Samsung UE46C6000 tragiczna jakć obrazu wyświetlanego z dvdoś

randL1984

New member
Witam,

Posiadam TV Samsung UE46C6000 z podłączonym odtwarzaczem blue Ray tej samej firmy. Jakość filmów blue Ray, czy ripów 720p, 1080p czy nawet 480p – rewelacja ! Natomiast obraz odtwarzany z oryginalnych dvd jest tragiczny – pikseloza ! Pomaga trochę włączenie tych wszystkich efektów, ale nie lubię efektu teatru. Wiem że dvd ma znacznie mniejszą rozdzielczość ale nie sądziłem że będzie aż taka różnica. Czy można coś na to poradzić ? Póki co filmy z dvd oglądam na starym LG42 HD ready i wygladają o niebo lepiej niż na nowszym 100 HZ Samsungu z Full HD L

darken

New member
skoro oba urzadzenia sa firmy samsung powinno byc mozliwe wlaczenie funkcji BD Wise ktora powinna poprawic jakosc filmow na DVD (tv obsluguje ta technologie a blue ray tez powinien nie wiem jaki masz model) dodam ze oba urzadzenia musza byc samsunga i obslugiwac ta technologie
tu jest opis tej technologi:
What Is BD Wise?

pozdrawiam

randL1984

New member
Blue Ray wypasiony z opcją BD Wise włączoną. Na kabelek hdmi też nie żałowałem. Co mnie jeszcze wkurza że jak odpalam film to np podczas przejść: intro->menu, menu->film, film->menu pojawia się taka mała animacja w lewym górnym rogu odtwarzacza blue ray jak po kablu przesyła dane do TV :|

darken

New member
zgadzam sie z przedmowca ze hd redy moze zagrac lepiej na zwyklym dvd z racji slabszej rozdzielczosci, (bedzie bardziej maskowal niedociagniecia zrodla) ale specjalnie sprawdzilem dzis na swoim strym dvd podlaczonym po scart na filmie wladca pierscieni i powiem ze nie mam zadnej pikselozy obraz moze nie jakis super ale calkiem przyjemnie to wyglada niejest to co w mkv ale jakosciowo nie odbiega od przyzwoitosci znanej z tv cyfrowej ale nie hd.

moze problem wynika z faktu iz funkcja bd wise skaluje obraz do rozdzielczosci full hd i niestety nie spisuje sie w tym wypadku najlepiej i uwydatnia wszystkie braki w sygnale wejsciowym sprobuj wylaczyc bd wise w obu urzadzeniach (bo masz wlaczona ta funkcje w obu urzadzeniach tylko wtedy dziala) i zobacz roznice moze bedzie lepiej dla oka:)

pozdrawiam

NickSon

Member
Myślę żę skaler tv albo odtw BR/DVD jest słaby gdzie skalujesz obraz do 1080? odtwarzacz to robi? mysle że jakbyś mial odtwarzacz z dobrym skalerem to problem byłby mniejszy np Philips BDP 9500

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,cyt; Wiem że dvd ma znacznie mniejszą rozdzielczość ale nie sądziłem że będzie aż taka różnica,bedzie a dlaczego mialo by byc inaczej(lepiej)

cyt; Póki co filmy z dvd oglądam na starym LG42 HD ready i wygladają o niebo lepiej niż na nowszym 100 HZ Samsungu z Full HD L

To tez jest oczywiste-to jest Tv do dobrego sygnału.Po drugie kto oglada dvd(no chyba,ze wartosciowe pozycje wtedy jakosc jest mniej istotna liczy sie tresc)
Kup Cyfre,Nke,(HDMI)z pełnym pakietem,masz Blu Ray i po kłopocie.pozdr.

infi

New member
ja bym proponowal odpalic film dvd na ps3, tam upscaling jest bdb, przy dobrze wydanych filmach jakosc jest niemal jak HD.

NickSon

Member
RHJG o czym Ty piszesz co za bzdury dvd to materiały archiwalne hehe nagrania z lat 50 czy moze wcześniej? DVD jest be a N czy cyfra super dostanie 5 na krzyz kanałow w hd w tym 4 realnie uzywane i oczywiście prawie każdy tylko w 720p a reszta zwykły PAL Panie specjalisto czym się różni PALowski sygnał z platformy od materiału z DVD? moze porównamy bitrate ....
Tv do dobrego sygnału? no moze i tak bo c6000 to model ze średniej półki ale uważam że droższe urządzenia powinny być nie tylko do dobrego sygnału
Jak pisałem kolega chyba ma słaby odtwarzacz bez zawansowansowanego skalera. randL1984 Jaki masz odtwarzacz? czy włączyłeś w nim skalowanie materiału do 1080p?

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,kolego NickSon koles chce miec jakosc to z dvd bedzie jaka jest.Jak dobry film to tresc sie liczy-ok.Jakie 5 w HD zobacz oferte!!!Po drugie tu jest HDforum a nie DVDforum.pozdr.

NickSon

Member
RHJG ale ja zasugerowałem pytanie i jak zwykle nie dostałem odpowiedzi :) Tzn ja na to pytanie znam odp więc sie obejdzie...ale chciałem żeby inni przeczytali izeby potem nie wygadywali głupot na święta rodzinie że obraz SD z cyfry ma lepszą jakośc niż ten z DVD.... Mówisz "jakosc to z dvd bedzie jaka jest" właśnie nie będzie i nie może w dobie zawansowaych porcesorów potrafiących całkiem sprawnie dostosować obraz do rozdzielczosci 1080. Wyobraź sobie że 50% jak nie wiecej obrazu np na TVN HD jest skalowana z PAL do 720HD biorąc jeszcze pod uwagę słaby bitrate efekt nie moze przebić dobrego materiału na dvd (przeskalowanego do 1080).
Co do 5 kanałów HD... napisałem ironicznie 5 kanałów na krzyż a dosłownie jest ich 15 tylko pytanie ile ich jest faktycznych HD
Skaler skalerowi nie równy.
Mam stary odtw DVD samsunga 945 swojego czasu bardzo chwalony z róznych powodów ma on skaler do 1080i Jakoś rok temu kupiłem BR LG bd390 chwalony za finkcje i bardzo przyzwoite przetwarzanie obrazu właczyłem tą samą płyte dvd na obydwu urządzeniach wynik miażdzący na korzść nowszego LG w samsungu np linie skośne to nic tylko schody w Lg gładka linia :)

randL1984

New member
kiedyś wydawało mi się że odtwarzacz Blu-ray SAMSUNG BD-C 5500, na którym mogę odtworzyć sobie dosłownie wszystko, do tego dowolnie skonfigurować napisy i podłączyć dysk 500 gb to mega wypas, dziś widzę że trzeba go wymienić:) Odnośnie oglądania filmów dvd - mam małą kolekcję klasyki na dvd do której co jakiś czas lubię wrócić, odpalam to na nowszym tv i dupa :(

randL1984

New member
nie było pytania, sprawdziłem i dużo zależy od samego wydania dvd np gwiezdne wojny ep I - tragedia a już I cz Matrixa - rewelacja, obraz prawie jak hd przy takich samych ustawieniach tv

Do góry