Samsung UE55F7000SL - problem z przeglądaniem zdjęć.

Harnas26

New member
Witam, kupiłem telewizor Samsung UE55F7000SL. Mam problem z odtworzeniem zdjęć w wysokiej rozdzielczości z usb. Zdjęcia wykonane Nikonem D5200 zapisują się w rozdzielczości 6000x4000. Gdy próbuję odtworzyć zdjęcia na tv wyskakuje mi informacja że format jest nie obsługiwany, zdjęcia są zapisane w JPG. Trochę to dziwne ponieważ mój stary tv Samsung LE40B650T bez problemu radzi sobie z taką rozdzielczością. W instrukcji do f7000 jest napisane że format JPG jest obsługiwany do 15360x8640. Zaktualizowałem już oprogramowanie w tv i dalej nic. Proszę was o pomoc, bo już nie wiem co zrobić.

SDman

Banned
Witam, kupiłem telewizor Samsung UE55F7000SL. Mam problem z odtworzeniem zdjęć w wysokiej rozdzielczości z usb. Zdjęcia wykonane Nikonem D5200 zapisują się w rozdzielczości 6000x4000. Gdy próbuję odtworzyć zdjęcia na tv wyskakuje mi informacja że format jest nie obsługiwany, zdjęcia są zapisane w JPG. Trochę to dziwne ponieważ mój stary tv Samsung LE40B650T bez problemu radzi sobie z taką rozdzielczością. W instrukcji do f7000 jest napisane że format JPG jest obsługiwany do 15360x8640. Zaktualizowałem już oprogramowanie w tv i dalej nic. Proszę was o pomoc, bo już nie wiem co zrobić.

Witam,
zgrać zdjęcie na komputer, dowolnym programem zapisać ponownie zdjęcie np wykonując odwrócenie.
Chodzi mi o sprawdzenie czy format standardowy jpg jest ok.
Jeżeli nie pójdzie poszukiwać zmniejszając krokami -10% ,20%.... od jakiej rozdzielczości przeczyta Samsung.
Choć powinien przeczytać znacznie wyższą .
Nie ma znaczenia najmniejszego wysoka rozdzielczość w jakości obrazu na TV bo natywne
1920x1080 i tak nie pokaże lepiej takiego zdjęcia -jest to nie możliwe !

Lepiej skupić się na przepięknych ujęciach i dobrej kompozycji kolorystycznej.

Pozdr.

Harnas26

New member
Proszę oto link do zdjęcia w rozdzielczości 6000x4000 www8.zippyshare.com/v/72580919/file.html . Co to odwrócenia i zmniejszania zdjęć to zaraz sprawdzę i dam odpowiedź.

tdx

New member
Bez reklam
To samo zdjęcie zapisane w photoshopie bez jakiegokolwiek zmieniania już się pokazuje bez problemów..
Musi coś być w meta pliku w ustawieniach twojego nikona

Harnas26

New member
Rzeczywiście po ponownym zapisie w Photoshopie zdjęcia są normalnie wyświetlane, ale nadal mnie dziwi to że stary 5 letni tv bez problemu odtwarza zdjęcia nawet gdy zmienię jakość zapisu w nikonie. Nowy tv nie chcę ruszyć z różnymi ustawieniami zapisu zdjęć w aparacie. Moim zdaniem Samsung chyba o czymś zapomniał :(

tdx

New member
Bez reklam
Raczej w 2gą stronę teraz samsung coś ma co nie było w serii B którą masz :)
Mówię chodzi zapewne o jakieś dany z meta np: obrót?

Harnas26

New member
Dzisiaj byłem w sklepie i próbowałem odtworzyć te zdjęcia na LG, SONY, TECHNIKA - wszystkie te telewizory bez problemu sobie radziły. Wszystkie telewizory Samsunga nie chciały w żaden sposób ruszyć. Wniosek jest jeden, wina leży po stronie Samsunga, o czymś ewidentnie zapomnieli. Może wypuszczą jakąś aktualizacje która to naprawi. Napisałem już do nich e-maila z problemem, zobaczymy co odpiszą.

tdx

New member
Bez reklam
Ja się lubię bawić w detektywa jeśli stare TV samsunga odtwarzały a nowe nie muszą mieć coś nowego w sobie skoro wystarczy zapisać to samo w PSie i działa znaczy że samsung czyta też coś dodatkowego meta/nagłówki sprawdzałeś informacje o położeniu aparatu?

cacumen

Member
Bez reklam
Coś jest na rzeczy :confused: U mnie czyta również wszystkie fotki zdecydowanie wolniej niż w serii "D". Na myśli mam wcale nieduże pliki Full HD(1,5-2MB) , które starszy model wczytywał o 30-40% szybciej :( Sprawdzane z tego samego pena :!:

SDman

Banned
Coś jest na rzeczy :confused: U mnie czyta również wszystkie fotki zdecydowanie wolniej niż w serii "D". Na myśli mam wcale nieduże pliki Full HD(1,5-2MB) , które starszy model wczytywał o 30-40% szybciej :( Sprawdzane z tego samego pena :!:

Witam,
dodam tylko od siebie, że Samsung Blu BD-F6500 wczytuje fotki bez problemu i szybko.

Pozdr.

damianl24

New member
WITAM !!! MAM DOKLADNIE TO SAMO DLA MNIE TO JEST CHORE :/ mianowicie mam nikona d3200 zdjecia 6000x4000 format, i na starym tv c650 bezproblemu odpala nikona a na serii es7000 niccccccc ciagle nie jest obecnie obslugiwany :/ ... harnas26 jesli znalazles odpowiedz daj znac, albo ktokolwiek wie jak to rozwiazac pozdrawiam

Do góry