Samsung UE48HU7500L - zakłócenie konturów postaci

vilgus77

New member
Witam
Jestem posiadaczem nowego samsunga UE48HU7500L. Generalnie jestem zadowlony, przesiadłem się ze starego Philipsa z 2008r. więc jak dla mnie niesamowita przesiadka. W ustawieniach jak na razie zmieniłem tylko to co jest wskazane w zasadzie w każdym teście na tym forum, czyli redukcja szumów, redukcja szumów mpeg oraz dopasowanie obrazu.
Mam tylko taki problem - zaobserwowałem, iż przy dynamicznych scenach ( choć nie wszystkich ) np szybkie przesuwanie się postaci na ekranie, jazda na rowerze, bieg ( szczególnie jeśli jest duży kontrast pomiędzy samą postacią a tłem, czyli postać ubrana na biało a tło czarne ) przy konturach postaci pojawiają się piksele bądź takie rozmycie. Dotyczy to kanałów HD z nc plus typu: canal +, history HD, nsport + HD. W mniejszym stopniu również w materiałach 1080 puszczanych z dysku.
I nie wiem czy to kwestia podawania słabego materiału czy nieprawidłowości po stronie TV.
Przed zakupem widziałem materiał dotyczący "rozmazywania" np. napisów przy scenach dynamicznych np w samsungu 6900 ze względu na mniejszą ilość Hz. Dlatego też zakupiłem ten droższy model aby tego nie było. A teraz pojawiają sie te piksele, które oczywiście widać bardziej z bliska, no ale troche to wkurza.
Wdzięczny będę za pomoc.
Pozdrawiam

Do góry