Samsung UE50MU6172 'czysty obraz cyfrowy'

Mac_zdan

New member
Witam Was, mam od tygodnia TV taki jak w temacie, kablowke UPC z dekoderem CISCO 5.1. Zauwazylem ze gdy mam wlaczona opcje 'czysty obraz cyfrowy' to na meczech mundialu wokol zawodnikow jest rozmazany obraz, tak jakby za mgłą, tak samo jest wzdluz lini bialych na boisku, gdy wylacze te opcje, tego problemu nie ma ale ogolny obraz jest gorszy. Nie znam sie za bardzo na sprzecie i prosze Was o opinie na ten temat. Z gory dziekuje

aadik1

New member
Podobno ta opcja jest dobra tylko do obrazu do jakości sd ,i tam poprawia
Ale od HD i 4K to pogarsza
Ja też mam ją wyłączyłem tak polecaj na Internecie

Mac_zdan

New member
Rozmawialem z konsultantem Samsung'a powiedzial zebym kupil kabel HDMI super speed premium (mam paro letni kabel HDMI) i to powinno pomoc

Mac_zdan

New member
No raczej to nie jest wina kabla, wymienilem jest to samo :( konsultant zalecil przywrocenie ustawien fabrycznych i tez nie pomoglo, mam najnowsza aktualizacje i nic to nie daje, czy ktos moze mi poradzic w czym tkwi problem?

Mac_zdan

New member
Na filmach tego nie ma, tylko podczas meczow, w okol zawodnikow jest jakby rozmazany obraz (mgla)
Nie mam anteny, tylko TV podlaczony przez dekoder

Attachments

• IMG_20180702_175807.jpg
    IMG_20180702_175807.jpg
    827,4 KB · Wyś: 90
  • IMG_20180702_175716.jpg
    IMG_20180702_175716.jpg
    708,5 KB · Wyś: 63
  • IMG_20180702_182643.jpg
    IMG_20180702_182643.jpg
    992,8 KB · Wyś: 84

Mac_zdan

New member
Nie bardzo wiem o jaki kabel chodzi, jestem laikiem jesli chodzi o te sprawy :/ tak mam UPC dekoder Cisco wersja 5.1. I tez nie wiem gdzie sie sprawdza sile i jakos , ehhh

garot

New member
Ta funkcja "czysty obraz cyfrowy" odszumia poprzez opóźnienie sygnału i dlatego jest jakby rozmyty obraz. Jeśli chcesz mieć ostry to musisz ją wyłączyć. Sam mam samsunga TV i nie używam jej.

Dobra rada jeszcze - NIE załączaj trybu sport do meczy, strasznie fatalny ten tryb i kolory jakieś nienaturalne daje. Mnóstwo osób zastanawia się po co to dali, chyba pod transmisje publiczne np. w PUB-ach tylko bo wzmocnienie kolorów z daleka może polepszać i każdy widzi ze stolików.

Mac_zdan

New member
Ten efekt mam wlasnie tylko na wlaczonej opcji "czysty obraz cyfrowy" i jak pisalem jest te rozmycie w okol zawodnikow na meczu i tam gdzie linie na murawie, hmm. Gdy wylacze te opcje to tego nie ma ale jest o wiele gorsza jakosc obrazu, tak jakby bardziej ziarnista. W biurze obslugi Samsung'a kazali mi zrobic foty i wyslac, to im wyslalem te co wyzej. Dam Wam znac co mi na to odpisza

claris1994

New member
Mam to samo w wersji 58" być moze taka uroda tej funkcji by na mecz wyłączać . Ale powiedz co odpisali , a jaką macie wersje oprogramowania ? Ja 1210 ale na stronie widzę że nowszą już do ściągnięcia, instalowal ktoś ją już może ?

Mac_zdan

New member
No mozliwe ze tak jest, ok dam znac... Tez mam te wersje i jak daje szukaj najnowszej to mi jeszcze tej nowej nie wyszukuje

adam80

Member
Ten efekt mam wlasnie tylko na wlaczonej opcji "czysty obraz cyfrowy" i jak pisalem jest te rozmycie w okol zawodnikow na meczu i tam gdzie linie na murawie, hmm. Gdy wylacze te opcje to tego nie ma ale jest o wiele gorsza jakosc obrazu, tak jakby bardziej ziarnista. W biurze obslugi Samsung'a kazali mi zrobic foty i wyslac, to im wyslalem te co wyzej. Dam Wam znac co mi na to odpisza
Wyłącz "czysty obraz cyfrowy" i zmniejsz ostrość (menu - obraz - ustawienia eksperckie - ostrość) efekt powinien być jak przy włączonej funkcji "czysty obraz cyfrowy" a problemu z meczami nie będzie, nic innego nie zdziałasz, ta funkcja to "bubel" wiem co piszę też mam ten telewizor i kablówkę z UPC, tyle że z modułem zamiast dekodera.

Ostatnia edycja:

claris1994

New member
A używacie funkcji wyraźny ruch LED ? Wydaje mi się że obraz wyostrza się szczególnie na słabych kanałach z naziemnej i to znacząco ?

Mac_zdan

New member
Tak zrobilem, jest w miare dobrze, ale powiem ze na filmach i serialach ta funkcja fajnie dziala... "Czysty ruch LED" na kanalach HD nie bardzo u mnie sie sprawdza, obraz jakby z minitora od kompa he

Mac_zdan

New member
A nie wiecie czy rodzaj dekodera UPC ma znaczenie na obraz? Bo mam ten starszy dekoder Cisco 5.1 i mysle czy wziasc ten nowy Horizon....

adam80

Member
Do tego telewizora polecam moduł od UPC, zamiast ich pożeraczy prądu, jedyny minus to brak jednoczesnego nagrywania i oglądania innego kanału, ale już nagrywać i równocześnie oglądać inny wcześniej nagrany program można. Na Horizonie jest ponoć lepszy obraz niż na cisco (zasłyszane z forum o UPC) ale jest sporo opinii o wkurzających niedociągnięciach w oprogramowaniu. Ja przeszedłem na moduł (mam dwa) i już nigdy więcej żadnego dekodera.

Ostatnia edycja:
Do góry