 100hz , czy 400 Hz TruMotion z LG 47LX9500 da lepszy obraz niż 600 z LG 47LW5500 ?
wygląd tv i opinia don111-a skłaniają mnie do LG 47LX9500 ale gość w sklepie strasznie namawiał mnie na LW5500. Kiki - twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna ale przeżucenie teściowej z 29" na 52 jest NIEWYKONALNE :)
LX9500 ma prawdziwe 400hz a nie 100hz czy 200hz jak reszta tu wymieniona
MCI oznacza coś innego (przybliżony parametr płynności), to bzdura do kwadratu i nie ma co zwracać na to uwagę (LX9500 miałby pewnie >1000)
nie daj się nabrać na LW5500, chyba że sprzedawcy chodziło może o relację jakości do ceny bo nie sądzę aby palnął takiego babola
LW5500 to krawędziowe podświetlenie ze wszystkimi tego wadami, bez strefowego local dimming, podobnie jak i Sharp.
zresztą zrobisz jak uważasz, najnowszy (okrojony) odpowiednik LX9500 z 2x mniejszą ilością stref wygaszania to LG 47LW980s, sprawdź ile kosztuje

Ostatnia edycja:

p5zx

New member
Sharp LC46LE830E vs LG 47LX9500 vs Philips 40PFL9705

Witam

Podłącze się pod temat. Mianowicie mój mam nadzieje ostateczny wybór rozstrzyga się pomiędzy tymi 3 modelami :
1.Sharp LC46LE830E
2.LG 47LX9500
3.Philips 40PFL9705
4.Wyborem był by Philips46PFL9705 ale niestety cena już niestety mi nie odpowiada , więc może jakiś inny Philips 46cali ???

Napiszę jeszcze ze większość czasu TV będzie używany do grania i to właśnie na tym elemencie zależy mi najbardziej.

Pozdrawiam

lukwlkp

Member
Do don 111
Jaki faktyczny pobór energi ma LG 47LX9500 w specyfikacjach jest 210W i czy to jest ful led czy krawędziowy. Czytałem opis ale jak go masz, to jakie są fakty.Bo jest w niezłej cenie promocyjnej. Opłacało by sie za 4550.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest droższy od Sharpa, pobiera zdecydowanie więcej energii:
021_P1250151.JPG

przy podświetleniu Auto (Sharp 46 LE 830)
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html
Ma większy input lag i wolniejszą obróbkę sygnału.Ale wybór należy do Ciebie.

don111

Banned
Nie do końca tak jest. LX9500 ma zmierzony input lag 33ms, więc chyba jednak niższy od Sharpa. Energii zżera tylko trochę więcej niż 50W, ale to 47 cali, nie 40' jak na obrazku. Trudno powiedzieć w czym Sharp może dorównać temu modelowi LG, na pewno odstaje na 2 długości jeśli idzie o kontrast/czerń, ma słabsze kąty boczne, widoczny clouding.

Do don 111
Jaki faktyczny pobór energi ma LG 47LX9500 w specyfikacjach jest 210W i czy to jest ful led czy krawędziowy. Czytałem opis ale jak go masz, to jakie są fakty.Bo jest w niezłej cenie promocyjnej. Opłacało by sie za 4550.

Pozdrawiam
oczywiście full led, z przyciemnianiem strefowym
150W pisze w instrukcji, tyle bierze przy podświetleniu na max, przy normalnych ustawieniach na watomierzu pokazuje ok 80W

Czy się opłaca to musisz sam sobie odpowiedzieć, ten model jest oceniany wyżej od np Philipsa 9705, Samsunga UD8000. Podobnej jakości telewizory to np Sony HX920, obecny LG LW980s, możesz sprawdzić ile kosztują.

kuba-79

New member
Jestem nowy i mam problem z założeniem nowego wątku (info o 5 wypowiedziach) więc zapytam tutaj.
Po sugestii Kiki-ego zmieniłem zdanie i prosiłbym jeszcze raz o pomoc w wyborze tv . Mamie oddam swój tv a sobie kupię coś - co mi doradzicie. Priorytetem jest jakość obrazu , mam cyfrę+HD , czasami gram na xboxie360 , czasami odpale jakiś film przez HDMI z laptopa . Nie używam tv do internetu. Bardzo intryguje mnie 3D.Nigdy nie miałem plazmy a przeczytałem tu dużo dobrego na temat TX-P50 VT30E , pod uwagę biorę też sugestię Kiki-ego : Sharp 52LC830e . A może coś innego? Proszę o podpowiedzi...(Pokój średnio nasłoneczniony no i mam rolety)
Dane potrzebne do wyboru:

odległość od ekranu 3m
jak słońce świeci w pokoju- jedyne okno od strony południowej - tv na ścianie wschodniej
Jak duży jest pokój ? 4m x 4m
jaki masz obecnie telewizor? lcd samsung a656
jakie programy najczęściej oglądasz? filmy,przyroda
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem? wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? przy świetle lampki
wolisz obraz ostry czy łagodny ? nie wiem
matryca błyszcząca czy matowa? nie wiem
preferowana wielkość telewizora? 50-52
preferowana marka ? nie mam preferencji
jakie urządzenia będą podłączone ? tylko dekoder hd (czasem konsola)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 100% tv
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? na wprost
czy ważne jest wifi ? nie
czy będziesz korzystać z widgetów ? nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? nie
ma mieć 3D ? tak
ma mieć slot na karty SD - nie
ma mieć tuner DVB-S tak
jakimi złączami ?
jaki masz sygnał ? cyfra + HD
ile programów HD ? 15
ma stać czy wisieć ? stać
jaka klasa cenowa ? do 5 - max 7 tyś

Z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam Kuba

don111

Banned
odpowiedź jest prosta, jeżeli nie masz jasno w pokoju (słońce, albo intensywne sztuczne oświetlenie), gdzie matowa matryca zawsze lepiej się sprawdza, to Panasonic VT30 jest w każdym elemencie lepszym telewizorem, łacznie z 3d
ma zdecydowanie lepszą czerń/kontrast, równe podświetlenie matrycy, idealne kąty, niższy input lag, dużo szybszą matrycę
ten Sharp w 52 calach patrząc na cenę też jest atrakcyjną ofertą, a już zwłaszcza jak ktoś nie ma zbyt komfortowych warunków do oglądania, w innym wypadku wypada słabiej od większości średniej klasy plazm podczas gdy Panasonic VT30 to najlepsza obecnie sprzedawana plazma

tutaj masz ciekawie napisane, dwa testy:
http://obywatelhd.pl/index.php/2011/10/12/sharp-le830e-test-60-calowe-potwora-z-japonii/
http://obywatelhd.pl/index.php/2011/07/06/panasonic-tx-p55vt30-test-plazmy-wartej-grzechu/

Do góry