Samsung UE55F6320 problem z ustawieniem obrazu

Maciek81

New member
Witam,

na początku chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum.

Kilka dni temu kupiłem Samsunga UE55F6320 i mam problem z jakością obrazu. Nie bijcie, nie krzyczcie, przeszukałem forum i znalazłem post o kalibracji obrazu takiego samego Samsunga F6320 tylko w rozmiarze 40 cali (niestety nie mogę wkleić linka, dopiero po 5 poście)

Ustawiłem wszystko dokładnie tak samo i niestety ale jakość obrazu, jak i kolory są w odczuciu całej rodziny kiepskie...

TV jest podłączony do anteny kierunkowej Dipol (darmowa cyfrowa TV naziemna). Ktoś może powiedzieć, że wszystkiemu winna właśnie antena, jednak mam w domu również kupionego w maju 2013 55-calowego Philipsa model 5527 i obraz jest o niebo lepszy. Philips sygnał antenowy ma 97/100, nie wiem czy w Samsungu jest taki wskaźnik, na razie nie znalazłem?

Różnicę pomiędzy telewizorami najbardziej widać w przypadku kanałów SD, ale nawet przy TVP1, TVP czy TVN nadawanych w HD dostrzegam czasami pixele z odległości 3 m, o czym w przypadku Philipsa nie może być mowy.

Udało mi się trochę podkręcić obraz funkcjami: "Czysty obraz cyfrowy" Wysoko oraz "Motion Plus" Wyraźny/Płynny, ale w dalszym ciągu między Philipsem a Samsungiem jest przepaść (na korzyść Philipsa).

Pomóżcie, bo naprawdę jestem zawiedziony. Czytałem opinie, że F6320 to okrojona wersja polecanej serii F6400, do tego matryca 100 Hz, Clear Motion itd itp a najchętniej bym go po prostu oddał (ale chyba TV w ogóle oddać nie można...)

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

tdx

New member
Bez reklam
Menu ekranowe > Pomoc techniczna > Diagnostyka > Informacja o sygnale

Trzeba zacząć od początku na jakiej TV jest matrycy masz jak to sprawdzić w faqu.
Ustawienia TV jeśli są inne matryce siłą rzeczy nie mogą być takie same, ba takim przepisywaniem można czasami obraz zepsuć (np czarny przybiera zielonkawy odcień itp)

Natomiast jeśli obraz zupełnie Tobie nie przypadł do gustu to faktycznie może lepiej wymienić TV na coś innego...

gwidongwidon

New member
Bez reklam
Witam,

na początku chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum.

Kilka dni temu kupiłem Samsunga UE55F6320 i mam problem z jakością obrazu. Nie bijcie, nie krzyczcie, przeszukałem forum i znalazłem post o kalibracji obrazu takiego samego Samsunga F6320 tylko w rozmiarze 40 cali (niestety nie mogę wkleić linka, dopiero po 5 poście)

Ustawiłem wszystko dokładnie tak samo i niestety ale jakość obrazu, jak i kolory są w odczuciu całej rodziny kiepskie...

TV jest podłączony do anteny kierunkowej Dipol (darmowa cyfrowa TV naziemna). Ktoś może powiedzieć, że wszystkiemu winna właśnie antena, jednak mam w domu również kupionego w maju 2013 55-calowego Philipsa model 5527 i obraz jest o niebo lepszy. Philips sygnał antenowy ma 97/100, nie wiem czy w Samsungu jest taki wskaźnik, na razie nie znalazłem?

Różnicę pomiędzy telewizorami najbardziej widać w przypadku kanałów SD, ale nawet przy TVP1, TVP czy TVN nadawanych w HD dostrzegam czasami pixele z odległości 3 m, o czym w przypadku Philipsa nie może być mowy.

Udało mi się trochę podkręcić obraz funkcjami: "Czysty obraz cyfrowy" Wysoko oraz "Motion Plus" Wyraźny/Płynny, ale w dalszym ciągu między Philipsem a Samsungiem jest przepaść (na korzyść Philipsa).

Pomóżcie, bo naprawdę jestem zawiedziony. Czytałem opinie, że F6320 to okrojona wersja polecanej serii F6400, do tego matryca 100 Hz, Clear Motion itd itp a najchętniej bym go po prostu oddał (ale chyba TV w ogóle oddać nie można...)

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

przy tej wielkosci z kanalow sd i raczej nizszej polce tv chyba niewiele wycisniesz, trza byko dorzucic np. do F6500 i wziac aby modol z pakietem mini cp i wygladalo by to zupelnie inaczej , a tak ........
TU odnosnie samsungow serii F kolegi TDX
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/106414-faq-samsung-seria-f.html

prezy

New member
Bez reklam
55 cali i NTC woła o pomstę do nieba.
Ogromny szacun, kłaniam się nisko.
Tak na poważnie:
Nie dziwi mnie Twoje rozczarowanie, uwierz nawet najlepsza antena tu nic nie pomoże.
Testowałem kiedyś kilka topowych modeli różnych producentów i po prostu się rozczarowałem i to bardzo mocno.
Moim zdanie: do NTC nadaje się Tv max 40 cali i to z bardzo dobrym skalowaniem.
W Twoim przypadku pozostaje tylko oddać Tv, najlepiej wymienić na inny, wówczas sprzedawcy często się na taką propozycję zgadzają.

Lemil

Banned
Jestem pewien, że ten TV można ustawić tak, że obraz będzie bdb. nawet oglądając NTC. Trzeba do tego sporo doświadczenia i wiedzy, ale na pewno uda się uzyskać świetny obraz. Nie trzeba się zniechęcać. Trzeba szukać.

A ustawienia od innego telewizora mogą być dobre, ale na 99,999% będą nieodpowiednie i tylko pogorszą sprawę.

Maciek81

New member
Bardzo dziękuję za szybka reakcję. To że NTC i 55 cali nie jest dobrym rozwiązaniem wiedziałem od początku. Za kilka miesięcy się przeprowadzam i kupiłem już TV z myślą o nowej lokalizacji.

@tdx: dzięki za info o antenie, do tego faktycznie zauważyłem że czerń u mnie ma trochę zielonkawy odcień

@Lemil: trochę wczoraj pogrzebałem w ustawieniach i jest lepiej, ale do ideału jeszcze trochę brakuję.

Tak czy siak tak jak napisał tdx w weekend sprawdzę jaką mam matrycę, przywrócę ustawienia fabryczne obrazu i zacznę się bawić na spokojnie od nowa.

Nie zmienia to jednak faktu że Philips na tej samej antenie radzi sobie dużo lepiej. Za to obsługa Philipsa i menu woła o pomstę do nieba (zawiesza się, programy przełączają się w żółwim tempie)> Do tego dwa dni temu zupełnie odmówił posłuszeństwa - oglądałem TV i po prostu się wyłączył. Teraz już go nie można odpalić, co parę sekund 2 raz miga czerwona dioda. Serwisant już był i zabrał do naprawy. Mam nadzieję że to nie matryca, bo naczytałem się że wtedy z gwarancją może być różnie.

Tak czy siak jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Jakby coś to pozwolę sobie jeszcze napisać.

Życzę wszystkim miłego weekendu.

Pozdrawiam

Do góry