Samsung UE40F6500S problem po aktualizacji firmware

happyy

New member
Hej,

Dzisiaj po raz pierwszy zaktualizowałem firmware w Samsungu UE40F6500S na wersję "2102" - wszystko w miarę sprawnie i szybko, bez problemów.

Wszystko było spowodowane tym iż telewizor nie widział plików innych niż zdjęcia na LG G3 / LG L Fino przy podłączeniu MTP. Wszystko wyglądało tak jakby było włączone PTP a nie MTP.
Nic rozsądnego nie wydumałem (prócz debbugowania USB z poziomu telefonu) i postanowiłem zrobić update oprogramowania.

Po aktualizacji pojawił się problem kategorii poważnej - telewizor używają rodzice, cały czas ma wpięty pod USB Pendrive z muzyką mamy. Po tej aktualizacji Smart Hub nie przepuszcza dostępu do Mediów Masowych (czyli m.in do tego pendrive z muzyką) bez podłączenia do internetu - jakiś dramat. Wie ktoś jak ominąć tą beznadziejną regułę i po prostu na Telewizorze bez podłączonego internetu uzyskać dostęp do pendrive / ogólnie pamięci masowych?

tdx

New member
Bez reklam
a czemu w ten sposób a nie wciskając na pilocie źródło>>wybierając pen pen>> potem muzyka>> i już

happyy

New member
Że też o tym nie pomyślałem... Działa, dzięki! :)

A masz może pomysł dlaczego TV nie chce czytać innych plików niż Zdjęcia z tych dwóch LG mimo podłączenia w trybie MTP?

tdx

New member
Bez reklam
Znów pytanie po co jeśli możesz bezprzewodowo przesyłać swoje pliki zobacz czy masz w telefonie ustawienia>>więcej ustawień>>urządzenia w pobliżu

happyy

New member
I wtedy mimo tego iż telefon nie obsługuje DLNA będzie mógł wyświetlać media na tv wireless? O jakiejś konkretnej appce z marketu mówisz czy każda rozsądna powinna sobie z tym poradzić?

tdx

New member
Bez reklam
Te programy działają na identycznej zasadzie jak DLNA na PC czyli instalujesz serwer konfigurujesz udostępniając katalogi, które ma widzieć TV i ma działać

happyy

New member
Niestety nie działa, próbowałem kilku appek.

Działa pod warunkiem że z LG G3 udostępniam internet po WiFI z danych pakietowych, łączę L Fino i TV z tą siecią którą utworzyłem na G3 i wtedy. Czyli tak czy siak - wymagany jest internet (a inaczej mówiąc - koszty)

Próbowałem jeszcze z L Fino udostępnić WiFI tak aby telewizor się podłączył do tej sieci, bez włączania danych pakietowych na L Fino (tak aby była sieć lokalna i nie było klasycznego "internetu" + nie było kosztów) ale niestety tak TV l Fino nie znajduje....

tdx

New member
Bez reklam
Nie za bardzo rozumiem po co dla DLNA potrzeba zewnętrznej sieci może źle konfigurujesz sieć? Może stwórz nową na telefonie jako wifi direct i wtedy połącz się z nią TV... Bo to trochę bez sensu

happyy

New member
Każdy z trzech programów których używałem wymagał połączenia z siecią - tak aby wszystkie urządzenia które mają udostępniać dane (czyli L Fino i TV) musiały być w tej samej sieci.

WiFi Direct to kompletnie co innego, też nie działało bo raczej nie miało prawa działać tak...

Do góry