Samsung UE49KU6100 - jaki wzmacniacz? jak skalibrować obraz?

krajes94

New member
Witam

Ostatnio dokonałem zakupu telewizora Samsung UE49KU6100, do telewizora mam podłączoną antenę DVB-T, którą też niedawno zakupiłem, a mówię dokładniej o: Opticum GL1000+, którą stoi na wysokości 1 piętra, kabel ok 20metrów i podłączony jest do niego wzmacniacz antenowy, który wchodzi do przejściówki a przejściówka do tv.

Przejściówkę doradził mi Pan ze sklepu elektronicznego, gdyż nie mieli innych wzmacniaczy antenowych, a bezpośrednio wzmacniacza do tv nie ma jak podłączyć, gdyż wzmacniacz się nie mieści (jest zbyt mało miejsca, czy to celowy zabieg producenta, aby kupić nowy zasilacz antenowy dvb-t?)

Problem polega na tym, że obraz w 100% nie jest ostry, nie ma "żylety", prosiłbym o jakiś poradnik, jak dobrze skalibrować telewizor, bo kolory też nie są idealne oraz jaki kupić zasilacz do anteny aby w 100% współgrał z UE49KU6100 ?

Z góry za wszelkie cenne opinie i rady bardzo dziękuję

Liczę na waszą pomoc! :)

slawko_23

New member
Bez reklam
Proponuję nc+ jako sygnał. Z dvb-t to więcej nie wyciągniesz. Wzmacniacz poprawi ci jeżeli w ogóle moc sygnału. Nie zrobi HD z SD czy tym bardziej uhd bi tku masz tv....

Do góry