SAMSUNG UE40D6500 czy 6750?

ja23rozik

New member
Witam,

Myślę o zakupie Samsunga UE40D6500 opierając się głównie na rankingach i komentarzach z forum.
Jednakże wypatrzyłem ostatnio niewiele droższy model UE40D6750.
Zastanawiam się czy model 6750 bazuje na tej samej matrycy i mogę oczekiwać że jest co najmniej tak samo dobry jak 6500 (oczywiście plus Micro Dimming), czy może bazuje na innej matrycy i może nie być tak dobry.
Z racji ubogiej ilości informacji na internecie o modelu 6750 proszę was o pomoc.

nuKER1

New member
Cóż kupiłem wczoraj samsunga UE40D6500 i muszę powiedzieć szczerze że sam nie wiem co o nim myśleć.... Dlaczego?
Po pierwsze całość jako zlepek usług aplikacji plus design są super, ale czytałem kilka opinii na temat tego tv i nie były wcale nadzwyczaj przychylne, rozchodzi się o "zacinanie" czy też "klatkowanie" obiektu przy szybszym ruchu. Od razu rzuciło mi się to w oczy,to raz. Dwa To pierwszy kadr wygląda jakby( ktoś pisał) z "teatru kukiełek" nie wiem czemu tak jest ale wygląda dość sztucznie to co się dzieje na ekranie. Sam efekt 3D prezentuje się naprawdę rewelacyjnie tego samsungowi nie można zarzucić. Teraz sam już nie wiem co robić? Czy skorzystać z prawa zwrotu towaru do 10 dni od dnia zakupu i pomyśleć nad innym sprzętem czy zostawiać to co mam bo czegoś lepszego za tą cenę (3300zł) nie kupię...

JackS.

New member
Bez reklam
Cóż kupiłem wczoraj samsunga UE40D6500 i muszę powiedzieć szczerze że sam nie wiem co o nim myśleć.... Dlaczego?
Po pierwsze całość jako zlepek usług aplikacji plus design są super, ale czytałem kilka opinii na temat tego tv i nie były wcale nadzwyczaj przychylne, rozchodzi się o "zacinanie" czy też "klatkowanie" obiektu przy szybszym ruchu. Od razu rzuciło mi się to w oczy,to raz. Dwa To pierwszy kadr wygląda jakby( ktoś pisał) z "teatru kukiełek" nie wiem czemu tak jest ale wygląda dość sztucznie to co się dzieje na ekranie. Sam efekt 3D prezentuje się naprawdę rewelacyjnie tego samsungowi nie można zarzucić.
Albo masz problemy ze wzrokiem, albo siedzisz za daleko od TV. Zgodnie z instrukcją Samsunga optymalna odległość do oglądania 3D, to 3 x wysokość ekranu, czyli w przypadku 40-calowego telewizora - 150 cm.

Oglądnij sobie z tych 150 cm tę planszę kontrolną i powiedz czy z włączonymi okularami 3D prostokąty, o których pisałem tutaj wyglądają tak, jak powinny wyglądać?

Teraz sam już nie wiem co robić? Czy skorzystać z prawa zwrotu towaru do 10 dni od dnia zakupu i pomyśleć nad innym sprzętem czy zostawiać to co mam bo czegoś lepszego za tą cenę (3300zł) nie kupię...
Za 90 zł drożej w EURO AGD oferują UE40D6750. Ma wszystkie zalety 6500-tki plus Micro dimming. Nie wiem jak 6500, ale 6750 ma zawsze w komplecie 2 pary aktywnych okularów 3D.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
Po pierwsze całość jako zlepek usług aplikacji plus design są super, ale czytałem kilka opinii na temat tego tv i nie były wcale nadzwyczaj przychylne, rozchodzi się o "zacinanie" czy też "klatkowanie" obiektu przy szybszym ruchu. Od razu rzuciło mi się to w oczy,to raz. Dwa To pierwszy kadr wygląda jakby( ktoś pisał) z "teatru kukiełek" nie wiem czemu tak jest ale wygląda dość sztucznie to co się dzieje na ekranie.
LCD ma kiepski czas reakcji i smużenie w ruchu, dlatego są obecne systemy ruchu, które włączone poprawiają płynność obrazu ale i powodują efekty uboczne typu "teatrzyk", przyśpieszanie-zwalnianie, zacinanie, klatkowanie itp
są lepsze i gorsze systemy, ten w Samsungu z tego co piszesz zbyt dobry nie jest, ale spróbuj jeszcze pobawić się ustawieniami tej opcji (bodajże Motion Plus)

Czy skorzystać z prawa zwrotu towaru do 10 dni od dnia zakupu i pomyśleć nad innym sprzętem czy zostawiać to co mam bo czegoś lepszego za tą cenę (3300zł) nie kupię...
spokojnie kupisz telewizor z lepszym odwzorowaniem ruchu, ale spróbuj jeszcze sprawdzić inne ustawienia Motion Plus

ja23rozik

New member
JackS pisząc zalety masz na myśli również jakość matrycy, czy patrzysz tylko po parametrach katalogowych jako suchych danych?
Zależy mi aby płacąc więcej za 6750 mieć co najmniej tak dobry jakościowo telewizor jak 6500.

nuKER1

New member
don111, pobawiłem się trochę ustawieniami motion i wygląda na to że opcja "wyraźny" w najlepszym stopniu walczy z opisywanym problemem. Teraz daje rady. Z drugiej strony jestem ciekaw jaki można kupic aktualnie tv ledowy o podobnych parametrach, ale z lepiej odwzorowanym ruchem?
JackS, wrzuciłem tą planszę na tv i musze powiedzieć że przy włączonym 3d nie bardzo konwertował obraz tak by móc zobaczyć coś na tych prostokątach.

vuyec79

New member
hej...ja mam model ue40es6300 w uk...probuje zmienic region ale nie moge sobie poradzic...nie wiem jak obsluzyc tego pilota i te instrukcje w/w. czy ktos moze mi pomoc ? plisssss

Do góry