Samsung UE55ES6100 - oprogramowanie

jurnax

New member
Witam serdecznie wszystkich. Mam pewien problem, kupiłem TV Samsung UE55ES6100 w Holandii, ponieważ czasowo tu mieszkam i jeszcze przez kilka lat będę tu mieszkał. Jednak nie wiem czy mogę aktualizować oprogramowanie na polskie - problem jest głównie z darmowymi serwisami, mam tylko holenderskie. Jeszcze mogę go oddać i kupić ewentualnie w Polsce, ale będę miał problem z przewiezieniem go tutaj. Dzwoniłem do Samsung Polska ale Pan w ogóle był zły, że kupiłem w Holandii a nie w Polsce i powiedział, że nic nie mogę zrobić:( A z drugiej strony, jak bym wgrał polskie oprogramowanie to czy nie będę miał problemów z gwarancją? Proszę o radę, jak napisałem mam jeszcze czas żeby go oddać.

jurnax

New member
Kraj, język itp. mogę wybrać ale jak napisałem, chodzi mi o serwisy internetowe - mam tylko holenderskie, a chciałbym mieć też polskie. Np. serwisy z filmami itp. Teraz, nawet jeśli mam ustawiony język polski to wchodząc w jakiś serwis filmowy (holenderski) wyskakuje mi komunikat w języku holenderskim. Znaczy to, że jakieś "głębsze" menu zostało holenderskie mimo zmiany języka na polski. No i te polskie serwisy, polskie Samsung Aps itd.

Wszedłem jak radził aleks-1967 w Menu - Kanał i tutaj koniec, wyskoczył komunikat "Ta funkcja nie jest dostępna"

Ostatnia edycja:
Czemu nie możesz podac jakie masz tam wyszczególnione kraje? A wogóle to wchodzisz w Smart Hub i z pilota naciskasz >> 289<< i wybierasz kraj Polska.

jurnax

New member
Napisałem, że jak wchodzę w Kanał to wyskakuje komunikat "Ta funkcja nie jest dostępna". W ogóle w Menu, Kanał jest szary, jakby był nieaktywny.
Aleks, podaj mi gdzie mam wpisać te 289 w Smart Hub, bo jakoś nie mogę tego nigdzie wpisać

Dziwne że nie masz podświetlonego Kanał. To jak wyszukasz kanały? Nie wpisujesz 289 tylko >>289<< to jest pięć przycisków na pilocie i wyskakuje Ci ramka z krajami.

jurnax

New member
Mam podłączoną satelitę i po prostu do oglądania TV włączam HDMI i kanały wybieram sobie przez dekoder. Teraz tak do mnie dotarło, że też nie wiem czy ten TV będzie odbierał polską telewizję naziemną...
Aleks, dzięki za ten myk z >>289<<, właśnie wybrałem Polskę i coś mi się ładuje i usuwane są holenderskie aplikacje

Dlatego masz nie podświetlony "Kanał" bo telewizor masz na HDMI. Za pomocą przycisku u góry na pilocie Source przestaw na TV i zobacz w menu jakie masz kraje pod Kanał? Napisz dokładnie co Ci zainstalowało?

jurnax

New member
Wszedłem tak jak powiedziałeś w TV, jak nacisnąłem Kanał to wyskoczyło okienko: Wszystkie poprzednie ustawienia zostaną usunięte. Aby potwierdzić zmianę, wprowadź numer PIN". No i oczywiście znowu nie wiem jaki numer PIN

jurnax

New member
Dzięki Aleks, jesteś wielki. Wszedłem w Kraj - Kanał cyfrowy i mam tam do wyboru Holandia albo Pozostałe.
Mam u Ciebie naprawdę wielki dług wdzięczności, już chciałem ten TV odsyłać, a jest naprawdę fajny. Może potrzebujesz coś z Holandii, Gouda albo coś?

Serek by sie przydał. He, he. A na poważnie to jakie widgety zainstalowały Ci się? Niektóre aplikacje mogą nie działac bo jesteś poza granicami Polski.

jurnax

New member
Zainstalowały mi się m.in.: Ipla, VOD.TVP.PL, Radio Internetowe, iplex.pl, WP.PL Polskie Radio, Polskie Radio Czwórka, Orange, Kobieta WieszJka.pl, Tuba.tv, Tuba.fm i wiele, wiele innych.
Faktycznie, wszedłem w Onet VOD i wyświetlił się komunikat, że mogę oglądać tylko na terytorium RP - ale to samo mam z internetem, nie mogę oglądać tu filmików zamieszczanych w Onecie.

Ostatnia edycja:
Jest taki opis aby to pominąć. Trochę roboty ale działa: "musicie sciagnac Connectify to jest wirtualny router potem RiccoVPN przez 30 dni jest darmowe, a potem kosztuje 2Euro na miesiac. Jak te programy uruchomicie to wtedy laczycie sie z Connectify nie z routerem". Polskie aplikacje działają wtedy w każdym kraju.

jurnax

New member
Jednak ten serek naprawdę Ci się należy. Jestem Ci naprawdę bardzo, bardzo wdzięczny. Prześlij na priva adres a oryginalna holenderska Gouda trafi pod Twoją choinkę

Do góry